Lyles ja Gatlin kohtaavat - Ingebrigtsenin veljekset Euroopan ennätysjahdissa


Timanttiliigakiertue saapuu perjantaina Monacoon.
Etusuora: 12.07.2019 12:48Yleisurheilu
Lyles ja Gatlin kohtaavat - Ingebrigtsenin veljekset Euroopan ennätysjahdissa
Kuva: Olavi Kaljunen / Trackpic
Jakob Ingebrigtsen (oik.) metsästää Timanttiliiga-finaalin voittoa 1500 metrillä.

Miesten 100 metriä - Kolmen kauppa?


Miesten 100 metristä odotetaan tulikuumaa. Viivalle asettuvat kauden komeetta Noah Lyles, kokenut Justin Gatlin sekä NCAA-mestari Divine Oduduru.

Lyles on tehnyt kauden kovinta jälkeä 200 metrillä ja hänen osallistumisensa 100 metrillä Dohan MM-kisoissa on epävarmaa. Mies on kertonut, että yrittää USA:n kisajoukkueeseen, mikäli juoksee ennen USA:n karsintoja “todella kovan ajan” satasella. Riittääkö siihen tällä kaudella juoksemansa 9,86?

Gatlin on päässyt viimeisimmissä kisoissa mukavaan lentoon. Lausannessa mies voitti lähes nollatuulissa ajalla 9,92. Kesäkuun lopulla konkari juoksi kauden parhaansa 9,89 pienoiseen vastatuuleen. Näyttäisi siltä, että 37-vuotias hallitseva maailmanmestari tulee syksyllä puolustamaan pyttyään uljaasti.

Mielenkiintoinen nimi miesten pikamatkalla on Oduduru. Nigerialainen ei ole kilpaillut reiluun kuukauteen johtuen tiiviistä yliopistokisarumbasta keväällä. 22-vuotias NCAA-mestari pysäytti viimeisimmässä kisassaan kellon aikaan 9,86, joten on hyvin mielenkiintoista nähdä millaisessa vireessä hän on Monacossa perjantaina.

Miesten 1500 metriä - Onko Farahin Euroopan ennätys koetuksella?


Monacon Timanttiliiga muistetaan erityisesti huippuajoista 1500 metrillä. Tällä vuosituhannella kymmenestä kovimmasta 1500 metrin tuloksesta peräti yhdeksän on juostu juuri Monacossa. Kovinta kyytiä kyseisellä radalla on pitänyt Asbel Kiprop 3.26,69 (2015).

Monacossa on kellotettu myös 1500 metrin Euroopan ennätys, kun Mo Farah rullaili vuonna 2013 ajan 3.28,81. Tähän vauhtiin perjantai-iltana hamuavat myös Filip ja Jakob Ingebrigtsen, jotka juoksivat huippujuoksut Lausannessa - veljesten loppuajat 3.30,16 (Jakob) ja 3.30,82 (Filip).

Kisan ennakkosuosikki on kuitenkin Timothy Cheruiyot. Kenialaisen kauden paras tulos on 3.28,77. Miehen ennätys on juuri Monacossa viime vuonna juostu 3.28,41. Viimeisimmissä kisoissaan hän on ollut voittamaton.

Myös naisten mailista odotettiin hurjaa kilpailua, mutta kisan kovimmat nimet Genzebe Dibaba ja Beatrice Chepkoech peruivat osallistumisensa.

Toni Kuusela edustaa suomalaisväriä


Monacon Timanttiliigan ainoa suomalaisurheilija on keihäänheittäjä Toni Kuusela. Kuortaneen Kunnon mies on kiskaissut tällä kaudella tuloksen 83,40 ja tähän haetaan perjantaina mittaa lisää.

On sanomattakin selvää, että Kuuselan vastus on luokaltaan kovaa. Mukana on muun muassa tällä kaudella Viron ennätyksen (90,61) tuikannut Magnus Kirt sekä saksalaiskaksikko Andreas Hofmann ja Thomas Röhler.

Katso myös: Monacon Timanttiliigan tulokset
Kaupallinen yhteistyö

Katso huippuyleisurheilua suorana yksinoikeudella MTV Katsomo+ Urheilu -palvelusta! Näet muun muassa kovimmat hallikisat ja Timanttiliigan osakilpailut kaudella 2024 ainoastaan MTV Katsomo+ Urheilusta.

MTV Katsomo+ Urheilu -tuotteeseen sisältyvät:

  • Timanttiliiga, World Athletics Indoor Tour ja World Athletics Continental Tour
  • Liiga, Mestis ja muu jääkiekko
  • Mestarien liiga, Serie A, La Liga ja muu jalkapallo
  • MM-ralli, NFL, ATP-tennis ja paljon muuta