Ugandan yleisurheilussa kytee kaamea kriisi


Etusuora: 02.04.2015 20:12Yleisurheilu
Ugandan yleisurheilussa kytee kaamea kriisi
Kuva: Olavi Kaljunen/Trackpic
Ugandalaisen huippujuoksijan Moses Kipsiron syytökset maansa yleisurheiluvalmentajaa kohtaan ovat saaneet aikaan melkoisen mylläkän. Kipsiro, joka on voittanut urallaan mm. kolme Kansanyhteisön kisojen mestaruutta, syyttää valmentaja Peter Wemalia muun muassa noituuksista ja urheilijan murhasta.

Viime talvena Kipsiro kertoi nuorten ugandalaisjuoksijoiden tulleen kertomaan hänelle Wemalin jakavan hyvin epätyypillisiä ohjeita huippujuoksijaksi tulemiseksi. Wemalin mukaan "halutessaan yhtä hyväksi kuin kenialaiset ovat", naisten olisi tultava raskaaksi ja tehtävä abortti, jolloin heidän jalkojensa liike olisi vapaampaa juostessa. Nuorin hänen valmennettavistaan oli vasta 15-vuotias. Kuultuaan nuorten naisjuoksijoiden puheita, Kipsiro valitti asiasta välittömästi Ugandan yleisurheiluliittoon.


Seurauksena valituksesta Kipsiro sai itse kenkää joukkueesta, eikä naisia kyseenalaisin metodein valmentanut Wemali. Joukkueesta pudottuaan moninkertainen arvokisamitalisti Kipsiro ei päässyt osallistumaan viime kevään MM-puolimaratonille. Hänet kuitenkin kutsuttiin uudelleen joukkueeseen Kansanyhteisön kisoihin, missä hän voitti 10 000 metriä. Tällöin kaikki ei kuitenkaan ollut vielä mallillaan.

Viime vuoden vaihteessa Kipsiro syytti jälleen Wemalia muun muassa noituuden harjoittamisesta, urheilijan murhasta ja hänen veljensä murhan yrityksestä Ugandan mestaruusmaastojen yhteydessä. Nyt Kipsiro pelkää myös oman henkensä puolesta: 28-vuotias ugandalainen matkusti viikko sitten käytyihin MM-maastoihin Kiinaan, mutta vetäytyi kilpailusta viime tingassa. Syyksi hän kertoo useat uhkaavat viestit, joiden takana hän uskoo olevan Wemalin.

Uutistoimisto BBC oli saanut tavoitettua 35-vuotiaan valmentaja Wemalin, joka kuitenkin kiistää kaikki nämä syytökset. Wemalin mukaan kaikki syytökset johtuvat poliittisista syistä, joista hänellä ja Kipsirolla on täysin eri näkemykset. Myöskääm Ugandan yleisurheiluliiton ja poliisin mukaan Wemalia koskeville syytöksille ei löydy perusteluja. IAAF ei kuitenkaan ole täysin vakuuttunut Ugandan yleisurheiluliiton toiminnasta ja on aloittanut omat tutkimuksensa asiaa koskien.
Kaupallinen yhteistyö

Katso huippuyleisurheilua suorana yksinoikeudella MTV Katsomo+ Urheilu -palvelusta! Näet muun muassa kovimmat hallikisat ja Timanttiliigan osakilpailut kaudella 2024 ainoastaan MTV Katsomo+ Urheilusta.

MTV Katsomo+ Urheilu -tuotteeseen sisältyvät:

  • Timanttiliiga, World Athletics Indoor Tour ja World Athletics Continental Tour
  • Liiga, Mestis ja muu jääkiekko
  • Mestarien liiga, Serie A, La Liga ja muu jalkapallo
  • MM-ralli, NFL, ATP-tennis ja paljon muuta