Torstaina luvassa ennätysjahteja ja useita finalisteja - Rysähtääkö radalla suomalaispommi?


Torstaina tositoimissa on kymmenen suomalaisurheilijaa pitkin päivää. Katseet kohdistuvat erityisesti miesten keihään ja 3000 metrin esteiden finaaleihin sekä naisten pika-aitoihin.
Joona Klemi: 09.08.2018 08:38Yleisurheilu
Torstaina luvassa ennätysjahteja ja useita finalisteja - Rysähtääkö radalla suomalaispommi?
Heittävätkö suomalaisnaiset kiekon finaaliin?

Koko suomalaiskolmikolle karsinta on lähtökohtaisesti pääkilpailu Berliinissä. Salla Sipponen on parhaana suomalaisena 19:s kilpailussa mukana olevien tilastossa. Aamupäivän karsinta asettaa tunnetusti omat haasteensa, joten lähelle ennätystään (58.36) heittämällä tai sitä petraamalla paikka finaaliin todennäköisesti aukeaa. Nousukuntoiselta Sanna Kämäräiseltä ja nuorten SE-naiselta Helena Leveelahdelta finaalipaikka vaatinee kauden pisimpiä heittoja.

Huntington aloittaa ottelu-urakkansa

Värikkäiden vaiheiden jälkeen kisapaikan lunastanut Maria Huntington lähtee metsästämään omia ennätyspisteitään 7-ottelussa. Kalevan kisoissa syntyneessä ennätyssarjassa aidat taittuivat aikaan 13.56, korkeudessa tulos oli 168 ja kuula lensi lukemiin 12.24. Kaksi jälkimmäistä lajia kulki vieläpä huomattavasti paremmin kesäkuussa Pärnussa kesken jääneessä ottelussa, joten ennätyspuheet eivät ole tuulesta temmattuja.

Lakka jahtaa välieräpaikkaa pika-aidoissa

Tilastojen valossa Elmo Lakka jäisi niukasti ulos välieristä. Kuitenkin tasaisesti kisasta toiseen suorittavalla miehellä on kaikki mahdollisuudet edetä jatkoon herkässä lajissa. Pääosin itseään vastaan kotimaassa kilpaillut Lakka pääsee nyt myös samalla viivalle ennakkoon kovempien vastustajien kanssa. Mielenkiintoista nähdä, minkälaiseen tulokseen tämä harvinainen tilanne hänet siivittää.

Kangas keihään karsinnan parissa

Kauden parhaalla (59.33) kutiteltaisiin todennäköisesti finaalipaikkaa, mutta Jenni Kankaan tulostaso on kuitenkin ailahdellut rajusti. Heitti kaksi vuotta sitten silloisen ennätyksensä EM-kisojen karsinnassa. Myös finaalissa keppi lensi pidemmälle kuin kertaakaan tällä kaudella. Kankaan sijoitus oli tuolloin peräti yhdeksäs.

Ruuskanen jokerina keihäsfinaaliin

Reilusti päälle 90 metriä rykäisseiden saksalaisten kovimpiin haastajiin kuuluvat ennakolta Tshekin Jakub Vadlejch ja Viron Magnus Kirt. Karsinta ja loppukilpailu heitettiin tällä kertaa peräkkäisinä päivinä, joten se voi hieman laskea tulostasoa. Näin arveli myös Antti Ruuskanen, jolle kauden paras kiskaisu on realistisin tavoite. Hyvänä kilpailijana tunnettu savolainen voi yltää pistesijoille, mutta mitali olisi lähtökohdat huomioiden jättiyllätys.

Joko nyt Neziri?

Alkuerien kautta välieriin selvinneeltä Reetta Hurskeelta? oman ennätysten rikkominen olisi parasta, mitä välierissä voisi tapahtua. Sen sijaan suoraan pika-aitojen välieriin selvinnyt Nooralotta Neziri jahtaa uransa ensimmäistä ulkoratojen finaalipaikkaa. Kuusi naista on painellut tällä kaudella 12.70:n pintaan tai lujempaa. Lisäksi kahdella naisella on tismalleen sama tilastoaika kuin Nezirillä. Myös alkuerissä useampi nainen paineli alle 13 sekunnin.

Finaalipaikka ei siis ole mikään itsestäänselvyys. Omalla tasolla juostessaan suomalaisnaisen pitäisi kuitenkin kyetä finaalipaikka nappaamaan. Loppukilpailussa tunnetusti päivän toisella juoksullaan petraavalta Neziriltä voitaisiin odottaa jopa uutta Suomen ennätystä.
3000 metrin esteiden loppukilpailussa juoksevaa Topi Raitasta käsitellään erillisessä jutussa.

Torstain ohjelma ja tv-aikataulut (Lähde: yle.fi)
Lähetys alkaa TV2:ssa ja Yle Areenassa kello 10.15

Lähetys alkaa Yle Puheessa kello 11.30
10.30 Kiekonheitto, naiset, karsinta, ryhmä A (Leveelahti)

11.00 100 m aidat, 7-ottelu, naiset (Huntington)

11.30 Pituushyppy, naiset, karsinta

11.55 110 m aidat, miehet, alkuerät (Lakka)

12.00 Kiekonheitto, naiset, karsinta, ryhmä B (Sipponen, Kämäräinen)

12.05 Korkeushyppy, 7-ottelu, naiset (Huntington)

12.30 800 m, miehet, alkuerät

13.30 Keihäänheitto, naiset, karsinta, ryhmä A (Kangas)

14.50 Keihäänheitto, naiset, karsinta, ryhmä B

20.15 Kuulantyöntö, 7-ottelu, naiset (Huntington)

20.20 Seiväshyppy, naiset finaali

20.25 100 m aidat, naiset, välierät (Neziri, Hurske)

20.30 Korkeushyppy, miehet, karsinta

20.50 400 m, naiset, välierät

21.15 400 m aidat, miehet, finaali

21.22 Keihäänheitto, miehet, finaali (Ruuskanen)

21.30 200 m, 7-ottelu, naiset (Huntington)

22.05 200 m, miehet, finaali

22.20 3 000 m esteet, miehet, finaali (Raitanen)

22.50 100 m aidat, naiset, finaali (Neziri?, Hurske?)
Kaupallinen yhteistyö

Katso huippuyleisurheilua suorana yksinoikeudella MTV Katsomo+ Urheilu -palvelusta! Näet muun muassa kovimmat hallikisat ja Timanttiliigan osakilpailut kaudella 2024 ainoastaan MTV Katsomo+ Urheilusta.

MTV Katsomo+ Urheilu -tuotteeseen sisältyvät:

  • Timanttiliiga, World Athletics Indoor Tour ja World Athletics Continental Tour
  • Liiga, Mestis ja muu jääkiekko
  • Mestarien liiga, Serie A, La Liga ja muu jalkapallo
  • MM-ralli, NFL, ATP-tennis ja paljon muuta