Ennakossa Prahan EM-hallit
Etusuora: 05.03.2015 14:26Yleisurheilu
Kuva: Olavi Kaljunen/Trackpic
Yleisurheilun sisäratojen Euroopan mestaruuskilpailut käynnistyvät tänä iltana Prahassa. Etusuora luo katsauksen kisojen henkilökohtaisiin lajeihin.
Miehet
60 metriä
[quote_box_center]
Tilasto:
Chijindu Ujah GBR 6.53
Richard Kilty GBR 6.54
Christian Blum GER 6.56
...
Ville Myllymäki FIN 6.70
[/quote_box_center]
Tilastokärki James Dasaolu (6.52) puuttuu listoilta. Mies ei ole tammikuun jälkeen juossut kilpaa, liekö loukkaantunut? Muut britit Ujah sekä hallitseva tämän matkan maailmanmestari Kilty ovat ennakkoon vahvoilla. Brittien takana saksalaiset ovat seuraavana kärkkymässä mitaleille. Saksalaisten suhteen on kysymys erikseen sitten, ketkä lopulta telineisiin kyyristyvät. Nimiä listoilla on peräti neljä.
Tässä lajissa on mukana ilahduttavasti myös suomalaisedustusta Ville Myllymäen myötä. Tilastojen valossa jatkopaikka taitaa Myllymäen osalta vaatia ennätyksen parantamista, mutta viimeaikaisten juoksujen perusteella vaikuttaisi siltä, että miehen ennätyksestä saattaa hyvinkin olla vielä hieman viilattavissa. Alle 6.70 olisi hieno aika Prahassa.
400 metriä
[quote_box_center]
Tilasto:
Pavel Maslák CZE 45.27
Jan Tesař CZE 46.21
Karol Zalewski POL 46.25
[/quote_box_center]
Tällä matkalla on aika turvallista julistaa yksi ja ainoa ennakkosuosikki. Kotiyleisön suosikki Pavel Maslak on aivan omilla lukemillaan tilastoissa ja niinpä hän onkin oikeastaan ainoa ehdokas mestariksi. Muutoin laji on todella tasainen. Muista mitaleista käydään varmasti tiukka kamppailu, mutta kauden noteerausten perusteella on mahdoton sanoa juuta eikä jaata. Maslakin takana Euroopan tilastoissa on parikymmentä kaveria välillä 46.21-46.80.
800 metriä
[quote_box_center]
Tilasto:
Marcin Lewandowski POL 1:45.78
Andreas Almgren SWE 1:46.56
Mark English IRL 1:47.17
[/quote_box_center]
Tällä kaudella 1:45.77 juosseen Adam Kszczotin jäätyä pois kilpailun ennakkosuosikiksi nousee Marcin Lewandowski. Hänen takanaan mitaleille hamuavat kenties kärkkäimmin Ruotsin nuori Almgren sekä Irlannin Mark English. Ei sovi kuitenkaan unohtaa espanjalaisia näistä kahinoista. Myös Norjan Thomas Roth yhdessä brittien kanssa lienee mukana vääntämässä finaalipaikoista. By the way, Ruotsin toinen edustaja on huhtikuussa vasta 18 vuotta täyttävä Andreas Kramer, joka on tänä talvena kipaissut kasin aikaan 1:49.01.
1500 metriä
[quote_box_center]
Tilasto:
Homiyu Tesfaye GER 3:34.13
Pieter-Jan Hannes BEL 3:37.30
İlham Tanui Özbilen TUR 3:38.05
[/quote_box_center]
Eurooppalaisella maililla ennakkosuosikin viitta on visusti Saksan Homiyu Tesfayen harteilla. Tesfaye on tällä kaudella tilastoissa aivan omilla luvuillaan huimalla tilastonoteerauksellaan 3:34.13. Kovimmat tekijät Tesfayen takana ennakkoon lienevät Turkin Özbilen, espanjalaiset, britit, Tshekin Jakub Holusa, Venäjän Valentin Smirnov sekä Norjan Henrik Ingebrigtsen. Mielenkiintoa tällä matkalla tuo suhteellisen runsas pohjoismainen edustus. Kuinka pärjäävät Ingebrigtsenin veljekset Henrikin johdolla? Miten juoksee 3:40-rajaa Globenissa kolkutellut Ruotsin Johan Rogestedt? Onko hallimaaottelun voittajasta Andreas Buenosta (DEN) finaaliin?
3000 metriä
[quote_box_center]
Tilasto:
Richard Ringer GER 7:46.18
Lee Emanuel GBR 7:46.88
Yegor Nikolayev 7:48.36
[/quote_box_center]
3000 metrin kisa on ennakkoon Mo Farahin puuttumisen vuoksi varsin auki. Suhteellisen tasaisesta joukosta on vaikea nostaa varsinaista ennakkosuosikkia, mutta kärkikahinoihin on ehdolla yksi jos toinenkin juoksija: Saksan Ringer, turkkilaiset, Ison-Britannian Lee Emanuel, espanjalaiset, Belgian Pieter-Jan Hannes, Ranskan Florian Carvalho... Henrik Ingebrigtsenin nimi on myös tämän matkan listoilla. Mikäli norjalainen nakkipuvussaan ilmaantuu tälle matkalle, voitaneen hänetkin laskea hyvin mielin mukaan kärkikahinoihin.
60 metrin aidat
[quote_box_center]
Tilasto:
Dimitri Bascou FRA 7.48
Wilhem Belocian FRA 7.53
Lawrence Clarke GBR 7.59
[/quote_box_center]
Aidoissa Ranskan Bascou on ollut erittäin vakuuttava tällä hallikaudella. Vahvin haastaja lienee maanmies Belocian. Muita miehiä kärkikahinoissa ovat luultavimmin Britannian Clarke, Saksan Erik Balnuweit, Kreikan Konstadinos Douvalidis sekä Unkarin Balazs Baji.
Korkeus
[quote_box_center]
Tilasto:
Marco Fassinotti ITA 2.34
Andrii Protsenko UKR 2.33
Dimítrios Hondrokoúkis CYP 2.32
[/quote_box_center]
Viime kesän 2.40-kerholaisista mukana on Ukrainan Andrii Protsenko, joka on tällä hallikaudella hypännyt 2.33. Tilastokärki on kuitenkin hieman yllättäen Italian Marco Fassinotti, jolla on vyöllään 2.34 tammikuulta. Fassinotti ei ole kuitenkaan kisannut tammikuun jälkeen. Kuinka pärjää kisassa kotiyleisön suosikki Jaroslav Bába?
Seiväs
[quote_box_center]
Tilasto:
Renaud Lavillenie FRA 6.02
Piotr Lisek POL 5.90
Robert Sobera POL 5.81
[/quote_box_center]
Seiväskisa on ennakkoon Renaud Lavillenie-show. Mies on liidellyt omissa korkeuksissaan ylittäen kuusi metriä tänä talvena jo peräti neljässä eri kilpailussa. Pikkuveli Valentien Lavillenie tavoittelee varmasti myös mitaleille. Kovimipia nimiä mitalitaistoon ranskalaisten ohella ovat puolalaiset Lisek ja Sobera sekä Kreikan Konstadínos Filippídis yhdessä Venäjän Aleksandr Gripichin kanssa.
Pituus
[quote_box_center]
Tilasto:
Kafétien Gomis FRA 8.18
Michel Tornéus SWE 8.07
Loúis Tsátoumas GRE 8.05
[/quote_box_center]
Kisassa on pari harmillista poisjääntiä Greg Rutherfordin (8.17 tänä vuonna) ja Eusebio Caceresin (8.16) myötä. Mukana on kuitenkin tilastokärki Gomis, joka lähtee hienoisena ennakkosuosikkina kisaan. Saksan kaksikko Heß ja Howard haastavat kuitenkin tiukasti yhdessä Kreikan kokeneen Tsátoumasin sekä Ruotsin Tornéuksen kanssa. Odotettavissa on ennakkoon melko tasainen vääntö.
Kolmiloikka
[quote_box_center]
Tilasto:
Nelson Évora POR 17.19
Pablo Torrijos ESP 17.03
Dmitriy Sorokin RUS 16.94
[/quote_box_center]
Ykkössuosikki taitaa olla muutaman vaikean vuoden jälkeen 2008 olympiavoittaja Nelson Evora. Hän on loikkinut tänä talvena mukavasti 17.19 ja pitää tilastoissa tuloksellaan piikkipaikkaa. Espanjan Torrijos on Evoran lisäksi ainoa 17 metrin ylittäjä tänä talvena. Kaksikon takana mitaleille kuikuilee myös venäläiset siinä missä huiman halliennätyksen 17.74 omaava Romanian konkariloikkaaja Marian Opreakin.
Kuula
[quote_box_center]
Tilasto:
David Storl GER 21.26
Tomáš Staněk CZE 20.94
Asmir Kolašinac SRB 20.91
...
Arttu Kangas FIN 20.09
[/quote_box_center]
David Storl on kuulan ykkösnimi ja sillä siisti. Saksalainen on ollut viime vuodet vuoren varma arvokisamörssäri. Storl on tänä talvena ainoana eurooppalaisena puhkonut 21 metriä. Saksalaisen takana on tasaista. Tilastojen valoissa isäntämaan työntäjät ovat vahvoilla siinä missä venäläiset, Espanjan Vivas kuin myös Serbian Kolašinacin.
Arttu Kangas tuo kuulakisaan mukaan suomalaisedustusta. Kangas pukkasi tänä talvena ensimmäistä kertaa urallaan päälle 20 metriä, mikä on nuorelle suomalaismörssärille hieno saavutus. Finaalipaikkaan Prahassa yltääkseen Kankaan on luultavimmin kuitenkin pukattava karsinnassa jälleen päälle 20 metrin.
7-ottelu
[quote_box_center]
Tilasto:
Adam Helcelet CZE 6164
Ilya Shkurenyov RUS 6100
Gaël Querin FRA 6065
[/quote_box_center]
Ottelussa tiukin mitalikamppailu käytäneen viime vuosien aikana melko tutuksi tulleen ottelijakaartin kesken. Kovimmin mestaruudesta kamppailee näin ennakkoon isäntämaan Helcelet, Venäjän Shkurenyov, Ranskan Querin, Saksan Abele sekä hallitseva mestari Hollannin Sintnicolaas. Odotettavissa on tiukka ottelu.
Naiset
60 metriä
[quote_box_center]
Tilasto:
Dafne Schippers NED 7.09
Dina Asher-Smith GBR 7.12
Verena Sailer GER 7.12
...
Hanna-Maari Latvala FIN 7.32
[/quote_box_center]
Edellisten kisojen mestari Mariya Ryemyen (UKR) on dopingpannassa. Schippers voitti viime kesänä Euroopan mestaruuden sekä 100 että 200 metrillä – Sailer (s. 1985) voitti EM-kultaa 100 metrillä vuonna 2010. Vuonna 1995 syntynyt Asher-Smith on kokematon kansainvälisissä ympyröissä. Tilastoissa neljäntenä on Sveitsin ennätyksen 7.18 juossut Mujinga Kambundji. Norjan kaksinkertainen EM-hallimitalisti Ezinne Okparaebo on kellottanut tänä vuonna 7,19. Hänen takanaan vielä kahdeksan naista on juossut 7.25 tai alle. Hanna-Maari Latvala selviää välieriin rutiinijuoksulla, mutta finaalipaikka vaatii siis reilusti alle 7.30 aikaa.
400 metriä
[quote_box_center]
Tilasto:
Seren Bundy-Davies GBR 51.72
Marie Gayot FRA 52.14
Kirsten Mcaslan GBR 52.28
[/quote_box_center]
Tilastokärki Bundy-Davies on vasta 20-vuotias. Gayot (s. 1989) oli viime kesän EM-kisoissa mukana voittamassa Ranskalle 4x400 metrin viestikultaa. Tänä talvena 52,51 juossut Puolan Justyna Swiety oli vuosi sitten MM-halleissa paras eurooppalainen neljännellä sijallaan. Kuten miestenkin nelosella, luvassa on tasainen kamppailu, sillä alle 53 sekunnin ajalla mukaan on ilmoittautunut yhteensä 16 juoksijaa. Osanottajalistasta ei kuitenkaan löydy yhdenkään venäläisen nimeä.
800 metriä
[quote_box_center]
Tilasto:
Jenny Meadows GBR 1:59.21
Joanna Józwik POL 2:00.01
Aníta Hinriksdóttir ISL 2:01.77
[/quote_box_center]
Mestaruutta puolustaa Ukrainan Nataliya Lupu, jonka tämän vuoden tilastoaika on päälle 2:03. Kokenut Meadows (s. 1981) on neljän vuoden takaisten kisojen mestari ja Jozwik sijoittui viime kesän EM-kisoissa kolmanneksi. Islannin Hinriksdóttirin aika on paitsi Islannin ennätys myös 19-vuotiaiden Euroopan ennätys. Mukana on myös viime vuoden MM-halleissa hopealle sijoittunut Angelika Cichocka (POL) ja kova venäläiskolmikko Anastasiya Bazdyreva, Mariya Nikolayeva ja Yekaterina Poistogova. 400 metrin aitojen maailmanmestari Zuzana Hejnova osallistuu kotikentällään 800 metrin matkalle.
1500 metriä
[quote_box_center]
Tilasto:
Sifan Hassan NED 4:00.46
Angelika Cichocka POL 4:06.44
Federica Del Buono ITA 4:08.87
[/quote_box_center]
Hallitseva mestari Abeba Aregawi (SWE) ei ole mukana, joten viime kesän Euroopan mestari Hassan on ylivoimainen suosikki. MM-hallien kasin hopeamitalisti Cichocka on osallistuessaan vahvoilla mitalille. Myös kaksi muuta puolalaista, Renata Plis ja Katarzyna Broniatowska, ovat juosseet alle 4.10. Tsekin asussa kilpailee Suomenkin kansalaisuuden omaava Kristiina Mäki. Huomiota herättää, ettei tässäkään lajissa ole mukana yhtään venäläistä.
3000 metriä
[quote_box_center]
Tilasto:
Yelena Korobkina RUS 8:47.61
Laura Muir GBR 8:49.73
Maureen Koster NED 8:51.10
...
Sandra Eriksson FIN 9:04.71
[/quote_box_center]
Sifan Hassan ei ole juossut matkaa hallikaudella, mutta on osallistuessaan vahva suosikki. 1500 metrin kärkinimistä mukana on myös Renata Plis, jonka ennätys on 8:53.74. Kilpailun ainoa venäläinen Korobkina oli edellisissä EM-halleissa neljäs. Sandra Eriksson tähtää finaalipaikkaan, jonka saavuttaakseen piti juosta vuonna 2009 9:01.88, 2011 9:17.29 ja 2013 9:09.70. Kaikkiaan yhdeksän naista on tänä vuonna juossut alle yhdeksän minuutin, heidän joukossaan Tsekin ja Suomen kaksoiskansalainen Kristiina Mäki (8:58.88).
60 metrin aidat
[quote_box_center]
Tilasto:
Alina Talay BLR 7.88
Eline Berings BEL 7.95
Nooralotta Neziri FIN 7.98
[/quote_box_center]
Talay on hallitseva mestari ja Berings vuoden 2009 kisojen voittaja. Alle kahdeksan sekunnin on lisäksi juossut viime kesän EM-pronssinainen Cindy Roleder (GER) sekä Ukrainan Hanna Plotitsyna. Finaalipaikoista käydään hurja taistelu, sillä 11 naisen tämän kauden tilastonoteeraus on välillä 8.00-8.10. Hallikaudella varmassa kunnossa ollut Neziri pääsi finaaliin jo viime kisoissa ja jahtaa nyt tiukasti ensimmäistä aikuisten arvokisamitaliaan.
Korkeus
[quote_box_center]
Tilasto:
Kamila Licwinko POL 2.02
Mariya Kuchina RUS 1.99
Airine Palšyte LTU 1.98
[/quote_box_center]
Yli kahden metrin ennätyksen omaavista mukana ovat Licwinkon lisäksi mukana Alessia Trost (ITA) sekä maailmanmestari ja olympiakolmonen Svetlana Shkolina (RUS). Mestaruutta puolustaa tänä vuonna 196 ylittänyt Ruth Beitia, joka voitti EM-kultaa myös viime kesänä. Licwinko ja Palšyte ovat tehneet hallikaudella jo maidensa halliennätykset. Licwinko oli viime vuoden MM-halleissa hopealla – mestaruuden voitti Venäjän Kuchina. Ison-Britannian ennätyksen 197 hypännyt Katarina Johnson-Thompson keskittyy Prahassa viisiotteluun.
Seiväs
[quote_box_center]
Tilasto:
Nikolía Kiriakopoúlou GRE 4.80
Ekateríni Stefanídi GRE 4.77
Anzhelika Sidorova RUS 4.75
...
Minna Nikkanen FIN 4.45
Wilma Murto FIN 4.40
[/quote_box_center]
Kirakopoúloun ainoa arvokisamitali on EM-Helsingin pronssi 2012. Sidorova sen sijaan on viime vuoden MM-hallien hopeamitalisti ja viime kesän Euroopan mestari. Zürichin EM-kisoissa Stefanidi sijoittui toiseksi. Korkeuden 470 ovat tällä kaudella ylittäneet lisäksi Lisa Ryzih (GER) ja Ranskan ennätyksen 471 hypännyt Marion Fiack. Ruotsin ennätyksen lukemiin 468 parantanut Angelica Bengtsson kärkkyy myös mitalia. Minna Nikkanen sijoittui jaetulle neljännelle sijalle EM-halleissa 2011 hypättyään voimassa olevan Suomen ennätyksen 460. Suomalaisten tavoittelemaan finaalipaikkaan vaadittiin vuonna 2009 435, 2011 455 ja 2013 446. Tuoreiden tietojen mukaan ikäistensä maailman kärkihyppääjä Wilma Murto (s. 1998) ei kykene osallistumaan kilpailuun kuumeen vuoksi.
Pituus
[quote_box_center]
Tilasto:
Sosthene Taroum Moguenara GER 6.86
Ivana Španovic SRB 6.83
Aiga Grabuste LAT 6.82
[/quote_box_center]
Tilastokärki (693) Katarina Johnson-Thompson (GBR) osallistuu EM-halleissa viisiotteluun. Tilastonelonen on Eloyse Lesueur (FRA), joka voitti viime kesänä EM-kultaa ja vuosi sitten MM-hallikultaa – tänä vuonna hän on hypännyt 674. Serbian Španovic oli Lesueurin voittamassa MM-hallikilvassa pronssilla. Hallikaudella 670 ylittäneisiin kuuluu vielä Ison-Britannian Abigail Irozuru. Edellisten EM-hallien pronssimitalisti Erica Jarder (SWE) on ponnistanut tänä vuonna 669. Mielenkiintoinen nimi on myös Romanian Florentina Marincu, joka on hypännyt 19-vuotiaiden Euroopan ennätyksen 667.
Kolmiloikka
[quote_box_center]
Tilasto:
Yekaterina Koneva RUS 14.68
Gabriela Petrova BUL 14.55
Kristin Gierisch GER 14.30
...
Kristiina Mäkelä FIN 14.20
[/quote_box_center]
Koneva on hallitseva MM-hallimestari, mutta muuten mukana ei ole suuria arvokisamenestyjiä. Portugalilainen Patricia Mamona oli Helsingin EM-kisoissa 2012 hopealla tuloksella 14.52 – tänä vuonna hän on loikkinut 14.10. Bulgarialainen Petrova hyppäsi viime kesänä ennätyksekseen 14.13 ja on nyt siis hypännyt yli 40 senttiä pidemmälle. Israelia nykyisin edustavan Hanna Knyazyevan kauden paras on 14.23, mutta kesällä 2012 hän loikki peräti 14.71. Mäkelä on tilastoissa SE-tuloksellaan hienosti kuudentena ja on jopa potentiaalinen mitalisti. Finaaliin päästäkseen piti hypätä vuonna 2009 14.06, 2011 14.01 ja 2013 13.85. Mitalisijaan vaadittiin 2009 14.40, 2011 14.39 ja 2013 14.26.
Kuula
[quote_box_center]
Tilasto:
Yulia Leantsiuk BLR 19.00
Anita Márton HUN 18.60
Radoslava Mavrodieva BUL 18.34
[/quote_box_center]
Dopingrangaistuksenkin kärsinyt Leantsiuk hakee ensimmäistä arvokisamitaliaan – Anita Márton oli pronssilla viime kesänä Zurichissä. Päälle 18 metrin työntäjiä ovat myös Valko-Venäjän Alena Abrahmchuk sekä Italian kokenut Chiara Rosa (s. 1983). Euroopan viime vuosien ykkösnimi Christina Schwanitz (GER) ei ole mukana.
5-ottelu
[quote_box_center]
Tilasto:
Yana Maksimava BLR 4742
Györgyi Zsivoczky-Farkas HUN 4691
Alina Fyodorova UKR 4609
[/quote_box_center]
Maksimava on edellisten EM-hallien hopeamitalisti. Mukana on myös Antoinette Nana Djimou (FRA), joka voitti Euroopan mestaruuden ulkona 2012 ja 2014 sekä hallissa 2011 ja 2013. Katarina Johnson-Thompson (GBR) on hallikaudella jo parantanut maansa pituus- ja korkeusennätystä – viisiottelun Britannian ennätys on kova 4965 pistettä. Myös hallitseva hallimaailmanmestari Nadine Broersen (NED) kamppailee mestaruudesta.
Kaupallinen yhteistyö
Katso huippuyleisurheilua suorana yksinoikeudella
MTV Katsomo+ Urheilu -palvelusta! Näet muun muassa kovimmat hallikisat ja Timanttiliigan osakilpailut kaudella 2024 ainoastaan
MTV Katsomo+ Urheilusta.
MTV Katsomo+ Urheilu -tuotteeseen sisältyvät:
- Timanttiliiga, World Athletics Indoor Tour ja World Athletics Continental Tour
- Liiga, Mestis ja muu jääkiekko
- Mestarien liiga, Serie A, La Liga ja muu jalkapallo
- MM-ralli, NFL, ATP-tennis ja paljon muuta