Sopimusriita estää MM-hopeamitalistin osallistumisen Pekingin kisoihin


Jukka Moisio: 10.08.2015 13:05Yleisurheilu
Sopimusriita estää MM-hopeamitalistin osallistumisen Pekingin kisoihin
800 metrin juoksun Yhdysvaltain mestaruuden kesäkuussa voittanut Nick Symmonds on jätetty ulos Pekingin MM-joukkueesta. Syynä on se, että edellisten MM-kisojen hopeamitalisti ei ole allekirjoittanut Yhdysvaltain yleisurheiluliiton (USATF) sopimusta, joka velvoittaa urheilijat käyttämään vain Niken asuja MM-kisojen edustustehtävissä. 31-vuotias Symmonds oli aiemmin Niken sopimusurheilija mutta muutti Brooksin talliin viime vuonna.

- Olen harjoitellut kaksi vuotta voittaakseni jälleen Yhdysvalloille mitalin ja nyt työ valuu hukkaan. Se on tietysti turhauttavaa, mutta en kadu ratkaisuani.

Symmondsin mukaan sopimuksessa ei määritellä tarkasti, mitä kaikkea edustustehtävät tarkoittavat. Tällöin edustustehtäväksi saatetaan lukea kaikki julkinen esiintyminen MM-kisojen aikana.

Riidan ytimessä on tietysti raha. Symmondsin mukaan Niken pitäisi maksaa maan huippu-urheilijoille näkyvyydestä, mutta urheilijat saavat yleisurheiluliitolta yhteensä vain noin 2,5 miljoonaa dollaria, joka vastaa alle kymmentä prosenttia liiton tuloista. Joukkuelajien ammattilaissarjoissa urheilijoille kanavoidaan puolet bruttotuloista. USATF solmi julkisuudessa olleiden tietojen mukaan vastikään Niken kanssa pitkän sopimuksen, jonka perusteella Nike maksaa yleisurheiluliitolle noin 20 miljoonaa dollaria vuodessa 2018 - 2040.

USATF:n julkisista suhteista vastaava Jill Geer sanoo, että liiton tuloista noin puolet menee urheilijoille, mutta hän laskee summaan myös esimerkiksi kilpailujen järjestämiskustannukset.

- USATF maksaa televisiointikustannukset järjestämissään kilpailuissa kuten esimerkiksi maan mestaruuskisoissa. Niissä urheilijat saavat käyttää henkilökohtaisia sponsoreitaan. Heidän ei tarvitse maksaa näkyvyydestä, vaan liitto maksaa sen.

IAAF maksaa MM-voittajille palkintorahaa 60 000 dollaria ja Symmondsin mukaan Brooksin hänelle maksama menestysbonus olisi kuusinumeroinen summa. Hän on valmis luopumaan näistä, koska haluaa taistella urheilijoiden oikeuksien puolesta. Symmondsin mukaan hän saa tänä vuonna maansa liitolta vain noin 13 000 dollaria. Jill Geer sanoo, että summan täytyy olla noin kaksinkertainen.

Symmonds on esiintynyt varmasti arvokisoissa. Edellisten MM-kisojen hopeajuoksun lisäksi hän on ollut MM-finaalissa vuosina 2009 ja 2011. Symmondsin ennätys on vuoden 2012 hurjatasoisesta olympiafinaalista, jossa aika 1.42,95 riitti viidenteen sijaan.

Lähde: ESPN
Kaupallinen yhteistyö

Katso huippuyleisurheilua suorana yksinoikeudella MTV Katsomo+ Urheilu -palvelusta! Näet muun muassa kovimmat hallikisat ja Timanttiliigan osakilpailut kaudella 2024 ainoastaan MTV Katsomo+ Urheilusta.

MTV Katsomo+ Urheilu -tuotteeseen sisältyvät:

  • Timanttiliiga, World Athletics Indoor Tour ja World Athletics Continental Tour
  • Liiga, Mestis ja muu jääkiekko
  • Mestarien liiga, Serie A, La Liga ja muu jalkapallo
  • MM-ralli, NFL, ATP-tennis ja paljon muuta