Onko Saga Vanninen Suomen yleisurheiluhistorian suurin lahjakkuus? Tulosvertailu eri lajien erikoisnaisiin on lähes häkellyttävää luettavaa


Tuore alle 20-vuotiaiden seitsenottelun Euroopan mestari on 18-vuotiaana monissa lajeissa samassa kehitystahdissa kuin lajien erikoisnaiset.
Veijo Vaakanainen: 17.07.2021 19:01Yleisurheilu
Onko Saga Vanninen Suomen yleisurheiluhistorian suurin lahjakkuus? Tulosvertailu eri lajien erikoisnaisiin on lähes häkellyttävää luettavaa
Kuva: Olavi Kaljunen / Trackpic
Saga Vanninen
Saga Vanninen järisytti suomalaisia yleisurheilufaneja voittamalla näytöstyyliin seitsenottelun Euroopan mestaruuden alle 20-vuotiaiden EM-kisoissa Tallinnassa. Pisteet 6271 nostavat hänet jo 18-vuotiaana Suomen kaikkien aikojen tilastossa neljänneksi Satu Ruotsalaisen, Tiia Hautalan ja Maria Huntingtonin jälkeen.

Kansainvälisessä vertailussakin hänen pisteensä ovat ikäisekseen lähes ylivertaisia. Ruotsin seitsenotteluihme Carolina Klüftkin joutui tyytymään 18-vuotiaana alhaisempaan pistepottiin.

Kun Vannisen tuloksia tarkastellaan yksittäisissä lajeissa näiden lajien erikoisnaisten suorituksiin samanikäisenä, on vertailu kuitenkin vieläkin järisyttävämpää luettavaa. Vanninen on neljässä lajissa seitsemästä lähes samassa kehitystahdissa kuin lajin terävimmät suomalaishuiput.

Seuraavassa tarkastellaan, kuinka Vannisen tulokset pituudessa, sadan metrin aidoissa, kuulantyönnössä ja keihäänheitossa toiseksi viimeisenä vuotena U20-sarjassa vertautuvat näiden lajien suomalaisten erikoisnaisten tuloksiin.Pituushyppy


Pituudessa Vannisen Tallinnassa tekemä ennätyshyppy 634 on jo nyt U20-tilastoissa historian kolmanneksi paras tulos. Edellä ovat ainoastaan Heli Koivula, joka jo 17-vuotiaana pomppasi tuloksen 642 sekä Johanna Halkoaho, jonka pisin hyppy U20-sarjassa kantoi 641. Vannisen kanssa samanikäisenä Halkoaho hyppäsi vain sentin pidemmälle, eli tulokseen 635.

Kahteen viime kausien kovimpaan suomalaishyppääjään Taika Koilahteen ja Maria Huntingtoniin verrattuna Vannisen tulostaso 18-vuotiaana on suorastaan häikäisevä. Koilahti laskeutua Vannisen ikäisenä santakasaan lukemissa 605 ja Huntingtonin pisin hyppy päättyi jo lukemissa 566.

100 metrin aidat


Pika-aidoissa Vanninen viiletti Tallinnan ottelu-urakkansa aluksi ennätyslukemansa 13,55. Tämä tulos on täysin vertailukelpoinen Suomen tämänhetkisten aituritähtien tuloksiin.

Reetta Hurske oli 18-vuotiaana Suomen kovasta aiturikolmikosta nopein ajalla 13,44. Nooralotta Neziri paineli saman matkan pari sadasosaa hitaammin aikaan 13,46 ja Annimari Kortteelta matkaan meni samanikäisenä 13,65.

Nopeimmin matkan on 18-vuotiaana painellut legendaarinen Lena Spoof, joka piti 18-vuotiaana juostulla ajallaan 13,24 lajin aikuisten SE:tä hallussaan lähes 25 vuotta. Vannista nopeammin 18-vuoden iässä juoksivat lisäksi Manuela Bosco (13,29) sekä Hanna Korell (13,53).

Kuulantyöntö


Saga Vanninen on jo 18-vuotiaana poikkeuksellisen hyvä kuulantyöntäjä. Tallinnassa työntämällään tuloksella 14,90 hän olisi selviytynyt kevyesti lajin finaaliin yhdessä erikoisnaisten kanssa. Kuulantyöntö on monille seitsenottelijoille haastava laji, mutta Vanniselle se on ehkä jopa hänen suurin bravuurinsa.

Ottelijoita nähdään harvemmin kovin korkealla tämän lajin erikoisnaisten tilastoissa muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta. Vannista pidemmälle toiseksi viimeisenä juniorivuotenaan on työntänyt vain seitsemän suomalaisnaista.

Ehkä kuvaavinta Vannisen kuulatasosta on se, aikuisten tilaston ykkönen ja kakkonen Asta Ovaska (os. Hovi) sekä Tuula Kivi työnsivät Vannisen ikäisenä vain hieman häntä pidemmälle. Ovaskan paras tulos oli tuolloin 15,08 ja Kiven 14,99. Molemmat työnsivät aikuisena kuulan yli 18,50:n.Keihäs


Keihäänheitto on yhdessä pituushypyn kanssa laji, jossa Vanninen on kehittynyt kaikkein eniten kuluneen vuoden aikana. Viimevuotiseen ennätystulokseen on tullut tänä vuonna lisää jo lähes kahdeksan metriä, vaikka lajin tekniikassa onkin vielä paljon hiomista.

Keihäässä Vannisen nimeä ei ainakaan vielä löydy U20-tilastojen terävimmästä kärjestä. Silti hänen ennätystuloksena 48,88 on varsin vertailukelpoinen muutamaan lajin kotimaiseen kärkiurheilijaan.

Päälle 60 metriä urallaan heittänyt ja kahdesti EM-finaaliin selviytynyt Jenni Kangas heitti Vannisen ikäisenä lukemat 51,18 ja kauden tilastokärki Sanne Erkkola viskasi U20 ikäluokassa parhaimmillaan 49,68.

Edellä mainittujen neljän lajin lisäksi Vanninen on erinomaisessa kehitystahdissa myös korkeudessa, jossa hän on viime vuonna hypätyllä ennätyksellään 179 U20 tilastoissa sijalla 38. Vertailukohtana voisi olla esimerkiksi SE-nainen Ella Junnila, joka hyppäsi 19-vuotiaana tuloksen 183. Eikä Vannisen kehitystahti 200 metrilläkään näytä huonolta.

Kaikki ennätysvertailut osoittavat siis selvästi, että Saga Vanninen on hiomaton timantti, joita suomalaiseen yleisurheiluun on ilmestynyt 2000-luvun kuluessa vain harvoin jos ollenkaan.

Kaikki viittaa siihen, että jatkossa suomalaiset yleisurheilufanit seuraavat arvokisojen seitsenotteluja henkeään pidätellen ja lopussa hurjasti tuulettaen. Toivottavasti kaikki lopulta sujuu, kuten nyt vaikuttaa.
Kaupallinen yhteistyö

Katso huippuyleisurheilua suorana yksinoikeudella MTV Katsomo+ Urheilu -palvelusta! Näet muun muassa kovimmat hallikisat ja Timanttiliigan osakilpailut kaudella 2024 ainoastaan MTV Katsomo+ Urheilusta.

MTV Katsomo+ Urheilu -tuotteeseen sisältyvät:

  • Timanttiliiga, World Athletics Indoor Tour ja World Athletics Continental Tour
  • Liiga, Mestis ja muu jääkiekko
  • Mestarien liiga, Serie A, La Liga ja muu jalkapallo
  • MM-ralli, NFL, ATP-tennis ja paljon muuta