Suomen joukkueessa 30 Ruotsi-ottelun ensikertalaista – kokeneimmat urheilijat moukaripaikalla


Etusuora: 02.09.2016 12:43Yleisurheilu
Suomen joukkueessa 30 Ruotsi-ottelun ensikertalaista – kokeneimmat urheilijat moukaripaikalla
Suomen joukkue viikonlopun Ruotsi-otteluun on melko kokematon. Uransa ensimmäiseen Ruotsi-otteluun valmistautuu kolmisenkymmentä urheilijaa, joista noin 20 ei ole aiemmin esiintynyt missään maajoukkuetehtävissä aikuisten sarjassa.

Juoksulajeissa nuorta väkeä


Miesten juoksulajeihin nimetyistä suomalaisista kukaan ei ole esiintynyt Ruotsi-ottelussa viittä kertaa enempää ja kaikkien maaotteludebyytti on tapahtunut tällä vuosikymmenellä. Kokeneimpia maaottelujuoksijoita ovatkin Petteri Monni ja Aki Nummela, jotka ovat olleet mukana Ruotsi-ottelussa viisi kertaa. Tänä vuonna kympille nimetty Nummela on aiemmin ollut mukana estejuoksussa, jossa tällä kertaa koko kolmikko Hannu Granberg – Otto Loukkalahti – Tomi Lehto esiintyy ensimmäistä kertaa aikuisten maajoukkueessa.

Naisten puolella estejuoksuun nimetty Mira Tuominen on ollut mukana kahdeksassa Ruotsi-ottelussa – ensimmäisen kerran jo 2000. Sandra Erikssonilla on takanaan seitsemän Ruotsi-ottelua ja Karin Storbackalla ja Nooralotta Nezirillä kuusi.

Kenttälajeissa kokemusta


Miesten joukkueen kokenein maaottelu-urheilija on David Söderberg, jolla on takanaan 14 Ruotsi-ottelua vuodesta 2002 lähtien. Tero Pitkämäki on heittänyt keihästä 11 maaottelussa ja Jussi Viita on ollut maaottelun korkeushypyssä mukana edelliset kahdeksan vuotta. Muut Suomen korkeusmiehet Valtteri Välimäki ja Miro Rastas ovatkin maajoukkueen ensikertalaisia. Viidan tapaan myös Antti Ruuskasella on edessään yhdeksäs maaottelu.

Miesten seipääseen nimetty Mikael Westö hyppäsi ensimmäistä kertaa ruotsalaisia vastaan jo 2001, minkä lisäksi hän on ollut mukana 2008-09, 2011 ja 2015. Miesten seiväskisa käydään jo perjantaina Tampereen keskustorilla.

Moukarinheittäjä Merja Korpela on ollut mukana Ruotsi-ottelussa vuodet 1999 ja 2001-2015 eli yhteensä 16 kertaa. Yli kymmenen maaottelua on takanaan myös kuulantyöntäjä Suvi Helinillä, kiekonheittäjä Tanja Komulaisella ja seiväshyppääjä Minna Nikkasella, jotka ovat kamppailleet ruotsalaisia vastaan 11:nä vuotena.

EM- ja olympiakisoissa hypännyt Wilma Murto ei ole aiemmin ollut mukana aikuisten Ruotsi-ottelussa. EM-kisoissa urheilleet Kristian Bäck, Salla Sipponen ja Jenni Kangas debytoivat niin ikään aikuisten maaottelussa.

Söderberg ja Korpela pisterohmut


Suomen tämän vuotisesta joukkueesta Merja Korpela on moukaroinut 16:ssa Ruotsi-ottelussaan yhteensä 79 pistettä ja David Söderbergin pistesaldo 14:ssä ottelussa on 73. Söderberg on hävinnyt ruotsalaiselle vain yhden kerran, kun 2012 Mattias Jons oli parempi.

Tero Pitkämäki puolestaan ei ole 11:ssä maaottelussaan hävinnyt kertaakaan ruotsalaiselle. Suomalaiselle Pitkämäki on hävinnyt neljä kertaa, viimeksi 2014 Antti Ruuskaselle. Pitkämäen Ruotsi-ottelu-uran pistesaldo on 69.

Tampereen suomalaisjoukkueesta seuraavaksi eniten pisteitä on rohmunnut Sandra Eriksson, joka on kilpaillut maaottelussa päälajinsa esteiden lisäksi myös 1500, 5000 ja 10000 metrillä. Hänen yhteispisteensä näistä lajeista on 62.

Minna Nikkanen on kerännyt seiväshypstä 61,5 pistettä. Yli 50 pisteen saldo Ruotsi-otteluista on myös Karin Storbackalla, joka on esiintynyt 400, 800 ja 1500 metrin matkoilla.
Kaupallinen yhteistyö

Katso huippuyleisurheilua suorana yksinoikeudella MTV Katsomo+ Urheilu -palvelusta! Näet muun muassa kovimmat hallikisat ja Timanttiliigan osakilpailut kaudella 2024 ainoastaan MTV Katsomo+ Urheilusta.

MTV Katsomo+ Urheilu -tuotteeseen sisältyvät:

  • Timanttiliiga, World Athletics Indoor Tour ja World Athletics Continental Tour
  • Liiga, Mestis ja muu jääkiekko
  • Mestarien liiga, Serie A, La Liga ja muu jalkapallo
  • MM-ralli, NFL, ATP-tennis ja paljon muuta