Kauden kolmas Eliittikisa torstaina Joensuussa


Etusuora: 22.07.2015 12:25Yleisurheilu
Kauden kolmas Eliittikisa torstaina Joensuussa
Lapinlahden Eliittikisoista ei ole kerennyt kulua kuin muutama päivä, kun on tullut aika siirtää yleisurheilukaravaani Joensuuhun. Viime vuonna Joensuun Eliittikisoista muodostui kisasarjan kovatasoisimmat, joten toivotaan saman menon jatkuvan tänäkin vuonna. Ennusteiden mukaan myös sään pitäisi olla suotuisa huipputuloksille.

Neljä suomalaisurheilijaa tavoittelee paikkaa Pekingin kisakoneesta

Kansainvälisesti mitattuna kisojen kovin laji on mikäpä muukaan kuin keihäs. Huippukuntoinen Tero Pitkämäki ei saavu Pohjois-Karjalaan ja näin ollen suurimmista suomalaistoiveista vastaa kaksikko Antti Ruuskanen – Teemu Wirkkala. Ruuskanen palaa kilpakentille kuntoutustauolta ja onkin mielenkiintoista nähdä millaisen kaaren Savon mies saa aikaan. Wirkkalalla on ekstrapanosta pelissä, sillä miehen pitäisi vakuuttaa valmennusjohto mieliessään Pekingin kisakoneeseen. Keihäästä löytyy myös kisojen nimekkäin ulkomaalaisurheilija Viteslav Vesely. Tsekkiläinen on tällä kaudella kiskaissut pariin otteeseen 88-metriset, joten härmäläiset saavat pistää parastaan, mikäli mielivät kaataa Jan Zeleznyn suojatin.

Nooralotta Neziri vaikuttaa toipuneen hyvin alkukesän vaivoistaan. Lapinlahdella pika-aituri vastasi kisojen ainoasta kauden kotimaisesta kärkituloksesta 13,20 (-0,1) ja todisti MM-rajan (13,00) olevan optimiolosuhteissa mahdollinen. Neziriä ovat kirittämässä muun muassa itänaapurin Nina Morozova (12,82) ja Yhdysvaltojen Sirene Alise (13,16).

Kuluneella kaudella hienosti esiintynyt estejuoksija Camilla Richardsson metsästää MM-rajaa 9.44 torstaina kello 20.40 alkaen. Nainen hätyytteli rajaa jo Tallinnan nuorten EM-kisoissa juoksemalla kovan ajan 9.46,34, jolla sijoittui neljänneksi. Joensuun kilpailu vaikuttaa erittäin optimaaliselta rajan alituksen suhteen, sillä mukana on muutama ulkomaalaisjuoksija, jotka ovat juosseet tällä kaudella Richardssonia 5-10 sekuntia kovempaa.

Neljäs potentiaalinen Pekingin lippua havitteleva urheilija löytyy naisten keihäänheitosta. Hän on Sanni Utriainen, joka kiskaisi kesäkuun alussa ensimmäisen kerran urallaan yli kuusikymppiä 60,08. Tulos jää vain vajaan metrin MM-rajasta (61,00). Tämän jälkeen heitto oli hieman hukassa, kunnes Lapinlahdella nainen täräytti viimeisellään 58,61, joten MM-haaveita ei ole vielä haudattu.

Suomen tilastoykkösiä muissakin lajeissa

Paikkansa Pekingiin varmistanut kiekonheittäjä Sanna Kämäräinen esiintyy kahdessa lajissa. Kiekonheittoon hän lähtee tilastoykkösenä, mutta kuulassa vastassa on kova kotimainen rintama. Onkin ilahduttavaa nähdä useiden vuosien tauon jälkeen Johanna Pulkkisen esiintyvän Eliittikisoissa. Pulkkisen hallussa on myös kauden kärkitulos 15,32. Myös miesten kuulassa Suomen kärkinimi Arttu Kangas liikuttelee rautapalloa.

Miesten ja naisten 800 metrillä on mukana Suomen ykköskaarti. Miehissä viime vuosien kärkinimi Ville Lampinen saa ulkomaalaisista vastaansa Puolan Karol Koniecnyn (1.47,09) ja Lapinlahden 1500 metrin voittajan USA:n Michael Atchoon (1.49,77). Lampinen on tällä kaudella juossut ennätyksensä 1.48,44 ja on toistaiseksi kauden ainut suomalainen 1.50 alittaja.

Naisten puolella on suomalaisittain odotettavissa erittäin mielenkiintoinen otatus. Tilastoissa neljä suomalaisnaista Karin Storbacka, Aino Paunonen, Sara Kuivisto ja Zenitha Eriksson mahtuvat kaikki reilun sekunnin sisään. Näistä kovimpana Storbackan lauantaina Oxfordissa juoksema 2.06,42. Näinköhän torstaina mennään suomalaisten toimesta alle 2.05? Helpolla suomalaisnaiset eivät tule pääsemään, sillä juoksun ykkösnimenä häärii Yhdysvaltojen Annette Melcher ennätyksellään 2.02,32.

Miesten vitosella on kovia ulkomaalaisjuoksijoita aina Japanista ja Eritreasta asti ja juoksuun onkin tilattu kaksi eri vauhdittajaa. Suomalaisille vauhdin tarjoaa estemies Janne Ukonmaanaho, joka yrittää vedollaan siivittää suomalaisia alle 14 minuutin. Vahvimmat ehdokkaat tämän rajapyykin rikkojiksi ovat Arttu Vattulainen ja Kennedy Charicha.

Yle TV2 välitää kisat torstaina alkaen kello 18.52.

http://www.katajayu.fi/index.php/tapahtuma/eliittikisat/
Kaupallinen yhteistyö

Katso huippuyleisurheilua suorana yksinoikeudella MTV Katsomo+ Urheilu -palvelusta! Näet muun muassa kovimmat hallikisat ja Timanttiliigan osakilpailut kaudella 2024 ainoastaan MTV Katsomo+ Urheilusta.

MTV Katsomo+ Urheilu -tuotteeseen sisältyvät:

  • Timanttiliiga, World Athletics Indoor Tour ja World Athletics Continental Tour
  • Liiga, Mestis ja muu jääkiekko
  • Mestarien liiga, Serie A, La Liga ja muu jalkapallo
  • MM-ralli, NFL, ATP-tennis ja paljon muuta