Amerikkalaisen yleisurheilun myyttinen sankarihahmo – Steve Prefontaine

Amerikkalaisen yleisurheilun myyttinen sankarihahmo – Steve Prefontaine


Jukka Moisio: 30.05.2015 09:45Yleisurheilu
29. toukokuuta 1975 lehtikuvaajat räpsivät otoksia, joissa amerikkalaisjuoksijat Steve Prefontaine, Frank Shorter ja Kenny Moore makoilevat Eugenen Hayward Fieldin nurmikolla. Kentällä järjestettiin NCAA Prep -kilpailut, jotka kuuluivat myös Prefontainen ideoimaan ”suomalaiskiertueeseen”, jossa Suomen maajoukkueurheilijoita kilpaili Yhdysvalloissa. Maratonin olympiavoittaja Shorter ja 24-vuotias Prefontaine kilpailivat 5000 metrillä ja Moore kirjoitti Sports Illustrated -lehteen juttua maan suosituimmasta juoksijasta, ilmiöstä nimeltä ”Pre”.

3995800342_509c1536b0_z
Prefontaine (oik.) ja Shorter Hayward Fieldillä 29.5.1975.
Nuoresta iästään huolimatta Prellä oli hallussaan Yhdysvaltain ennätykset 2000, 3000, 5000 ja 10 000 metrillä sekä kahden, kolmen ja kuuden mailin matkoilla. Hän oli edustanut college-kilpailuissa Oregonin yliopistoa 1970-73 häviämättä yhtään kilpailua 5000 metrillä tai pidemmillä matkoilla. Yliopistojen välisissä NCAA-mestaruuskilpailuissa Prefontaine voitti kolme mestaruutta maastojuoksussa ja neljä radalla. Kilpailuissa rohkeasti vauhtia pitänyt juoksija oli noussut nopeasti suureksi tähdeksi etenkin Yhdysvaltain yleisurheilun keskipisteessä Oregonissa. Yliopistouransa jälkeen oregonilaissyntyinen Prefontaine jatkoi Oregon Track Clubissa valmistautumista vuoden 1976 olympialaisiin.

Onnettomuus
40 vuoden takaisesta 5000 metrin kilpailusta piti tulla Pren revanssi Lasse Virénistä, joka voitti huikean 5000 metrin olympiafinaalin 1972 Prefontainen hyytyessä loppusuoralla neljänneksi. Virén ei kuitenkaan saapunut Yhdysvaltoihin vedoten jalkavaivaan – mikä ei kuitenkaan estänyt häntä kilpailemasta toukokuun 29. päivä Helsingissä. Prefontaine voitti Eugenen kilpailun uransa toiseksi nopeimmalla ajalla 13.23,8. Kilpailuiden jälkeen suomalais- ja yhdysvaltalaisurheilijat juhlivat yhdessä kilpailukiertueen päättymistä.

Moore – neljäs olympiamaratonilla, jonka Shorter voitti – lähti juhlista ajoissa kotiinsa, jossa myös Shorter majoittui. Vuorokauden jo vaihduttua Prefontaine toi autollaan Shorterin Mooren luo ja lupasi myös lähteä ystäviensä kanssa lenkille tulevana aamuna. Aamukahdeksalta puhelin herätti Mooren ja hän kuuli suru-uutisen: Prefontaine oli kuollut ajettuaan jyrkässä mutkassa päin kalliota vain muutaman sadan metrin päässä Mooren talosta. Shorter ja Moore juoksivat aamulenkin kahdestaan.

Prefontaine ei ollut käyttänyt turvavyötä ja hänen verensä alkoholipitoisuudeksi mitattiin 1,6 promillea. Tosin on väitetty, että mittaustavasta johtuen lukema ei ollut tarkka. Toisaalta väitetään myös, että vaikka lukema olisikin epätarkka, osoittaa se silti Prefontainen olleen yli promillen humalassa. Törmäys kallioon edellytti voimakasta ohjausliikettä, mikä on aiheuttanut myös spekulaatioita siitä, oliko kyseessä väistöliike esimerkiksi tiellä olleen eläimen vuoksi. Joka tapauksessa kohtalokkaasta kalliosta muodostui muistomerkki, jossa on myös juoksijan muistolaatta.

Prefontainen muistolaatta.
Prefontainen muistolaatta.
Legenda
Steve Prefontainen kuolemasta on kulunut 30. toukokuuta tasan 40 vuotta. Hänen nimeään kantava Prefontaine Classic -kilpailu on käyty Eugene Hayward Fieldillä vuosittain kuolinvuodesta lähtien. Pre itse oli Hayward Fieldillä käytännössä voittamaton. Hän hävisi kentällä juoksemastaan 38 kilpailusta vain kolme ja nekin hänelle vieraammalla mailin matkalla.

Viimeistään aivan liian varhaisen kuolemansa myötä Prefontainesta muodostui Yhdysvalloissa legenda, josta on tehty kirjoja ja elokuvia. Legendaksi nousemiseen liittyy kuitenkin myös muuta kuin traagisesti kesken jäänyt ura. Prefontaine oli yleisön suosikki ja hän tuntui saavan yleisöstä enemmän voimaa kuin muut juoksijat. Aikalaiskommentit valaisevat asiaa:

Prelle oli ominaista karski, reipas asennoituminen. Se kuvasi hänen suhtautumistaan elämään ja juoksemiseen. Hän antoi väriä tähän urheilumuotoon, jota yleensä hallitsevat sisäänpäinkääntyneet, hiljaiset tyypit. Pre lisäsi yleisön mielenkiintoa lajia kohtaan.
– Rick Riley, jonka high schoolin kahden mailin ennätyksen Pre rikkoi

Steven elämä roihusi kirkkaana sekä radalla että sen ulkopuolella ja tänään meidän kaikkien mielessä on menetyksen synkkyyttä.
– Jim Putney, Oregon Track Clubin puheenjohtaja

Luulen että hänen kuolemansa on ihmisille siksi niin vaikea asia, että häntä pidettiin yli-ihmisenä. Monet ihmiset eivät mielestäni pitäneet häntä aivan tavallisena urheilijana.
– Bill Dellinger, Pren valmentaja Bill Bowermanin ohella

Ilmiötä selittävät myös sitaatit legendalta itseltään:

"Olen esiintyjä. Jos esitykseni on hyvä ja katsojat pitävät sitä arvossa, niin minä puolestani annan suuren arvon heidän tuelleen. Tämä on kaksitahoinen juttu. Ehkä syynä on se, että olen hyvin tunnevoittoinen tyyppi. Loukkaannun hyvin helposti ja ole hyvin herkkä, ja kun minun suorituksiani pidetään arvossa, se todella sysää minut vauhtiin".


"Minua kiusaa kun ihmiset palvovat minua aivan kuin puolijumalaa – aivan kuin jotain epätodellista. Haluan olla tavallinen inhimillinen olento. Haluan jutella ihmisten kanssa ja saada heidät hyväksymään minut Steve Prefontainena, Eugenessa Oregonissa elävänä inhimillisenä olentona, urheilijana, henkilönä joka juoksee."


"Olen aina liikkeessä. Yritän aina löytää ystäviä ja saada heidät tajuamaan, etten ole itsekeskeinen hylky. Minusta tuntuu, että saan tässä asiassa tehdä enemmän töitä kuin ihmiset yleensä. On kovaa mennä ihmisten luo, kun he toteavat: 'Vau, tehän olette se-ja-se'"

"Lasten kanssa on toisin. He katsovat urheilijaa ylöspäin, mutta eivät pidä tätä minään epätodellisena. He sanovat: ”Voi veljet, haluaisin tulla hänen kaltaisekseen”. Rakastan todella lapsia ja haluan heitä ympärilleni. He ovat kaikkein rehellisimpiä. Aikuisten maailmassa huippu-urheilijaa voidaan pitää jonain epätodellisena."

(Sitaatit: Juoksija 6/1975)

Lue myösKatso kaikki artikkelit