Ennakossa heittolajien talven Euroopan Cup

Ennakossa heittolajien talven Euroopan Cup


Etusuora: 13.03.2015 14:29Yleisurheilu
Yleisurheilun heittolajien talven Euroopan Cup (European Cup Winter Throwing) käydään viikonloppuna Leiriassa Portugalissa. Suomalaisista kisaamassa ovat Sanna Kämäräinen, Merja Korpela ja Jelena Jaakkola.

Euroopan yleisurheiluliiton alaisuudessa heittojen talvikisoja on järjestetty vuosittain talvesta 2001 lähtien. Leiriassa kilpaillaan nyt toisena vuonna peräkkäin. Heittolajien Euroopan Cupissa käydään myös maajoukkueiden välinen kilpailu, jossa pisteet lasketaan tuloksien (ei siis sijoitusten) perusteella. Seuraavassa katsaus kisoihin ilmoittautuneisiin urheilijoihin.

Miehet

Kuula

Prahan EM-hallien mitalistit ovat poissa, mutta mukana ovat EM-nelonen Espanjan Borja Vivas (tänä vuonna 20,66) sekä EM-vitonen, Luxemburgin ennätysmies Bob Bertemes (20,56). Hallikaudella 20 metriä ylittivät osallistujista myös Bulgarian Georgi Ivanov (20,41), Venäjän Konstantin Lyadusov (20,20) sekä Ranskan Gaëtan Bucki (20,09). Espanjan Vivas ja Portugalin Marco Fortes pukkasivat viime vuonna yli 21 metriä – Fortes juurikin talviheitoissa Leiriassa. Myös Bulgarian Ivanov on ylittänyt urallaan 21 metriä.

Kiekko

Venäläinen Viktor Butenko heitti maansa mestaruuskisoissa 65,08 ja lähtee kisaan tilastokärkenä. Hän voitti myös viime vuotiset Euroopan Cupin talviheitot. Belgian Philip Milanov ja Venäjän Nikolay Sedyuk ovat muut yli 62 metriä talven aikana limppua lennättäneet. Kovimman ennätyksen omaa Espanjan Frank Casañas, joka on parhaimmillaan heittänyt 67,91. Hänen lisäkseen Erik Cadée (NED) ja Ercüment Olgundeniz (TUR) ovat mittauttaneet ennätyksekseen yli 67 metriä. 22-vuotiaiden kiekonheitossa kilpailee Kroatian Martin Markovic (s. 1996), joka nakkasi viime viikonloppuna maansa 19-vuotiaiden ennätyksen 62,43.

Moukari

Kilpailussa on mukana kaksi arvokisavoittajaa. Hallitseva olympiavoittaja ja Euroopan mestari Krisztián Pars (HUN) on talvikauden tilastokärki 78,42 metrin heitollaan. Vuoden 2013 maailmanmestari ja viime kesän EM-kakkonen Pawel Fajdek (POL) avaa kautensa Leiriassa, jossa hän voitti viime vuonna. Tilastoissa Parsin takana ovat Moldovan Serghei Marghiev (77,30) ja Valko-Venäjän Yury Shayunou (75,66). Parhaimmillaan yli 80 metrin moukaroijista mukana ovat myös Kirill Ikonnikov (RUS) ja Yevhen Vynohradov (UKR) sekä 42-vuotias olympia- ja EM-mitalisti Nicola Vizzoni (ITA).

Keihäs

Suomalaisia ei ole mukana. Sen sijaan talvikeihään voittaja vuosilta 2011, 2013 ja 2014 Zigismunds Sirmais (LAT) on jälleen Leiriassa. Viime kesänä Sirmais kiskaisi ennätyksekseen 86,61. Kovin ennätys on Saksan Thomas Röhlerillä, joka oli viime kesänä Euroopan tilaston kakkonen tuloksella 87,63. Venäjän Valeriy Iordan on tämän talven tilastokärki riuhtaistuaan 80,59. Keihäskansalle tuttuja nimiä ovat myös Turkin Fatih Avan (ennätys 85,60), Valko-Venäjän Aliaksandr Ashomka (84,27) ja Viron Risto Mätas (83,48). Myös Slovakian Patrik Ženúch omaa mukavan ennätyksen (viime kesänä 84,83).

Naiset

Kuula

Mukaan on ilmoittautuneet lähes kaikki hallikauden parhaat työntäjät. Nimilistalla on Prahan EM-hallien kärkinelikko Anita Márton (HUN), Yuliya Leantsiuk (BLR), Radoslava Mavrodieva (BUL), Alena Abrahmchuk (BLR) sekä finaalin kutonen ja seiska Denise Hinrichs (GER) ja Anastasia Podolskaya (RUS). Lisäksi mukana on hallitilasto-vitonen Chiara Rosa (ITA), joka jäi Prahassa ensimmäisenä ulos finaalista.

Kiekko

Viime viikonloppuna Kroatian talvimestaruuskilpailuissa huikeasti 70,08 heittänyt Sandra Perkovic ei ole mukana. Sen sijaan Zürichin EM-hopeamitalisti ja viime vuoden talvi-cupin voittaja Mélina Robert-Michon viskaa kiekkoa myös tänä vuonna Leiriassa. Hän on myös osallistujien talven tilastokärki tuloksellaan 62,76. Zürichin EM-kolmonen Shanice Kraft (GER) heitti Berliinissä epävirallisen halli-ME:n 62,07. Samassa kisassa toiseksi sijoittui EM- ja MM-hopeamitalisti Nadine Müller (62,00) ja kolmanneksi Robert-Michon. Liettuan Zinaida Sendriūtė paransi viime kesänä ennätyksensä lukemiin 65,83.

Lajissa on mukana myös suomalaisedustusta, kun viime kesän EM-seiska Sanna Kämäräinen metsästää jopa Pekingin MM-kisojen tulosrajaa 61,00. Pari viikkoa sitten talvi-SM-kisoissa Sanna heitti lupaavasti 59,58. Hänen viime kesäinen ennätyksensä on 60,94.

Moukari

Mukana ovat viime kesän EM-kakkonen ja -kolmonen Martina Hrašnová (SVK) sekä Joanna Fiodorow (POL), joka voitti talvicupissa vuosi sitten. Myös ME-nainen (79,42) ja moninkertainen arvokisamitalisti Betty Heidler (GER) on ilmoittautunut kisaan. Heidän lisäkseen koville lukemille lekaa ovat urallaan lennättäneet Saksan Kathrin Klaas (76,05) ja Venäjän Anna Bulgakova (76,17), joka sijoittui helsingin EM-kisoissa pronssille 2012. Mainituista vain Bulgakova on pyörähdellyt kisaringissä talvella ja hän onkin tilastokärki tuloksella 72,15. Toisena tilastoissa on ennätyksensä 71,45 nakannut Alexandra Tavernier (FRA). Tilastokolmonen Venäjän Tsareva Yelizaveta (71,35) on ilmoittautunut 22-vuotiaiden sarjaan.

Kautensa Leiriassa avaa myös Merja Korpela, joka on parina vuonna heittänyt talven Eurooppa Cupissa noin 67 metriä. Merjan ennätys on vuonna 2009 heitetty 69,56. Kesän MM-kisojen tulosraja on tasan 70 metriä.

Keihäs

Menestynein osallistuja on Euroopan mestari ja olympia-kolmonen Linda Stahl (GER), jonka ennätys on 67,32. Myös toinen saksalainen Katharina Molitor on kovan luokan keihäsnainen (ennätys 64,67). Talven ylivoimainen tilastokärki on Slovenian Martina Ratej, joka täräytti helmikuun viimeisenä päivänä lukemat 65,75. Viisinkertaisen arvokisafinalistin ennätys on 67,16. Myös Ukrainan ennätysnainen Hanna Hatsko-Fedusova omaa kovan ennätyksen (viime kesänä 67,29) – tänä talvena hän on heittänyt 58,88.

Suomen keihäsmainetta kilpailussa vaalii nelinkertainen nuorten arvokisafinalisti Jelena Jaakkola, jonka ennätys on 58,89 vuodelta 2008 (19-vuotiaiden SE). Vaikeiden vuosien jälkeen Jelena heitti viime kesänä 55,40 ja saavutti Kalevan kisoissa pronssia. Tänä vuonna hän ei ole vielä kilpaillut.

Lue myösKatso kaikki uutiset