SM-hallien avauspäivä: Andersson 440, Mäkitörmä 16,27, Samuelsson 6,72

Etusuora: 17.02.2018 16:14Yleisurheilu
Kuva: Olavi Kaljunen/Trackpic
Suomen hallimestaruuskilpailuiden ensimmäinen päivä kilpailtiin lauantaina Helsingin Liikuntamyllyssä. Avauspäivänä jaettiin mitalit 13 lajissa.

Andersson ylitti 440, Mäkitörmä työnsi 16,27

Saga Andersson uusi viime vuotisen kultamitalinsa seiväskisassa ja ylitti halliennätyksensä 440. Esbo IF:ää edustava Andersson on hallikauden alle 20-vuotiaiden maailmantilastossa sijalla neljä. Minna Nikkanen pokkasi jo 13:nnen SM-hallimitalinsa taivutettuaan hopealle tuloksella 425. Aino Siitonen sijoittui pronssille ylitetyään tasan neljä metriä.

Senja Mäkitörmä paransi naisten kuulakisassa ennätyksensä lukemille 16,27 ja vei ylivoimaisen mestaruuden. Viimeksi suomalaisnainen on työntänyt pidemmälle kesällä 2001, kun Anna Rauhala pukkasi 16,40. Varpaisjärven Virettä edustavan Mäkitörmän tulos kohoaa Suomen kautta aikain tilastossa kahdeksanneksi. Kesän EM-kisojen tulosraja on 16,50. Hopealle kisassa työnsi Kaisa Kymäläinen (15,49) ja pronssille Katri Hirvonen (14,89).

Mäkitörmän tämän vuoden tähtäin on korkealla.

- Se työntö tuntui tosi helpolta. Vähintään EM-rajaan on tavoite, mutta varmasti on vielä sitäkin pidemmälle, hallimestari kommentoi.

Naisten pituushypystä muodostui tasainen kilpailu. Viisi ensimmäistä hyppäsivät yli kuusi metriä ja paransivat halliennätyksiään. Anne-Mari Lehtiö (KU-58) ei päässyt viidellä ensimmäisellä kierroksella yli kuuden metrin mutta venytti viimeisellään voittotuloksen 616. Myös kilparadoille palannut Marika Partinen paransi rutkasti kuudennella kierroksella ja nousi pronssille tuloksella 612. Maria Huntington ponnisti niin ikään viimeisellään 612 ja vei hopean, sillä hänen toiseksi paras hyppynsä kantoi 610. Kolmen kierroksen jälkeen kärkikaksikkona ollut Emma Pullola (608) ja Roosa Määttälä (605) jäivät vielä tällä kertaa mitalisijojen ulkopuolelle.

Miesten korkeus- ja kolmiloikkakilpailut eivät nousseet odotetulle tasolle. Samuli Eriksson vei korkeushypyn mestaruuden tuloksella 207. Loikkapaikalla Simo Lipsasen voittotulokseksi kirjattiin 16,07.

Richardsson ylivoimaiseen mestaruuteen

Hyvässä talvikunnossa oleva Camilla Richardsson (Vasa IS) vei selvästi 1500 metrin mestaruuden halliennätyksellään 4.24,90. Hän on juossut ulkonakin vain kerran kovempaa. Saija Seppä (4.28,23) ja Nathalie Blomqvist (4.29,04) lunastivat muut mitalisijat. Vasta 16-vuotias Alisa Virtanen hävisi niukasti pronssin ajalla 4.29,07, joka oikeuttaa 17-vuotiaiden kaikkien aikojen hallitilastossa kolmannelle sijalle.

Miesten 1500 metriä juostiin viiden juoksijan voimin. Hidasvauhtisen kilvan voitti Saarijärven Pullistuksen Joonas Rinne ajalla 4.14,28.

Kävelykilpailuissa saatiin uudet mestarit, kun naisten 3000 metrin voittoon käveli Hele Haapaniemi (Espoon Tapiot) ajalla 13.49,64 ja miesten 5000 metrillä kultaa voitti Esbo IF:n Elmo Koivunen ajalla 20.42,28.

Pikamatkoilla ennätyksiä

Ikaalisten Urheilijoita edustava Samuli Samuelsson viiletti 60 metrillä ennätyksensä 6,72 ja voitti tämän lajin ensimmäisen SM-kultansa. Hopealle sijoittui viime vuoden mestari Otto Ahlfors ajalla 6,77. Eetu Rantala vei pronssin niukasti ennen Ville Myllymäkeä ajoin 6,81 - 6,82.

Talven aikana Samuelssonin akillesjänne on oireillut, ja se on tuntunut erityisesti kaarteissa. Vaikka akilles ei ole enää oireillut , hän ei juokse huomenna 200 metriä, kuten ei ole koko hallikauden aikanakaan kisannut.

- Olen tyytyväinen tuohon aikaan, mutta kyllä 6,70 alle pitäisi juosta, jos ensi kesänä aikoo juosta satasen SE:n. Lähtö toimi jo viime vuonnakin, ja se on näkynyt nyt kuudellakympilläkin, Samulsson tuumi.

Naisten 60 metrin pikapyrähdyksestä muodostui huipputasainen. Voiton vei kilpailukautensa avannut Anniina Kortetmaa (Kannuksen Ura) ajalla 7,47 ja toiseksi sijoittui samalla ajalla vasta 17-vuotias Sara Francis. Aino Pulkkinen jäi kaksikosta vain sadasosan ennätysajallaan 7,48. Välierissä Kortetmaa juoksi 7,46 ja Francis peräti 7,45. Marraskuussa 18 vuotta täyttävä Francis sijoittuu tuloksella 19-vuotiaiden kaikkien aikojen Suomen hallitilastossa neljänneksi.

60 metrin viimeiset finaalipaikat ratkottiin välierissä tuhannesosilla. Maaliskuussa 16 vuotta täyttävä Johanna Kylmänen putosi finaalista ajalla 7,54, jolla hän nousi 17-sarjan kaikkien aikojen hallitilastossa neljänneksi.

Hilla Uusimäki (KU-58) uusi viime vuotisen mestaruutensa naisten 400 metrillä. Voittoaika oli 55,25. Hopealle ja pronssille sijoittuneet Aino Paunonen (55,45) ja Kristiina Halonen (55,74) tekivät halliennätyksensä. Neljänneksi sijoittui B-erän ennätyksellään 55,99 voittanut Amira Chokairy.

Miesten 400 metriä voitti roimasti ennätystään parantanut Kuortaneen Kunnon Artur Hämäläinen, joka voitti B-erän ajalla 48,85. A-erän voittanut Erik Back sijoittui hopealle ajalla 49,17. Pronssimitaleja jaettiin kaksi, kun A-erässä toiseksi sijoittunut Tuomas Lehtonen ja C-erän voittanut Joni Vainio-Kaila kellottivat 49,33. Molemmat pronssimitalistit juoksivat halliennätyksensä.

Päivitetty 17.42: Lisätty kommentit