Retrokeskiviikko: Risto Ulmala ja Vallu Kononen Coloradon ylängöillä

Retrokeskiviikko: Risto Ulmala ja Vallu Kononen Coloradon ylängöillä


Harri Piironen: 22.04.2015 17:50Yleisurheilu
Urheilutoimittajana 1990-luvulla työskennellyt Kari Tyni kävi tarkkailemassa kestävyysjuoksija Risto Ulmalan ja kävelijä Valentin Konosen harjoittelua Yhdysvalloissa talvella 1994. Vierailu synnytti TV-dokumentin, joka esitettiin kansalle samana keväänä.

Dokumentissa seurataan kestävyysurheilulegendojemme karua arkea Coloradon ylängöillä. Molempien tähtäimessä oli menestyminen kesällä häämöttävissä EM-kotikisoissa Helsingissä. Risto ”Coloradon susi” Ulmala oli jo tuolloin kokenut konkari, jonka parhaita saavutuksia olivat olleet pistesijat 5000 metrillä Splitin EM-kisoissa 1990 ja Tokion MM-kisoissa 1991. Huolimatta hyvistä arvokisasijoituksistaan Ulmala oli joutunut menestyshullun penkkiurheilukansan hampaisiin, ja hän ilmaisikin näkyvästi tuohtumuksensa tilanteesta. Valentin ”Vallu” Kononen oli puolestaan noussut erittäin nuorena kilpakävelyn kansainväliselle huipulle ja voittanut kesällä 1993 MM-hopeaa Stuttgartin 50 kilometrillä.

Sekä Ulmalan että Konosen EM-kisat epäonnistuivat lopulta lievästi. Ulmala oli seitsemäs 5000 metrillä, ja Konosen oksentelujen värittämä taival Helsingin kaduilla päättyi myös seitsemänteen sijaan. Ulmala pisti uransa pakettiin keskeytykseen päättyneen Atlantan olympiamaratonin jälkeen. Kononen sen sijaan huipensi uransa unohtumattomaan maailmanmestaruuteen Göteborgissa kesällä 1995. Budapestista 1998 Korson Kaiun kävelijä nappasi vielä EM-hopeaa. Ura päättyi ankaran mitalikamppailun jälkeen hylkäykseen Sydneyn olympialaisten viisikymppisen viimeisillä kilometreillä syyskuussa 2000. Molemmat legendat ovat toimineet uransa jälkeen valmentajana.

Coloradon sudet. Tuotanto: Kari Tyni Oy.

Lue myösKatso kaikki artikkelit