MM-halliennakko: kenttälajit ja ottelut


Etusuora: 18.03.2016 16:17Yleisurheilu
MM-halliennakko: kenttälajit ja ottelut
Etusuoran MM-hallien ennakkopaketin viimeisessä osassa käydään läpi viikonlopun kenttälajit ja moniottelut lukuun ottamatta naisten kolmiloikkaa, josta julkaistaan oma ennakko lauantaina.

Miehet

Korkeus

Hallitseva mestari Mutaz Essa Barshim (QAT) on tänä talvena ylittänyt 236. Bogdan Bondarenko ei ole mukana, mutta Ukrainan värejä puolustaa edellisten kisojen pronssimitalisti Andriy Protsenko (tänä vuonna 230). Myös hallitseva hopeamitalisti USA:n Erik Kynard (230) on mukana.

Kauden kärkinimi on kuitenkin Italian Gianmarco Tamberi (238), joka on lähtenyt Portlandiin hakemaan uransa ensimmäistä arvokisamitalia. Tamberin maanmies Marco Fassinotti (235) on myös ollut tänä vuonna ennätyskunnossa.

Britannian Chris Baker on parantanut ennätyksensä aivan uusille lukemille 236. Toinen britti Robbie Grabarz (233) voitti 2012 EM-kultaa ja olympiapronssia ja liikkuu nyt vaisumpien vuosien jälkeen jälleen huippukorkeuksissa. Myös Bahamalla on kisassa vahva edustus Donald Thomasin (233) ja Jamal Wilsonin (231) myötä.

Pituus

Marquis Dendy ponkaisi viikko sitten Portlandissa USA:n mestaruushalleissa kauden kärkituloksen 841. Miehen arvokisahistoriasta löytyy kaksi karsiutumista ulkoratojen MM-kisoissa. Yhdysvaltain toinen edustaja on viime kesänä kahdessa kisassa yli 850 leiskauttanut Jeff Henderson, joka on tänä talvena hypännyt 806.

Ranskan 35-vuotiaalla Kafetien Gomisilla (823) on EM-hopeaa sekä sisältä että ulkoa mutta MM-tasolta mitalit puuttuvat. Kisan toinen kahdeksan metriä ylittänyt eurooppalainen on Tsekin Radek Juska (803), joka oli viime talvena EM-halleissa hopealla.

Kiinalla on mukana kova kaksikko Huang Changzhou (819) - Wang Jianan (818), joista 19-vuotias Jianan oli viime kesänä MM-pronssilla.

Australian Fabrice Lapierre voitti MM-halleissa 2010 ja oli viime kesänä MM-hopealla. Tänä vuonna mies on kahdessa kisassaan onnistunut vain yhdellä hypyllä (808) ylittämään kahdeksan metriä.

Emiliano Lasa hyppäsi maaliskuun alussa Uruguayn ulkorataennätyksen 816. Toinen hyvällä ulkoratatuloksella kisaan lähtevä on Etelä-Afrikan Rushwal Samaai (818).

Kolmiloikka

Kisan ainoat tänä vuonna 17 metriä ylittäneet ovat Kiinan Dong Bin (17,41) ja Saksan vasta 19-vuotias Max Hess (17,00). Kovimman ennätyksen (17,74) omaa viime vuosikymmenellä olympia- ja MM-kultaa loikkinut Nelson Evora (POR), jonka tämän kauden tilastotulos on 16,71. Viime vuonna mies voitti EM-halleissa kultaa ja oli kesän MM-kisoissa kolmas.

Yhdysvaltain Omar Craddock (16,96) oli viime kesänä MM-kisoissa neljäs ja loikki parhaimmillaan 17,53. USA:n toinen edustaja on Chris Benard (16,93).

Kesän 2014 Euroopan mestari Benjamin Compaore on loikkinut 16,88 ja toinen ranskalainen Harold Correa 16,91. Romanian ikinuori Marian Oprea (16,82) oli olympiahopealla jo 2004, ja viime vuonnakin mies loikki yli 17 metriä.

Kuula

Tilastokärkenä kisaan lähtee USA:n Kurt Roberts (21,57), joka jäi viimeksi MM-halleissa karsintaan kovasta tilastotuloksestaan huolimatta. Maan toinen edustaja on Jonathan Jones (20,82).

Puolan Michal Haratyk (21,35), Kanadan Tim Nedow (21,33) ja Tsekin Tomas Stanek (21,30) ovat parantaneet ennätyksensä tänä vuonna selvästi päälle 21 metrin. Nedow on ollut palkintosijoilla Kansainyhteisön ja Pan-Amerikan kisoissa, mutta muuten kolmikolla ei ole arvokisamenestystä.

Tom Walsh (NZL) oli viime kesän MM-kisoissa neljäs ja kaksi vuotta sitten MM-halleissa kolmas. Tänä vuonna häneltä löytyy ulkoratatulos 21,11. Hänen maanmiehensä Jacko Gill on parantanut ulkorataennätyksensä lukemiin 20,83. Nigerian ennätysmies Stephen Mozia (21,11) puolestaan hakee Afrikkaan MM-historian ensimmäistä kuulamitalia.

Seitsenottelu

Kaikki katseet kohdistuvat ME-mies Ashton Eatoniin. Mies on tänä vuonna sivunnut seiväsennätystään 540 ja lisäksi juossut mukavat ajat 60 metrillä (6,74) ja 60 metrin aidoissa (7,53). Sen sijaan kaksi pituuskisaa ovat tuottaneet vain tuloksen 760. Joka tapauksessa ME:n 6645 parantaminen ei olisi mikään yllätys, jos Eaton sitä tosissaan tavoittelee.

Tänä vuonna ottelun suorittaneista yli 6000 pistettä ovat tehneet Espanjan Jorge Urena (6076), Yhdysvaltain Curtis Beach (6075) sekä Saksan Mathias Brugger (6060). Kellään heistä ei ole mainittavaa arvokisamenestystä takanaan.

Poissa on paljon huippuottelijoita. Mukana olevista Ukrainan Oleksiy Kasyanov pokkasi neljä vuotta sitten MM-hallihopeaa Eatonin takana ja on muulloinkin esiintynyt vahvasti arvokisoissa. Tsekki Adam Helcelet oli puolestaaan viides 2012 ja on lisäksi ollut kahdesti EM-hallien ottelussa viiden parhaan joukossa.

Naiset

Korkeus

Tilaston kärkinimi on vastikään 19-vuotiaiden halli-ME:n 199 hypännyt Vashti Cunningham (USA). Urallaan kaksi metriä ovat kyenneet ylittämään Espanjan Ruth Beitia (tänä vuonna 198), Puolan Kamila Licwinko (197) sekä Italian Alessia Trost (195). Licwinko on hallitseva mestari ja Beitia puolustaa MM-pronssia. Trost puolestaan on voittanut sekä 17- että 19-vuotiaiden MM-kultaa ja kahdesti 22-vuotiaiden EM-kultaa.

Liettuan ennätysnaisella Airine Palsytellä (197) ei ole vielä arvokisamitaleja. Suomessakin paljon kilpaillut Saint Lucian Levern Spencer (195) on saavuttanut arvokisamitaleja vain Keski-Amerikan ja Pan-Amerikan kisoissa.

Ruotsin korkeusperinteitä kisassa puolustavat Sofie Skoog (194) ja Erika Kinsey (187). Kinsey ylitti viime kesänä 197.

Pituus

Mukana on lajin moninkertainen MM-kultamitalisti, olympiavoittaja Brittney Reese (USA), joka on tänä vuonna hypännyt 689. Muita kestomenestyjiä ovat Britannian Shara Proctor (691) sekä Kroatian Ivana Spanovic (685). Sen sijaan huikeasti ennätyksiään parantaneet Australian Brooke Stratton (705) ja Saksan Alexandra Wester (695) eivät vielä ole ehtineet saavuttaa kansainvälistä menestystä.

USA:n toinen edustaja on Janay Deloach Soukup (675), joka oli 2012 MM-halleissa hopealla ja olympiakisoissa pronssilla. Brittien toinen hyppääjä on viime kesän MM-vitonen Lorraine Ugen (680). Itäeurooppalaista pituusosaamista näyttää Valko-Venäjän Nastassia Mironchyk-Ivanova (684), jolla on lukuisia arvokisojen finaalipaikkoja muttei yhtään mitalia.

Kuula

Mukana on kaksinkertainen olympiavoittaja ja moninkertainen MM-kultamitalisti Valerie Adams (NZL). MM-halleista naisella on kolme kultaa ja yksi hopea. Tänä vuonna Adams on työntänyt ulkoradalla 19,43. Viime kesänä MM-pronssille sijoittunut Michelle Carter (USA) on hallitilaston kärkinimi tuloksella 19,49.

USA:n toinen edustaja on Jill Camarena Williams (tänä vuonna 18,64). Kiinan ykkösnimi tällä kertaa lienee viime kesän MM-vitonen Gao Yang (18,25).

Mukana on myös viime vuoden EM-hallien kärkikolmikko Unkarin Anita Marton (18,43), Valko-Venäjän Yulia Leantsiuk (18,68) ja Bulgarian Radoslava Mavrodieva (17,99).

Viisiottelu

Viime kisojen hopeamitalisti Brianne Theisen-Eaton (CAN) jahtaa uransa ensimmäistä arvokisavoittoa. Naisella on ulkoradoilta kaksi MM-hopeaa. Theisen-Eatonia haastaa mm. viime kisojen pronssimitalisti Alina Fodorova (UKR). Tämän kauden tilastokärjet ovat kansainvälisissä ympyröissä kokemattomat Anastasiya Mokhnyuk (UKR) ja Kendell Williams (USA).
Kaupallinen yhteistyö

Katso huippuyleisurheilua suorana yksinoikeudella MTV Katsomo+ Urheilu -palvelusta! Näet muun muassa kovimmat hallikisat ja Timanttiliigan osakilpailut kaudella 2024 ainoastaan MTV Katsomo+ Urheilusta.

MTV Katsomo+ Urheilu -tuotteeseen sisältyvät:

  • Timanttiliiga, World Athletics Indoor Tour ja World Athletics Continental Tour
  • Liiga, Mestis ja muu jääkiekko
  • Mestarien liiga, Serie A, La Liga ja muu jalkapallo
  • MM-ralli, NFL, ATP-tennis ja paljon muuta