Näkökulma: Mitä Tampereen nuorten MM-kisoista jäi käteen?


Sunnuntaina päättyneet yleisurheilun alle 20-vuotiaiden nuorten MM-kisat olivat kiehtova urheiluseikkailu.
Joel Sippola: 15.07.2018 20:02Yleisurheilu
Näkökulma: Mitä Tampereen nuorten MM-kisoista jäi käteen?
Kisaviikon aikana Tampereen katukuvassa katse kiinnittyi liehuviin lippuihin, joissa komeilivat kisoista puuttuneiden Sydney McLaughlinin ja Abdul Hakim Sani Brownin kuvat. Kisojen suurin tähti Armand Duplantis laahusti keskiviikkona Hämeenkadun kävelytien pätkää kaikessa rauhassa. Seiväshypyn nuorten ME-miehen kasvot eivät ihmisissä sen kummempaa mielenkiintoa herättäneet.

Kaikesta huolimatta näihin yksityiskohtiin ei kannata liikaa takertua. Jokaisesta lajissa päästiin järjestään nauttimaan pääikäluokkien 1999–2000 syntyneiden valioista. Muun muassa kisanennätyksiä tipahteli ilmoille mukavasti, kuten lauantaina peräti kolmeen otteeseen.

Etukäteen oli hieman arvoitus, kuinka suomalaisyleisö ottaa nuorten MM-tapahtuman vastaan. Kyseessä kun ei ole Kalevan kisojen, Ruotsi-ottelun tai kotimaisten GP-kisojen kaltainen suurta yleisöä paremmin puhutteleva tapahtuma.

Vaikka takasuoran katsomossa väkeä ei juuri parveillut, tunnelma oli silti katossa. Kannustusta ja hienoja suorituksia arvostavia suosionosoituksia nähtiin. Helena Leveelahden hieno kisa naisten kiekon finaalissa lisäsi bensaa liekkeihin.

Finaalilajien esittelyt mahtipontisen musiikin kera sähköistivät menoa. Ja kun porottava helle leijui koko viikon ajan Ratinan pyhätön ympärillä niin mikäpä siinä.

Kun keli oli nyt viimeinkin suomalaisen yleisurheilutapahtuman kannalta kohdillaan, suomalaisurheilijat vastasivat huutoon. Leveelahden ja kahdesti ennätyksensä tehneen Nea Mattilan johdolla nuorten lupausten yleisilme oli varsin mallikas.

Suomalaisilta nähtiin paljon uusia ennätyksiä ja omalla tasollaan suorittamista. Varsinaisia alisuorittajia on vaikea löytää. Ei näistä tyypillisistä kliseistä sen enempää.

Jos jotain erityistä urheilutarinoista haluaa hakea, pitää kaivaa esiin pieniä mutta tärkeitä yksityiskohtia. Seiväshyppääjä Amalie Svabikova on oiva osoitus siitä.

Vuosi sitten ennen alle 20-vuotiaden EM-kisoja tshekkiläinen oli hypännyt 450 ja useita kertoja 440, mutta finaalissa hän pettyi viidenneksi tuloksella 405. Nyt Svabikova osoitti kasvaneensa vuodessa hienosti. Mestaruus, oma ennätys ja ennakkosuosikki Lisa Gunnarssonin päihittäminen.

Naisten seitsenottelun odotettu kärkinimi Alina Skukh koki molemmat urheilun kääntöpuolet. Keihäässä pamahti yllätyskulta, mutta kahteen lajiin osallistuminen maksoi paljon. Loukkaantuminen keskeytti ukrainalaisen ottelu-urakan alkuvaiheessa.

Tai entä sitten tonnivitonen. Miesten maailmanlistan kakkonen ja massiivinen ennakkosuosikki Samuel Tefera hyytyi lopussa pahasti kenialaisten sekä Jakob Ingebrigtsenin taakse mitaleiden ulkopuolelle.

Tämän kaltaisia laji-ihmisiä hiveleviä juttuja oli toki muitakin. Nämä hetket tuppaavat yleensä vain hautautumaan supertulosten tulvaan.

Lopuksi vielä jokunen lause nuorista ihmisistä. Alle 20-vuotiaisista urheilijoista huokui sekä mieletön kypsyys että rohkeus lehdistötilaisuuksissa ja haastattelupisteillä.

Leveelahden kommenteista paistoi jo karsintaa edeltävänä päivänä raudanluja itseluottamus. Seiväshyppääjä Santtu Koskiaho ei pelännyt olla oma itsensä. Moukarin voittaneesta Jake Norrista pilkahteli jalat maassa -ajattelu. Silmin nähden pettynyt Martin Lamou, 19, vastasi kysymyksiin ammattimaisella asenteella.

Niin tai näin, urheilu osoitti näissä kisoissa lumoutensa.