Kolme suomalaista pronssipallilla Tbilisin EM-kisoissa

Etusuora: 15.07.2016 20:43Yleisurheilu
Suomalaisten mainiot otteet jatkuivat 17-vuotiaiden EM-kisoissa Georgiassa. Perjantain saldoksi tuli kolme pronssimitalia ja kolme pistesijaa.

Suomalaisten mitalitilin avasi Eero Ahola, joka työnsi viisikiloista kuulaa 21,24. Hopeamitalikin oli erittäin lähellä, sillä Dzmitriy Karpuk (BLR) työnsi suomalaisen kanssa saman tuloksen. Mestaruuden voitti Kreikan Odisséfs Mouzenídis (21,51). Arttu Korkeasalo työnsi ennätyksensä 20,96, joka riitti hienosti neljänteen sijaan.

Myös 100 metrin finaalissa nähtiin kaksi suomalaisnuorukaista. Samuel Purola nousi lopussa kolmanneksi jättäen taakseen mm. kisan ennakkosuosikin Milo Skupin-Alfan (GER). Purolan ajaksi saatiin 10,62, joka sivuaa oululaisen ennätystä. Tasaisen kilvan voitti Saksan Marvin Schulte (10,56) ja hopealla palkittiin Ruotsin Henrik Larsson (10,57). Lauri Tuomilehto sijoittui viidenneksi ajalla 10,72.

Suomen joukkueen kolmannen pronssimitalin saavutti Helena Leveelahti, joka heitti kiekkokisassa kesän parhaansa 49,34. Euroopan mestaruuden vei ylivoimaisesti Moldovan Alexandra Emilianov, joka heitti ikäluokan maailman kärkituloksen 58,09.

Loppukilpailuissa suomalaisista urheilivat myös kolmiloikkaaja Saara Hakanen sekä ottelija Iina-Kaisa Mäkelä. Hakanen sijoittui vastatuuleen hypätyssä loikkakisassa seitsemänneksi tuloksella 12,44. Voittoon nousi viimeisellä kierroksella romanialainen ennakkosuosikki Georgiana Iuliana Anitei (13,19).

Mäkelä teki 7-ottelun toisena päivänä tulokset 547 (pituus), 43,29 (keihäs) ja 2.29,72 (800m), joista keihästulos oli lähes kuusi metriä Mäkelän aiempaa ennätystä parempi. Yhteispisteillä 5178 suomalainen sijoittui 19:nneksi. Tiukan kärkikamppailun vei Alina Shukh (UKR) ikäluokan ME-tuloksella 6186. Sarah Lagger (AUT) jäi voittajasta vain 11 pistettä.

100 metrin EM-finaali:

Kuusi suomalaista jatkoon alkukilpailuista

Kaikki kolme suomalaisaituria etenivät välieriin 400 metrin aidoissa. Lajin tilastokärki Viivi Lehikoinen (61,19) juoksi leikitellen eränsä toiseksi ja Frida Hämäläinen (61,81) voitti tasaisen eränsä. Miesten alkuerissä 55,23 juossut Atte Kurkikangas eteni jatkoon aikavertailun kautta.

Estejuoksussa sekä Wilho Hautala (6.04,86) että torstaina 3000 metrin sileällä kuudenneksi sijoittunut Tomi Lehto (5.59,52) tekivät uudet ennätyksensä. Hautalan kohtaloksi tuli olla ensimmäinen loppukilpailusta karsiutunut, kun taas eränsä voittoon kirinyt Lehto eteni finaaliin neljänneksi nopeimpana.

Aleksandra Niiranen juoksi 400 metrin välierässään neljänneksi ajalla 56,52 ja selviytyi finaaliin aikavertailun kautta. Niiranen pääsi kisoihin mukaan viime hetkellä alitettuaan SUL:n kisarajan 56,30 viime sunnuntaina Jämsässä.

Jatkopaikan lunasti myös 200 metrin alkuerässä ennen 100 metrin finaalia juossut Samuel Purola. Hän lasketteli helposti eränsä toiseksi ajalla 22,09.