19- ja 22-vuotiaiden SM-kisat: Alisa Vainio jälleen ennätysvauhdissa, Inga Linna moukaroi yli 67 metriä

Jukka Moisio: 16.08.2015 17:56Yleisurheilu
Kuva: Olavi Kaljunen/Trackpic
[vc_row][vc_column][vc_column_text]19-vuotiaiden SM-kisat Savonlinnassa ja 22-vuotiaiden kisat Lahdessa päättyivät sunnuntaina. Savonlinnassa leivottiin neljä kaksoismestaria ja Lahdessa viisi.

19-vuotiaat

Kyrönniemen kentän etusuoralla puhalsi ajoittain voimakas vastatuuli. Pika-aitojen voittajiksi puskivat Ilari Manninen (14,32) ja Emma Koistinen (14,04). 200 metrillä Oskari Lehtosen voittoaika 21,67 on kova tuulilukema -1,5 m/s huomioiden. Toiseksi sijoittui lauantaina pituuden voittanut Kristian Bäck ennätyksellään 21,97. Naisten 200 metriä voitti Sara Jokinen (24,84), josta vain kaksi sadasosaa jäi pika-aitojen voittaja Koistinen. Molemmat juoksivat ennätyksensä.

Lauantaina 400 metrin hopeaa napannut Julius Uutela voitti 800 metrin kilpailun ajalla 1.54,23. Sami Hänninen (1.54,68) pokkasi hopeaa ja ennätyksensä 1.55,34 tehnyt 400 metrin voittaja Juho Pirskanen pronssia. Naisten kasin voitti lauantaina 1500 metrillä mestaruuden vienyt Johanna Matintalo (2.13,49). Matintalo juoksi myös 3000 metriä, jossa hän sijoittui pronssille.

Lauantaina estejuoksussa 19-vuotiaiden Euroopan kärkituloksen tehnyt Alisa Vainio voitti ylivoimaisen mestaruuden myös 3000 metrin juoksussa. Vainio paransi ennätystään kahdeksan sekuntia aikaan 9.28,48. Suomalaisista kovempaa tänä kesänä on juossut vain Tsekkiä kansainvälisissä kisoissa edustava Kristiina Mäki (9.22,31).

Ikäluokan EM-hopeamitalistin Niko Koskisen poissa ollessa Tomas Wecksten nappasi ylivoimaisen voiton seipäässä tuloksella 510.

Korkeushyppykilpailun voittaja Ilona Äyräväinen ylitti ensimmäistä kertaa urallaan 180 senttiä. Pituushypyssä puolestaan Emma Pullola paransi ennätyksensä lukemiin 608 ja oli ainoa kuuden metrin ylittäjä.

Neljänneksi sekä junioreiden EM-kisoissa että Kalevan kisoissa sijoittunut Suvi Koskinen oli moukarinheitossa ainoa 60 metrin ylittäjä - voittotulos 61,77.

Oskari Lehtosen, Alisa Vainion ja Johanna Matintalon lisäksi kahteen mestaruuteen ylsi Hilla Uusimäki, joka lauantaisen 400 metrin voiton jatkoksi korjasi mestaruuden myös ratakierroksen aidoissa ajalla 1.00,72.

22-vuotiaat

Samuli Samuelsson pinkoi 200 metrin mestariksi alle 21 sekunnnin ajalla (20,90), mutta myötätuulta oli yli sallitun lukeman (+2,5 m/s). Hopeaa vei 100 metrin pronssimies Roope Saarinen (21,30) ja pronssia 400 metrin pronssimies Jani Koskela (21,37). Samuelsson on alittanut 21 sekuntia sallituissa tuulissa tällä kaudella neljä kertaa.

Samuelssonin tapaan sekä 100 että 200 metriä voitti Milja Thureson, joka juoksi 200 mestariksi kauden parhaallaan 24,18. Toiseksi tullut Anna Julin (24,57) ja kolmanneksi sijoittunut Eveliina Määttänen (24,71) tekivät uudet ennätyksensä. Julin sijoittui hopealle myös lauantaina 100 metrillä.

100 metrin hopeamitalisti Elmo Lakka vei mestaruuden pika-aidoissa (14,00) ja 400 metrin hopeamitalisti Joni Vainio-Kaila pitkissä aidoissa (52,13). Lauantaina ratakierroksen kärkiajan tehnyt Oskari Mörö ei juossut 400 metrin aitoja.

100 metrin aitojen voittoon juoksi odotetusti Reetta Hurske ajalla 13,80. Toiseksi sijoittui ottelija Hertta Heikkinen ennätyksellään 14,15. 400 metrin aidoissa voiton vei Eveliina Määttänen (1.02,20), joka voitti lauantaina 400 metrin sileän juoksun. 400 metrin pronssinainen Jonna Julin puolestaan vei nimiinsä 800 metrin juoksun uudella ennätyksellään 2.16,84.

Miesten 800 metrin voiton vei Kalevan kisoissakin voittoa juhlinut Ville Lampinen. Hän on voittanut ikäluokkansa SM-kultaa 800 metrillä joka vuosi vuodesta 2010 lähtien.

Simo Lipsanen voitti kisojen toisen mestaruutensa päälajissaan kolmiloikassa. Hän on pystynyt vakiinnuttamaan tasonsa yli 16 metrin - voittotulos tänään 16,02.

Kaksoismestaruuteen ylsi myös kestävyysjuoksija Meri Rantanen, joka voitti lauantaina 1500 metriä (4.36,90) ja sunnuntaina 5000 metriä (16.54,33).

Kalevan kisojen voittaja Sini Lällä oli paras myös 22-vuotiaiden SM-korkeudessa - voittotulos 180. Pituushypyssä puolestaan ennätyksiinsä yltäneet Miia Sillman (601) ja Kristiina Vuorvirta (598) kukistivat ennakkosuosikit Anne-Mari Lehtiön (597) ja Emmi Mäkisen (584). Mestari Sillman sijoittui Kalevan kisojen seitsenottelussa pronssille.

Keihäänheitossa Toni Kuusela onnistui viimeisellä kierroksella syntyneellä kauden parhaaallaan 73,82 yllättämään EM-Tallinnassa kahdeksanneksi heittäneen Joni Karvisen (73,40). Kolmanneksi sijoittunut Severi Aalto (70,05) ylitti urallaan ensimmäistä kertaa 70 metrin rajan.

Naisten moukarikisan ylivoimaiseen voittoon pyörähteli Inga Linna uransa toiseksi pisimmällä heitolla 67,40. Hopeamitalisti Milja Jylhänniska jäi voittajasta yli kuusi metriä. Kuulantyönnössä puolestaan Tara Tuominen työnsi voittoon ennätystään sivuavalla tuloksella 14,54, jolla muut kilpailijat jäivät yli metrin päähän.