Nouseeko Saga Vanninen seitsenottelun mitalitaistoon Roomassa?


Viime talvena MM-halleissa hopeaa voittanut Vanninen on etukäteen arvioiden yksi Suomen joukkueen kovimpia menestystoivoja.
Veijo Vaakanainen: 06.06.2024 10:56Yleisurheilu
Nouseeko Saga Vanninen seitsenottelun mitalitaistoon Roomassa?
Kuva: Olavi Kaljunen / Trackpic
Saga Vanninen (1).
Yleisurheilun EM-kilpailut Roomassa tarjoavat heti alkuhetkistä lähtien suurta suomalaisjännitystä. Heti perjantaiaamuna legendaarisella Stadio Olimpicolla oman kisaurakkansa aloittaa seitsenottelija Saga Vanninen, jolta odotetaan vahvaa suorittamista ja mahdollisesti jopa nousua mitalitaistoon.

Juniorisarjoissa viimeisen parin vuoden aikana käytännössä kaiken mahdollisen voittanut Vanninen teki viime talvena lopullisen läpimurtonsa myös aikuisten huipulle, kun hän palautti Suomen mitalikantaan MM-hallikisoissa 29 vuoden tauon jälkeen. Hallimenestyksen jälkeen on loogista odottaa nuorelta tamperelaiselta ottelulahjakkuudelta menestystä myös Roomassa.

Kauden ensimmäiset kilpailut yksittäisissä ottelun lajeissa eivät kuitenkaan vielä lupaa Vanniselta aivan mitalitasoon vaadittavaa virettä. Roomaan lähdettäessä Vanninen on kilpaillut kertaalleen pika-aidoissa, keihäässä ja pituudessa, ja kaikissa näissä kisoissa hänen suorittamisensa on ollut korkeintaan keskinkertaista.

Roomassa Vannisen pitäisikin pystyä parantamaan varsin selvästi kauden tähän nähtyjä otteita tai muussa tapauksessa mitalitaisto tullaan ainakin vielä tällä kertaa käymään kaukana suomalaislahjakkuuden edelle. Etenkin kun mitaleista mitteleminen ennakkoon tulee edellyttämään Vanniselta ennätysparannusta.

2000-luvun aiemmissa EM-taistoissa mitaliin on riittänyt Vannisen ennätyspisteitä 6391 heikompi tulos ainoastaan vuonna 2002 Münchenissä sekä lukuisten poisjääntien sävyttämissä Helsingin kisoissa. Viimeisissä kaksissa kisoissa Berliinissä ja Münchenissä taso on ollut poikkeuksellisen korkea, sillä pronssiinkin on vaadittu yli 6500 pistettä.Mikäli kilpailun taso tulee olemaan samanlainen kuin kahdella edellisellä kerralla, ei Vanniselta todennäköisesti voi odottaa mitalia. Vaikka Vannisen lajien ennätyspisteet tuottavatkin selvästi yli 6500 pistettä, ei jokaisessa lajissa ennätystasolla suorittaminen ole valitettavasti realismia.

Hyvä sijoitus Vanniselle sen sijaan on varsin todennäköisesti tulos jo perusvarmalla suorittamisella. Hän on onnistunut nostamaan perustasonsa 6200-6300 pisteen väliin ja tämä tulee riittämään Roomassa kirkkaasti pistesijaan. Jo tämä olisi Vanniselta upea suoritus sekä uran paras saavutus aikuisten ulkoratojen arvokisoissa.Täysin mahdotonta ei Vannisen mitalikaan Roomassa ole, vaikka se ei ennakkoon kovin todennäköiseltä vaikutakaan. Samanlainen tilanne hänellä oli nimittäin myös ennen Glasgow’n hallikisoja. Hallikauden aiempien otteiden perusteella suomalainen saapui MM-kisoihin korkeintaan keskinkertaisessa vireessä, mutta MM-kisoissa nähty suorittaminen olikin kaikkea muuta kuin keskinkertaista.

Vannisen ottelun suunta ratkenneekin hyvin todennäköisesti kahden ensimmäisen lajin, eli pika-aitojen sekä korkeuden perusteella. Molemmat ovat todella hyviä pistelajeja, joissa Vanninen on parhaimmillaan erinomainen.

Nämä lajit ovat toisaalta Vanniselle myös varsin herkkiä. Parhaimmillaan 13,20:n pintaan 100 metrin aidat juokseva suomalainen taipuu ajoittain myös 13,50:n huonommalle puolelle, mikä näkyy pistepotissa armottomalla tavalla. Roomassa Vannisen olisi hyvä juosta vähintään 13,40, jotta hänen ottelunsa saisi hyvän alun.

Toisena lajina kilpailtava korkeus on Vanniselle menestyksen kannalta ehkä kaikkein kriittisin. Viime kauden hieno kehitys selittyi esimerkiksi hyvin paljon sillä, että pidemmän aikaa alamaissa ollut korkeus alkoi jälleen kulkea. Roomassa 178 on vähimmäistulos, johon Vannisen tulisi pystyä. Kaikki tämän yli on plussaa.

Kolmas laji kuulantyöntö on tunnetusti Vannisen parasta osaamisaluetta. Laji ei kuitenkaan ole pistelajina läheskään niin hyvä kuin pika-aidat ja korkeus, joten siinä ei valitettavasti pysty kovin paljon paikkaamaan sitä, jos kahdessa ensimmäisessä lajissa on tullut takkiin ennätykseen nähden. Toiveissa kuitenkin olisi, että kuula lentäisi Vannisen kädestä reilusti yli 15 metrin.

Avauspäivän päätöslaji 200 metriä oli parin vuoden ajan ainoa laji, jossa Vanniselta ei nähty kovinkaan suurta kehitystä. Viime kaudella suomalaisen nopeusominaisuudet kasvoivat kuitenkin selvästi ja hän otti lajissa varsin suuren kehitysloikan. Rooman helteessä Vannisen olisi hyvä pystyä vähintään 24,50:n alitukseen.Jos Vanninen onnistuu ottelemaan avauspäivän omalla huipputasollaan, on toisen päivän avaava pituushyppy todennäköisesti menestyksen kannalta ratkaiseva. Glasgow’n MM-halleissa sekä viime kauden ennätyssarjassa Götzisissä Vanninen pystyi ylittämään 640, mutta hänen perustasonsa on ollut noin 620. Jos Vanninen jää Roomassa perustasolleen, tarkoittaa se noin 60 pisteen tappiota ennätyssarjaan.

Keihäänheitto on ollut Vannisen kohdalla hieman mystinen laji. Vahvana kuulantyöntäjänä hänellä pitäisi olla kaikki edellytykset lingota keihäs yli 50 metrin lukemiin, mutta valitettavasti käytäntö ja teoria eivät toistaiseksi ole kohdanneet. Roomassa vähimmäistavoite keihääseen on oltava 45 metrin ylitys.

Viimeinen laji eli 800 metriä on tunnetusti Vanniselle selviytymistaistelua. Kahden ratakierroksen piinasta ei todennäköisesti koskaan tule suomalaiselle suurta syömähammasta, mutta onneksi hän on kuitenkin saanut tiputettua aikaansa alle 2.20:n. Jos Vanninen on ennen päätöslajia mukana taistossa hyvistä sijoista, jättää hän varmasti hurjana taistelijana radalle jokaisen voimanrippeensä. Maalissa nähdään lopulta, mihin tämä lopputuloksissa riittää.Suurimpia suosikkeja otteluun ovat ennakkoon lajia useamman vuoden ajan hallinnut kaksikko Belgian Nafissatou Thiam ja Ison-Britannian Katharina Johnson-Thompson. Myös Götzisissä pari viikkoa sitten hienosti yli 6500 pistettä otellut Sveitsin Annik Kälin sekä talvella Vannisen edestä hallimestaruuden voittanut Noor Vidts kuuluvat tiukimmin mitaleista taisteleviin urheilijoihin.

Saga Vanninen ei siis lähtökohtaisesti vielä näissä kisoissa kuulu lähtökohtaisesti mitalisuosikkeihin. Hänen potentiaalinsa on kuitenkin niin suuri, ettei mitaleillekaan nouseminen olisi lopulta kovin suuri yllätys. Pistesija yli 6300 pisteen lopputuloksella ei kuitenkaan myöskään olisi heikko tulos vaan taas uusi osoitus siitä, kuinka Vannisen perustaso riittää todella korkealle kansainvälisessä huippuseurassa.


Kaupallinen yhteistyö

Katso huippuyleisurheilua suorana yksinoikeudella MTV Katsomo+ Urheilu -palvelusta! Näet muun muassa kovimmat hallikisat ja Timanttiliigan osakilpailut kaudella 2024 ainoastaan MTV Katsomo+ Urheilusta.

MTV Katsomo+ Urheilu -tuotteeseen sisältyvät:

  • Timanttiliiga, World Athletics Indoor Tour ja World Athletics Continental Tour
  • Liiga, Mestis ja muu jääkiekko
  • Mestarien liiga, Serie A, La Liga ja muu jalkapallo
  • MM-ralli, NFL, ATP-tennis ja paljon muuta