Topi Raitanen esteiden alkuerissä - riittääkö vauhti finaalipaikkaan?


Tiistaina Dohan MM-kisoissa on tulessa yksi suomalainen, Topi Raitanen.
Etusuora: 01.10.2019 14:07Yleisurheilu
Topi Raitanen esteiden alkuerissä - riittääkö vauhti finaalipaikkaan?
Kuva: Olavi Kaljunen/Trackpic
Topi Raitanen juoksee tiistaina yleisurheilun MM-kisojen 3000 m esteiden alkuerissä. Kyseessä on 23-vuotiaan suomalaisen ensiesiintyminen aikuisten MM-tasolla.

Esteiden alkueriä juostaan kolme kappaletta, joista viimeisessä juoksee Raitanen. Jokaisesta erästä kolme kovinta sekä erien kuusi kovimman ajan omaavaa juoksijaa etenee perjantaina kilpailtavaan MM-finaaliin.

Esteiden ennakkosuosikit tulevat Afrikasta. Marokon Soufiane El Bakkali (erä 2) on menestynyt kauden Timanttiliigassa sekä pitää hallussaan maailman kärkiaikaa (8.04,82). Muita kilpailun suosikkeja ovat mm. etiopialaiset Getnet Wale (erä 1), Lamecha Girma (erä 2) sekä Chala Beyo (erä 3). Kisan yllätyskortti on Kanadan Matthew Hughes (erä 1), joka on ollut aina parhaimmillaan arvokisoissa ja on erittäin kirivoimainen.

Omassa erässään Raitanen omaa kahdeksanneksi kovimman tilastoajan. Edellä mainitun Beyon lisäksi erän suosikkeja ovat Kenian Benjamin Kigen (SB 8.05,12) sekä olympiavoittaja ja hallitseva maailmanmestari Conseslus Kipruto, jonka ennätys on hurja 8.00,12, mutta tällä kaudella miehen vauhti on riittänyt vain 8.13 aikaan. Myös Yhdysvaltojen mestari Hillary Bor on kirivoimainen juoksija sekä kestää myös vauhdinpidon.

Kolmas erä sopii varmasti hyvin suomalaiselle; mikäli ensimmäisissä erissä mennään hiljaa, löytynee viimeisestä erästä vauhdittaja, jolloin erästä on mahdollista saada yhdeksän miestä finaaliin. Mikäli vauhdittajaa ei kuitenkaan löydy, vaaditaan Raitaselta viime vuoden EM-kisojen alkuerien kaltaista loppurynnistystä jatkopaikkaan.

On myös huomioitava, vaikka erässä on useita alle 8.15 juosseita estehirmuja, on useiden näiden kauden parhaat jo kuukausien takaa, eivätkä monet heistä ole lähellekään Raitasen tasoisia kirimiehiä. Toisaalta suomalaisen yllä leijuu ohuita sumupilviä, sillä sairastelut kuun alussa ovat saattaneet kadottaa miehen terävimmän vireen.

Raitasen alkuerä juostaan kello 18:49
Kaupallinen yhteistyö

Katso huippuyleisurheilua suorana yksinoikeudella MTV Katsomo+ Urheilu -palvelusta! Näet muun muassa kovimmat hallikisat ja Timanttiliigan osakilpailut kaudella 2024 ainoastaan MTV Katsomo+ Urheilusta.

MTV Katsomo+ Urheilu -tuotteeseen sisältyvät:

  • Timanttiliiga, World Athletics Indoor Tour ja World Athletics Continental Tour
  • Liiga, Mestis ja muu jääkiekko
  • Mestarien liiga, Serie A, La Liga ja muu jalkapallo
  • MM-ralli, NFL, ATP-tennis ja paljon muuta