Lipsanen loikki SE-lukemat - Suomi voitti miesten maaottelun

Etusuora: 11.02.2017 18:46Yleisurheilu
Pohjoismainen hallimaaottelu kilpailtiin lauantaina Tampereen Pirkkahallissa. Suomen joukkue voitti miesten maaottelun ja sijoittui naisten ottelussa toiseksi. Ruotsi sijoittui toiseksi miesten ottelussa ja voitti naisten kisan. Kisoissa nähtiin yksi Suomen ennätys ja yksi epävirallinen ME-tulos.

Warholm sivusi ME-aikaa - Ståhl heitti 66,90

Jo maaottelun esilajeissa tehtiin kovaa jälkeä. Daniel Ståhl (SWE) heitti kiekkokisan voittoon tuloksella 66,90. Hallissa pidemmälle on heittänyt vain epävirallista ME-tulosta 69,51 hallussaan pitävä Gerd Kanter (EST).

300 metrin aitajuoksussa Karsten Warholm (NOR) sivusi Llewellyn Herbertin (RSA) epävirallista ME-aikaa 34,92. Herbert juoksi tuloksen Pirkkahallissa 1999, jona vuonna hän juoksi kesällä 400 metrin aidat aikaan 47,83. Warholmin Norjan ennätys 400 metrin aidoissa on 48,49.

Naisten 300 metrin aidoissa nopein oli Emma Koistinen ennätyksellään 41,67, joka kohoaa kotimaan kaikkien aikojen tilastossa yhdeksänneksi. Hän paransi vuoden takaista ennätystään 77 sadasosaa. Kiekonheiton tapaan 300 metrin aitajuoksuissa ei jaettu maaottelupisteitä.

Lipsanen kolmella loikalla 16,76

Simo Lipsanen siirsi loikkapaikalla Johan Meriluodon sisäratojen SE-lukemat historiaan, kun kolmannen kierroksen tulokseksi mitattiin 16,76. Meriluodon 16 vuotta sitten hyppäämä SE ylittyi yhdellä sentillä. Yli puoli metriä ennätystään parantanut Lipsanen kohoaa kauden Euroopan hallitilastossa kolmanneksi. Ulkoradoilla Lipsasen paras tulos on 16,19 - kesällä 2015 hän hyppäsi myötätuulessa 16,62. Suomalaisten kaksoisvoiton varmisti halliennätyksensä 15,99 pomppinut Tuomas Kaukolahti.

Myös naisten kisassa suomalaiset ottivat kaksoisvoiton. Kristiina Mäkelä loikki kauden parhaansa 13,89 ja Sanna Nygårdin tulos oli 13,32. Nygårdin kauden paras on 13,42. Mäkelä on Euroopan hallitilastossa sijalla kymmenen.

Seiväspaikalla Minna Nikkanen hyppäsi 440, joka riitti voittoon ennen 430 ylittänyttä Michaela Meijeriä (SWE). Wilma Murto pudotti kolmesti aloituskorkeudestaan 430.

Miesten kisassa Urho Kujanpää ylitti ennätyksensä 545 ja sijoittui toiseksi. Kujanpään (s. 1997) edellinen ennätys oli viikko sitten Jyväskylässä hypätty 535.

Lehikoinen ja Mikkonen jälleen ennätysvauhdissa

Naisten 400 metrillä Viivi Lehikoinen sijoittui toiseksi uudella ennätyksellään 54,56. Tulos on yli sekunnin parempi kuin hänen ulkoratojen ennätyksensä. Hallissa Lehikoista (s. 1999) kovempaa on suomalaisista juossut alle 20-vuotiaana vain Ella Räsänen.

Kuluvalla hallikaudella ennätyksiään joka kisassa nakuttanut Samu Mikkonen juoksi 3000 metrin voittoon ajalla 8.06,22. Aika alittaa Mikkosen ulkoratojenkin ennätyksen kuudella sekunnilla.

Miesten 200 metrillä eri erissä juossset Samuli Samuelsson (21,27) ja Roope Saarinen (21,35) ottivat kaksoisvoiton. Samuelssonin aika on miehen halliennätys. Saarinen juoksi viikko sitten Jyväskylän 200 metrin radalla 21,34.

Harala ja Lakka rikkoivat EM-hallirajan

Pika-aidoissa saatiin lisää suomalaisia EM-hallirajan rikkojia. Susanna Kallur (SWE) juoksi naisten kisan voittoon ajalla 8,06 ja Nooralotta Neziri oli toinen kauden parhaallaan 8,12. Kolmanneksi aitonut Lotta Harala alitti ajalla 8,19 EM-rajan yhdellä sadasosalla.

Miesten aitakilvassa Elmo Lakka sivusi EM-hallirajaa 7,80 ja sijoittui kolmanneksi. Lakan ennätys on 7,76.

Miesten 60 metriä juostiin kahteen kertaan lähdön epäselvyyksien vuoksi. Maaotteluun kuuluvan juoksun voittoon pinkoi Eetu Rantala ennätystään sivuavalla ajalla 6,70. Markus Skyttä sijoittui kolmanneksi ennätyksellään 6,76. Myös 60 metrin esikisassa startannut Rantala juoksi lauantaina lopulta kolme kertaa 60 metriä: ajat 6,77 - 6,73 - 6,70.

Naisten 1500 metrillä Karin Storbacka sijoittui kolmanneksi ajalla 4.23,06, jota kovempaa hän on hallissa juossut vain vuonna 2012. Miesten kisassa Panu Jantunen sijoittui toiseksi ennätyksellään 3.49,03.

Kangas ja Sandblom lähellä EM-rajaa

Arttu Kangas voitti kuulakisan kauden parhaallaan 19,73, mutta jäi EM-hallien tulosrajasta seitsemän senttiä. Kiekkokisassa säväyttänyt Daniel Ståhl työnsi toiseksi ulkoratojen ennätystäänkin paremmalla tuloksella 19,60. Timo Kööpikkä (18,86) sijoittui kolmanneksi kauden parhaallaan.

Linda Sandblom sivusi korkeuskisassa halliennätystään 186 ja sijoittui toiseksi. EM-hallien raja 189 jäi vielä ylittämättä.

Miesten pituushypyssä Roni Ollikainen nousi viimeisen kierroksen tuloksellaan 751 voittajaksi.