Timo Aaltonen - unohdettu kuulamestari


Jukka Moisio: 02.03.2015 17:02Yleisurheilu
Timo Aaltonen - unohdettu kuulamestari
Kuva: Olavi Kaljunen/Trackpic
Prahan EM-hallien lähestyessä Etusuoralla kerrataan kahden suomalaisen EM-hallimenestyjän uraa. Ensimmäisenä vuorossa on kuulantyöntäjä Timo Aaltonen, joka voitti kultaa vuoden 2000 Gentin kisoissa. Hän on – ainakin vielä muutaman päivän ajan – viimeisin suomalainen sisäratojen EM-mitalisti.



Varsinais-Suomen Vehmaalta kotoisin oleva Aaltonen ei ollut mikään juniorimenestyjä, vaikka vuonna 1985 voittikin 16-vuotiaiden SM-kultaa. Tämän jälkeen hän nimittäin piti lähes seitsemän vuoden tauon kuulantyönnöstä, kunnes Barcelonan olympiakesänä 1992 pukkasi lähes kylmiltään miesten kuulaa 14,97 metriä. Jo teini-iässä pyörähdystekniikkaa opetellut Aaltonen kehittyi Markku-isänsä valmennuksessa nopeasti ja työnsi vuonna 1996 jo 18,50. Samana vuonna levyseppähitsaajana Rauman telakalla toiminut Aaltonen jäi työttömäksi ja päätti alkaa keskittyä täysipäiväisesti kuulantyöntöön.
Vuonna 1997 Aaltonen saavutti ensimmäiset aikuisten SM-mtalinsa: pronssia sekä hallissa että ulkona. Juhannuksena 1998 Timo Aaltonen liittyi 13. suomalaisena 20 metrin kerhoon työnnettyään Kuortaneella 20,12. Hänet valittiin myös Budapestin EM-kisoihin, joissa tuloksena oli finaalipaikka ja 12. sija.
Aaltosen menestyksen Sevillan MM-kisoissa 1999 esti kotimaan kova kilpailu. Kisoihin valittiin 21 metriä työntänyt Mika Halvari sekä Kalevan kisojen voittaja Ville Tiisanoja. Aaltonen joutui karsimaan kisapaikasta Arsi Harjua vastaan. Karsintakilpailussa Aaltonen työnsi ennätyksensä 20,40, mutta hävisi 20 senttiä tulevalle olympiavoittajalle.
Talven 2000 kuumin nimi Suomen kuulapiireissä oli Mika Halvari. Tampereen Tähtien kisoissa syntyi hurja Suomen ennätys 22,09 ja myös SM-kisoissa sekä maaottelussa rautapallo lensi yli 21 metriä. Samoissa kolmessa kilpailussa Aaltonenkin työnsi yli 20 metriä, mutta pääsi ilman suurempaa huomiota mukaan Gentin EM-halleihin median keskittyessä Halvariin.
EM-karsinta Belgian Gentissä oli Halvarille karu, sillä tuloksena oli yksi yliastuttu ja kaksi työntöä ohi sektorista. Aaltonen sen sijaan pyörähteli karsinnan voittoon ennätyksellään 20,57. Finaalissa jo ensimmäinen työntö toi tuloksen 20,26 ja lopulta Aaltonen sijoittui toiseksi ennätyksellään 20,62. Voittajaksi pakitti Ukrainan Aleksandr Bagatsh, joka kutenkin kärähti kilpailun jälkeisessä doping-testissä. Näin Suomen Timo Aaltonen palkittiin jälkikäteen EM-kultamitalilla.
Kesään 2000 Aaltonen lähti muiden suomalaistyöntäjien tapaan olympiamenestys mielessään. Heinäkuussa Eurajoella syntyikin ennätys 20,70 ja Aaltonen valittiin olympiajoukkueeseen. Olympialaisissa Aaltonen selviytyi finaaliin mukavalla tuloksella 20,04, mutta Arsi Harjun voittamassa loppukilpailussa Aaltosella oli epäonnea. Reisi revähti heti avaustyönnössä ja kohtalona oli finaalin viimeinen sija ja pyörätuolikyyti kentältä pois.
Hallikaudella 2001 Aaltonen saavutti uransa ainoaksi jääneen SM-kullan ja työnsi MM-hallikisoissa neljänneksi tuloksella 20,24. Tämän jälkeen hän ei kuitenkaan enää pystynyt yli 20 metrin työntöihin. Ura jatkui ilman arvokisaedustuksia vuoteen 2005, jolloin hän 36-vuotiaana työnsi vielä 19,64.
Videolla Aaltonen työntää 20,04 Sydneyn olympiakarsinnassa.
http://youtu.be/VbWlsXx7BNM?t=6m6s


Timo Aaltonen saavutti Kalevan kisoista vuosina 1997-2000 kolme pronssia ja yhden hopean. SM-halleissa hän voitti yhden mestaruuden, oli neljästi hopealla ja kahdesti pronssilla. Aaltonen työnsi yli 20 metriä kaikkiaan 27 kilpailussa. Seuratasolla hän edusti Vehmaan Kiistoa ja parhaimpina vuosinaan Turun Urheiluliittoa.
(Lähteet: Yleisurheilun kuvalehti 2/2000, Tilastopaja)
Kaupallinen yhteistyö

Katso huippuyleisurheilua suorana yksinoikeudella MTV Katsomo+ Urheilu -palvelusta! Näet muun muassa kovimmat hallikisat ja Timanttiliigan osakilpailut kaudella 2024 ainoastaan MTV Katsomo+ Urheilusta.

MTV Katsomo+ Urheilu -tuotteeseen sisältyvät:

  • Timanttiliiga, World Athletics Indoor Tour ja World Athletics Continental Tour
  • Liiga, Mestis ja muu jääkiekko
  • Mestarien liiga, Serie A, La Liga ja muu jalkapallo
  • MM-ralli, NFL, ATP-tennis ja paljon muuta