Ennakossa Jyväskylän SM-hallit - naisten lajit


Etusuora: 17.02.2017 13:28Yleisurheilu
Ennakossa Jyväskylän SM-hallit - naisten lajit
Yleisurheilun sisäratojen SM-mitaleista kamppaillaan viikonloppuna Jyväskylän Hipposhallissa. Etusuoran ennakossa käydään tuttuun tapaan läpi kaikki henkilökohtaiset lajit. Seuraavassa pureudutaan naisten lajeihin.

60 metriä

Anniina Kortetmaa on juossut EM-rajan 7,36, mutta takareisivaivat pakottivat jättämään esimerkiksi hallimaaottelun väliin. Milja Thureson juoksi kauden parhaansa 7,50 juurikin viime viikonlopun maaottelussa ja on alittanut 7,60 myös kolmessa muussa startissa. Tasaisesta porukasta Thureson, Jasmin Showlah (7,55) ja Hanna-Maari Latvala (7,59) ovat kyenneet 60 mestaruuden voittamaan. Vielä juniori-ikäiset Henriikka Parpala, Lotta Kemppinen ja Taika Koilahti ovat kohentaneet ennätyksensä lukemiin 7,54, 7,55 ja 7,58. Miten kovaan vauhtiin he kykenevät SM-halleissa? Mitalivauhtiin kykenee myös neljä vuotta sitten 7,39 juossut Maria Räsänen, jonka kauden paras on 7,56.

200 metriä

Jonna Berghem on ykkössuosikki juostuaan 24 sekunnin paikkeille kolmesti. Anniina Kortetmaa juoksee kovaa, mikäli starttaa mukaan. Aino Pulkkisen ja Emma Koistisen kauden avauskisan 150 metrin ajat 18,18 ja 18,22 lupailivat alle 24,50 tuloksia, mutta Pulkkisen kauden paras 200 metrillä on 24,75 ja Koistinen ei ole vielä matkalla kilpaillut. Tilastotulos puuttuu myös Hanna-Maari Latvalalta ja Hilla Uusimäeltä, jotka pystyvät sotkemaan kärjen järjestystä. Finaaliin mielivät myös esimerkiksi Milja Thureson ja maaottelussakin esiintynyt Nea Mattila.

400 metriä

Suoraan finaalina juostavaan kisaan on ilmoittautunut peräti 28 urheilijaa. Hilla Uusimäki on juhlinut mestaruutta kahtena viime vuotena, mutta Jonna Berghem on juossut 200 metrin radalla puolisen sekuntia Uusimäkeä kovempaa. Tilastokakkonen Viivi Lehikoinen ei ole mukana. Emma Koistinen on myös vahvasti kiinni mitalissa, ellei esimerkiksi Eveliina Määttänen kykene häntä haastamaan. Millaisen haasteen heittää viime kesänä hyvin juossut Aino Pulkkinen, joka ei ole tänä vuonna 400 metriä juossut?

800 metriä

Zenitha Eriksson ja Jonna Julin juoksivat Botnia Gamesissa 400 metrin radalla alle 2.08, kun taas 200 metrin radan tilastokärki Saija Seppä ei ole mukana. Mitkä lajit valitsee kolmelle matkalle ilmoittautunut Karin Storbacka? Viime vuoden pronssimitalisti Kirsi Pekkanen on ilmoittautunut mukaan, mutta ei ole vielä kilpaillut tänä vuonna.

1500 metriä

Vain seitsemän ilmoittautunutta. IK Falkenin kolmikko Zenitha Eriksson - Karin Storbacka - Heidi Eriksson valtasi palkintopallin vuosi sitten, mikä on mahdollista uudestaan. Tosin Heidi Eriksson on kilpaillut vain kerran, jolloin hän hävisi 800 metrillä sisarelleen Zenithalle yli kuusi sekuntia. Camilla Richardsson kykenee myös mitalivauhtiin.

3000 metriä

Camilla Richardsson juoksi maaottelussa 9.24 ja Karin Storbacka kukisti tammikuun lopussa Helsingissä Oona Kettusen ajoin 9.37 - 9.40. Millainen lienee Heidi Erikssonin iskukyky tällä matkalla? Mukaan on ilmoittautunut myös Johanna Peiponen, joka pitää osallistuessaan varmasti hyvää vauhtia.

3000 metrin kävely

Kisojen avauslajiin on ilmoittautunut neljä kävelijää. Viime vuoden kärkikaksikko Enni Nurmi - Tiia Kuikka on vahvoilla uusimaan sijoituksensa.

60 metrin aidat

Naisten pika-aidoista voidaan jälleen odottaa tasokasta kisaa. Maaottelussa 8,12 aitonut Nooralotta Neziri hamuaa lähemmäs SE-lukemiaan 7,97, Lotta Harala alitti EM-rajan 8,20 maaottelussa ja Reetta Hurske on toistaiseksi jäänyt rajasta yhden sadasosan. Tilastonelonen Emma Koistinen (8,41) juoksee SM-halleissa vain sileitä matkoja. Parhaimmillaan 8,32 juosseet Viivi Avikainen ja Ida Aidanpää-Immonen ovat tänä vuonna kellottaneet ajat 8,51 ja 8,68.

Korkeus

Linda Sandblom on hypännyt kahdesti 186, kun EM-halleihin vaadittaisiin 189. SM-kultaa niin sisällä kuin ulkona voittaneet Laura Rautanen ja Eleriin Haas ovat tänä vuonna ylittäneet 180. Ottelija Miia Kurppa on hypännyt halliennätyksensä 179 ja taistelee vahvasti mitalista. Urallaan 180 ylittäneistä mukana ovat myös Elina Kakko ja Viivi Voutilainen, jotka ovat tänä vuonna hypänneet 177.

Seiväs

Ulkomailla kilpailevat Minna Nikkanen ja Wilma Murto ovat poissa, kuten myös moninkertainen SM-mitalisti Aino Siitonen. Mestaruudessa on vahvimmin kiinni 420 ylittänyt Saga Andersson. Neljä metriä on ilmoittautuneista ylittänyt tänä vuonna lisäksi vain Elina Lampela. Viime kesänä 17-vuotiaiden EM-kultaa tuloksella 415 hypännyt Alina Strömberg on hypännyt toistaiseksi 390. Henriikka Könönen ja vasta 15-vuotias Minttu Koskiaho ovat ylittäneet 380.

Pituus

Tilastokärki Emmi Mäkinen hakee kolmatta peräkkäistä mestaruutta kotiareenallaan. Mäkinen on kuitenkin onnistunut kunnolla vain yhdessä kisassaan - juurikin Jyväskylässä, jossa hän ponnisti 612. Maaottelussa suomalaisista parempi oli 603 venyttänyt hallitseva Kalevan kisojen mestari Kristiina Vuorvirta. Tilaston seuraavilla sijoilla ovat Annemari Lehtiö (601) ja 18-vuotias Taika Koilahti (597). Kilpailuihin palannut 11 vuoden takainen mestari Jaana Sieviläinen (tänä vuonna 589) on myös mahdollinen mitalisti. Myös Kristiina Mäkelä on ilmoittautunut mukaan.

Kolmiloikka

Maaottelussa 13,89 loikkinut Kristiina Mäkelä hakee 14 metrin ylitystä. Ruotsalaisvalmennukseen siirtynyt Sanna Nygård on hypännyt tänä vuonna 13,42, kun EM-halleihin vaadittaisiin 13,75. Muut hyppääjät ovat toistaiseksi jääneet alle 13 metrin tuloksiin. Pronssista kamppailevat vahvimmin Essi Lindgren, Kira Kytölä ja Elina Torro.

Kuula

Puolustava mestari Katri Hirvonen on mukana, mutta ei ole kilpaillut tänä vuonna. Hirvonen työnsi myös viime kesän Kalevan kisojen voittajaksi ennätyksellään 15,35. Tilastokärki Kaisa Kymäläinen on kilpaillut kolmesti ja tehnyt tasaista jälkeä (14,86 - 15,04 - 15,03). Viime kesänä 15 metriä ylittäneen Eveliina Rouvalin hallikausi käynnistyi nihkeästi, mutta maaottelussa kuula kaartoi lukemiin 14,79. Kolmas tällä kaudella 14 metriä ylittänyt on 18-vuotias Henna Sallinen, joka työnsi helmikuun alussa ulkoratojen ennätystäänkin paremman tuloksen 14,31.

 
Kaupallinen yhteistyö

Katso huippuyleisurheilua suorana yksinoikeudella MTV Katsomo+ Urheilu -palvelusta! Näet muun muassa kovimmat hallikisat ja Timanttiliigan osakilpailut kaudella 2024 ainoastaan MTV Katsomo+ Urheilusta.

MTV Katsomo+ Urheilu -tuotteeseen sisältyvät:

  • Timanttiliiga, World Athletics Indoor Tour ja World Athletics Continental Tour
  • Liiga, Mestis ja muu jääkiekko
  • Mestarien liiga, Serie A, La Liga ja muu jalkapallo
  • MM-ralli, NFL, ATP-tennis ja paljon muuta