Kalevan kisat: Ennakossa hyppylajit - Murto katkaisee Nikkasen kultaputken?


Kalevan kisat kilpaillaan viikonlopun aikana Jyväskylässä. Seuraavassa Etusuoran ennakkoa hyppylajeihin.
Etusuora: 19.07.2018 09:56Yleisurheilu
Kalevan kisat: Ennakossa hyppylajit - Murto katkaisee Nikkasen kultaputken?
Kuva: Olavi Kaljunen/Trackpic
Kalevan Kisat 2018 kilpaillaan viikonloppuna Jyväskylässä. Tässä mietteitämme hyppylajien mestaruustaistoista.

Kolmiloikka: Lipsanen ja Mäkelä vs. muu Suomi


Kolmiloikan hallitseva Suomen mestari Simo ”Nuijamaan kenguru” Lipsanen tavoittelee kolmatta Suomen mestaruuttaan. Tämä näyttääkin hyvin todennäköiseltä, sillä Lipsanen on loikkinut tasaisen tasokkaasti edellisissä kilpailuissaan; viidessä edellisessä kilpailussa tulokset ovat pyörineet akselilla 16,62 – 16,84. Näinköhän Harjun hiekkamonttuun täräytetään 17-metrinen? Lipsasen kovin haastaja on nimeltään Topias Koukkula. Miehen kauden paras tulos on 16,14, jolla hän on jykevästi hopeassa kiinni.

Jos miesten puolella tilanne näyttää mestaruuden kannalta suhteellisen selvältä, niin naisten puolella tilanne on kutkuttavampi kuin useisiin vuosiin. Tästä saamme kiittää Sanna Nygårdia, joka hyppäsi komean uuden ennätyksensä 13,81 viikko sitten Espanjassa. Ennätyksellään Nygård tuli vain 14 sentin päähän Kristiina Mäkelän kauden kärkituloksesta. On myös mainittava EM-kisaraja 13,90, joka varmasti tuo lisäjytyä Nygårdin loikkiin.

Pituushyppy: Olisiko Kalle Salmisesta yllättämään?


Miesten pituushyppy lukeutuu kisojen lajeihin, joissa on nipullinen mestariehdokkaita. Tilastojen piikkipaikalla häärii Kristian Pulli alkukauden tuloksella 791, jonka jälkeen tuloshaitari on asettunut 770 tuntumaan. Kaipolan Vireen mieheltä löytyy lajin Suomen mestaruus vuodelta 2014.

Pulli saa taistella totisesti mitalista, sillä miehen takana on nimekkeitä pomppukoneita. MM-kisakävijä Arttu Pajulahti (788) mielii varmasti myös EM-Berliiniin, jonne tulosraja on 795. Samaan kisakoneeseen hamuavat myös Kristian Bäck (776) ja Roni Ollikainen (775). Sitten, kauden yksi positiivisista yllättäjistä on Joensuun Katajan Kalle Salminen, joka pesi Joensuun Motonet GP:ssä edellämainitut kilpatoverinsa. Jarkko Kumpulaisen valmennettava 22-vuotias hyppääjä on parantanut ennätystään kaudella mukavat 30 senttiä. Lisäksi Joensuussa hypätty ennätys syntyi pieneen vastaiseen, joten miestä ei pidä todellakaan sulkea pois kannujahdista, vaikkakin on tilastoissa vasta sijalla 6. Eikä suljeta pois myöskään Eero Haapalaa. Loukkaantumisista kärsinyt vuoden 2015 Suomen mestari on kisannut kaudella vain kerran ja tällöin tulos kirjattiin 753.

Naisten pituuden kauden kovin tulos on nuoren 19-vuotiaan Taika Koilahden nimissä 628. Näin Koilahdella on hieno mahdollisuus napata ensimmäinen aikuisten SM-mitali. Viime vuoden hopeamitalisti ja tilastokakkonen Anne-Mari Lehtiö osoitti hyvää virettä Kalevan kisojen alla hyppäämällä kauden parhaansa 617 viime viikolla. Edellä mainitun kaksikon takana on paljon nuoria lupaavia hyppääviä, jotka voivat onnistuessaan yltää mihin vaan. Mainittakoon muun muassa upeasti kaudella hypännyt Jessica Kähärä (612), joka täyttää elokuussa 17 vuotta. Myös useasti Kalevan kisojen mitalikorokkeella nähty Emmi Mäkinen saattaa kotikentällään äityä hyvään iskuun, vaikkakin kauden paras noteeraus (579) on jäänyt hänelle totutusta tasosta suhteellisen kauas.

Katkeaako Nikkasen kultaputki?


Jos joku on varmaa, niin se, että Minna Nikkanen voi hyvällä omalla tunnolla puhua itsestään Kalevan kisa -menestyjänä – Someran Esan naisen kaapista löytyy peräti 11 Kalevan kisojen kultamitalia. Harjuunkin hän saapuu hyvässä kultaputkessa, kun hän on voittanut edelliset kahdeksan mestaruutta. Mainittakoon vielä, että kun edellisen kerran Jyväskylässä kisattiin Suomen mestaruuksista (2006), niin Nikkanen nappasi tuolloin ensimmäisen mestaruutensa.

Nikkanen ei tule kuitenkaan pääsemään helpolla, sillä vastassa on tutut kaverit. Wilma Murto on osoittanut oivaa virettään ja hypännyt viimeisessä kahdessa kilpailussa tulokset 435 ja 445, Nikkasen kauden paras on 431. Myös Saga Anderssonilta löytyy parempi kauden paras tulos kuin Nikkaselta – 439. Anderssonin menestysnälkää tulee kasvattamaan pienoinen epäonnistuminen viime viikon MM-kotikisoissa. Andersson metsästää ensimmäistä Kalevan kisojen mitaliaan, ja Murto ensimmäistä kultaista.

Miesten puolella tilanne näyttää hyvin samankaltaiselta, kun kolme soturia taistelevat kirkkaimmasta mitalista – Urho Kujanpää, Tomas Wecksten ja Tommi Holttinen. Jokainen edellä mainituista on rikkonut EM-kisojen tulosrajan 555 (hallissa tai ulkona) ja on valittuna joukkueeseen. Jos yksi pitäisi nostaa suosikiksi, niin se on Urho Kujanpää. Tampereen Pyrinnön urheilija on jatkuvasti pommittanut 540-550 tuloksiin viime kisoissa ja tekeminen on ollut varmaa.

Ella Junnila ponnistaa SE-lukemiin?


Suomalainen yleisurheiluväki hieraisi silmiään Joensuun Motonet GP:ssä, kun Ella ”Ringa Ropon tytär” Junnila hyppäsi korkeudessa uuden kärkituloksen 192 ja nappasi lipun EM-Berliiniin. Kilpailussa Junnila paransi ennätystään peräti seitsemän senttiä. Samalla Junnilasta tuli selkeä ennakkosuosikki voittamaan mestaruus.

Tilastoissa seuraavina majailevat Elerin Haas, Jessica Kähärä sekä Miia Sillman, jotka kaikki ovat hypänneet tuloksen 183. Kähärä pääsee pomppimaan kisoissa koko rahalla, sillä hän on ilmottautunut korkeuden lisäksi kolmiloikkaan ja pituuteen. Nuorten EM-kisoissa Kähärä onnistui tässä mainiosti, kun hän ensiksi loikki EM-pronssia ja syöksyi siitä korkeuspaikalle ja nappasi hopeaa.

Miesten korkeudessa tilanne on hieman alavireinen. Kauden kärkinimet (214) Samuli Eriksson ja Arttu Mattila eivät ole onnistuneet viimeisissä kilpailuissaan, mikä avaa ovia yllättäjille. Yllättäjäksi nimeämme miehen nimeltä Jussi Viita. Vuonna 2016 aktiiviuransa päättänyt Viita on voittanut viisi kertaa kyseisen lajin mestaruuden. Mies on kuitenkin kesän mittaan käynyt kilpailemassa kertaalleen ja hypännyt 208. Edes pieni kohennus tähän tulokseen, niin jopa mestaruus on mahdollinen.
Kaupallinen yhteistyö

Katso huippuyleisurheilua suorana yksinoikeudella MTV Katsomo+ Urheilu -palvelusta! Näet muun muassa kovimmat hallikisat ja Timanttiliigan osakilpailut kaudella 2024 ainoastaan MTV Katsomo+ Urheilusta.

MTV Katsomo+ Urheilu -tuotteeseen sisältyvät:

  • Timanttiliiga, World Athletics Indoor Tour ja World Athletics Continental Tour
  • Liiga, Mestis ja muu jääkiekko
  • Mestarien liiga, Serie A, La Liga ja muu jalkapallo
  • MM-ralli, NFL, ATP-tennis ja paljon muuta