Torstai on toivoa täynnä - Raitanen juoksee estefinaalissa

Tähän mennessä Berliinin EM-kisojen sykähdyttävimmästä suomalaishetkestä on vastannut? Topi Raitanen, joka juoksi esteiden erävoittoon tiistaina. Seuraavassa pienoinen luotaus Raitasen torstaiseen finaaliin.
Etusuora: 08.08.2018 19:43Yleisurheilu
Kuva: Olavi Kaljunen/Trackpic
Topi Raitanen voitti EM-kisojen alkueränsä taktisesti erinomaisella juoksulla. Suomalainen juoksi alkumatkan häntäjoukoissa ja seurasi tapahtumia sieltä käsin. Reilua kierrosta ennen maalia hän nousi kärjen tuntumaan ja kellon soitosta siirtyi kärkeen, jonka piti loppuun asti. Miehen viimeinen kierros oli 61,27 sekuntia ja loppuaika uusi ennätys 8.28,48.

Raitanen näytti tv-kuvien perusteella antavansa aikalailla kaiken, eikä säästellyt paukkuja, vaikka siihen olisi ollut lopussa hieman varaa. Joka tapauksessa, Raitanen jätti erässään taakseen kaksi vahvaa mitalikandidaattia Fernando Carron ja Djilali Bedranin. Tuskin hekään vahingossa antoivat Raitasen päästä hienoisesti karkuun takasuoralla ja loppukaarteessa, eikä ero kaventunut loppusuorallakaan pahemmin. Carro on kellottanut kaudella ajan 8.19,30. Bedrani taas voitti Ranskan mestaruuskisoissa Yoann Kowalin, jota pedataan etukäteisoletuksissa kilpailun kakkoseksi. Ranskan mestaruuden voitti Mahiedine Mekhissi-Benabbadin, joka irtosi viimeisellä 300 metrillä helposti kaksikolta Kowal-Bedrani.

Alkuerien toisessa erässä juoksi kilpailun ennakkosuosikki Mekhissi-Benabbad. Kokenut kettu oli kuin viilipytty koko alkuerän, eikä tehnyt mitään ylimääräistä ja rullaili finaaliin helponoloisesti. Mekhissi-Benabbad on kisan ehdoton ennakkosuosikki. Hänen kauden paras noteeraus on 8.16,97. Sen sijaan Kowalin meno ei vaikuttanut mitenkään lennokkaalta, mutta selvisi viiden parhaan joukkoon.

Mikäli finaali on vauhdinjaoltaan alkuerien kaltainen, niin Raitasella on alkueräpäivän vireellä mahdollisuudet, vaikka kuinka korkealle. Toisen erän vauhdinjako oli lähes tulkoon samanlainen kuin Raitasen erän ja siinä juoksijat tulivat viimeisen ringin 62-63 sekuntia, lukuun ottamatta Yohanes Chiappinellia, joka järjesti soolojuoksun. Tietenkään ei voida tietää, kuinka paljon kukakin käytti paukkuja, mutta Mekhissi-Benabbadia lukuun ottamatta lähes kaikki muut joutuivat tosissaan vääntämään finaalipaikasta. Vaikka kisassa löytyisi vauhtia, niin ei sekään tietenkään sulje Raitasen mahdollisuuksia kärkisijataisteluun.

Raitanen kertoi EA:n haastattelussa ottavansa finaalissa paikan joukon hänniltä. Toivotaan, että samanlaista iskua ja pelisilmää löytyy myös torstaina.?

Meni miten meni, Raitasen otteet EM-kisoissa ovat olleet jo tähän mennessä upeat.