Urheilua, opiskelua ja elämää uudella mantereella - Tuure Hollo

Urheilua, opiskelua ja elämää uudella mantereella - Tuure Hollo


Joonas Lehtinen: 06.04.2015 20:00Yleisurheilu

Tuure Hollo

Olen Tuure Hollo ja lajini on kymmenottelu. Olen kotoisin Lohjalta ja kuulun Länsi-uudenmaan Urheilijoihin. Olen asunut kesäisin Turussa viimeisimmät vuodet ja harjoitellut siellä valmentajani Mika Vakkurin kanssa.

Vaihto-oppilaana reissuun, tutkinnon kanssa takaisin

Opiskelen konetekniikan insinööriksi Yhdysvalloissa Tennesseen osavaltiossa, Memphisin yliopistossa. Olen opiskellut nyt 2,5 vuotta täällä ja tarkoitukseni on valmistua 2016 keväällä. Sain paljon opintopisteitä hyväksiluettua aikaisemmista opinnoistani Suomesta, joten minulla olisi ollut mahdollisuus valmistua halutessani jo tänä vuonna. Kilpailemisen ja harjoittelun vuoksi olen kuitenkin ottanut vähemmän kursseja ja siirtänyt valmistumistani vuodella.

Opiskelin aikasemmin Turun AMK:ssa. Odotukseni oli, että meidän loistava koulutustaso Suomessa takaa sen, että koulunkäynti on helppoa Jenkeissäkin. No eihän se nyt ihan niin lopulta mennytkään. Kaikki yliopistot Jenkeissä tarjoavat eri koulutusohjelmia ja eri kouluissa ne ovat eri tasoisia. Insinöörilinja täällä Memphisissä on yksi parhaista divisioona 1 kouluista ja sen kyllä huomasin mentyäni ensimmäisiin kokeisiin. Eipä ollut kokeessa niitä paljon puhuttuja monivalintakysymyksiä. Koulutus on siis minun osaltani ollut Jenkeissä paljon haastavampaa kuin AMK:ssa Suomessa. Se on tietysti myös toisaalta ihan hyvä asia.

Lähdin tänne alkujaan vaihto-oppilaaksi ja tarkoitukseni oli olla vuoden verran täällä. En silloin kuitenkaan tajunnut, että kun sopimukseen nimensä laittaa, niin koulu on valmis maksamaan koko neljän vuoden tutkinnon. Päätös pidemmäksi aikaa jäämisestä oli lopulta melko helppo. Nyt sitten valmistun ensi vuonna insinööriksi täältä. Aion jatkaa kuitenkin maisterintutkintoon Suomeen palattuani.

[caption id="attachment_2109" align="alignnone" width="507"]kuva: University of Memphis kuva: University of Memphis[/caption]

Sähköpostirumban jälkeen kamat kasaan ja matkaan

Minulle päätös lähtemisestä oli helppo. Olin aina halunnut lähteä vaihto-opiskelemaan. Yhdysvallat oli tietysti paras vaihtoehto urheilijalle, sillä pääsen urheilemaan ja opiskelemaan samaan aikaan kätevästi täällä.

Hakuprosessista täytyy sanoa, ettei se aina ole kovin yksinkertaista ja helppoa. Minun kohdallani asioita vaikeutti se, että minulla oli jo pari vuotta koulua käytynä. Kaiken kaikkiaan sähköpostien lähettely ja paperien täyttely yömyöhään lähes päivittäin oli kuitenkin lopulta kaiken vaivannäön arvoista.

Ennen lähtöäni Yhdysvaltoihin lähetin sähköpostia kymmenille eri valmentajille useaan kertaan. Kyselin eri valmentajien halukkuutta ottaa minut mukaan heidän tiimeihinsä. Lopulta myöntävä vastaus tuli ja vastauksen saatuani reilun kuukauden päästä olinkin jo lentokentällä.

Ennakko-odotuksista havaintoihin paikan päällä

En varsinaisesti tiennyt yhtään mitään koko yliopistotouhusta Jenkeissä, joten valitsin Memphisin vain koska se kuulosti mukavalta kaupungilta. Lisäksi Memphis on tarpeeksi etelässä, jottei tarvitse talvesta kärsiä. Tietysti olin kuullut muilta urheiijoilta ja valmentajilta juttuja ja tietyt stereotypiat jenkeistä minulla oli mielessäni. Oikeastaan ensimmäisen kuukauden aikana ymmärsin kuinka vähän sitä oikeastaan mistään etukäteen tiesinkään.

Jälkikäteen ajateltuna olisi ollut tietysti järkevämpää yrittää ensin isoihin yleisurheilukouluihin esimerkiksi Kaliforniaan ja Texasiin. Toki näihin kouluihin vaaditaan tietysti myös kovia tuloksia, mutta ottelijana mahdollisuudet ovat aika hyvät kaikkiin kouluihin.

Memphis on ollut kyllä paikkana ollut opettavainen kohde. Memphis on valtion kolmanneksi väkivaltaisin kaupunki, jossa köyhien ja rikkaiden väliset erot ovat hurjat. Tämä ei tietysti ole mikään hieno asia, mutta silmiä avaava kokemus. Täällä on todella oppinut näkemään sitä  ”oikeaa” Amerikkaa.

Kulttuuri on todella omalaatuista ja hienoa, blues ja jazz soi joka paikassa, ihmiset ovat  todella ystävällisiä ja BBQ on maailman parasta! Ei tätä leffoista pysty kokemaan. Kannustan kaikkia lähtemään kenellä on uskallusta ja mahkuja!

[caption id="attachment_2111" align="alignnone" width="536"]kuva: University of Memphis kuva: University of Memphis[/caption]

Treeneistä Memphisissä

Harjoittelu eroaa paljon Euroopassa totutuista ”seuravalmennuksen” metodeista. Harjoittelu tapahtuu enimmäkseen ryhmissä. Joskus jopa heittäjät, hyppääjät ja ottelijat kaikki treenaavat ryhmässä samaan aikaan. Paljon tehdään punttia ja nopeutta. Treenit ottelijoille ovat kaudesta riippuen kestoltaan 2-4h. Kesän lähestyessä tehdään paljon  lajiharjoittelua ja tästä syystä treenit ovat pitkiä. Valmentajat ovat yleensä palkallisia, joten heidän työpäivänsä ovat ma-pe ja tästä johtuen usein treenit viikonloppuisin ovat omatoimisia.

Minun koulussani on paljon ulkomaalaisia urheilijoita. Saksasta on yli kymmenen urheilijaa, sitten on urheilijoista Australiasta, Norjasta, Virosta, Kanadasta, Väli-Amerikasta, Espanjasta. Tämä ei tietääkseni ole aivan normaalia, että näin iso kirjo ulkomaalaisia on samassa joukkueessa. Tämä on mielestäni tietysti aivan loistava juttu! Porukassa on hauskaa, eikähän tarvitse aina näitä jenkkien touhuja yksin kestää.

Ottelijoista meidän koulussamme täytyy sanoa, että taso on hyvä. Meitä on kaikkiaan neljä ottelijaa, joista kolme on yli 7000 pisteen miestä. Luis ja Marc ovat Saksasta ja sijoittuivat juuri ensimmäiseksi ja toiseksi konferenssin hallimestaruuskisoissa. Luis on esimerkiksi erinomainen juoksija ja hyppääjä (pituus 750, 100m 10.80, 400m alle 49s).  Marc on ollut hyvä apu muissa lajeissa. Apua treeneissä löytyy siis aina!

Oma harjoitteluni on edennyt melko hyvin lukuun ottamatta tällä kaudella ollutta pientä revähdystä lonkassa. Olen kuitenkin kilpailukunnossa ulkoradoille mentäessä. Ylipäätänsä harjoittelu näiden parin vuoden aikana on mennyt melko hyvin. Täällä olosuhteet ovat olleet paremmat kuin Suomessa. Fyssarille, jääkylpyihin ja muihin pääsee päivittäin. Kelit ovat pääosin hyvät ja muut fasiliteetit ovat kohdillaan. Ainut ongelma meidän koulussamme on, että meillä ei ole varsinaista otteluvalmentajaa.

Tällä kaudella tavoitteeni on päästä NCAA:n mestaruuskisoihin ja Suomeen palattuani tähtään Kalevan kisoihin.

[caption id="attachment_2112" align="alignnone" width="538"]kuva: University of Memphis kuva: University of Memphis[/caption]

Normaalia arkea Memphisissä

8am-2pm koulua riippuen päivästä. Välillä on vain yksi tunti.

3pm-6pm treenit ma-pe

Viikon treenit sisältävät tyypillisesti 2 x puntin, lajiharjoitteita, seiväs kerran viikossa, happojuoksut kerran viikossa. Tämäkin vaihtelee tietysti kausittain.

Kisakaudella melkein joka viikonloppu kisataan. Torstaina tai perjantaina on lähtö kisoihin ja takaisin tullaan yleensä lauantaina yöllä. Kisamatkat kuljemme bussilla ja joskus ajomatkat ovat jopa 6h.

Jos ei ole kisoja, niin viikonloppuna tehdään omatomisia treenejä.

Kaiken kaikkiaan arki on hyvin samanlaista kuin Suomessakin opiskelijoilla. Kokemuksesta voin myös sanoa, että kannattaa etukäteen kysellä asunnoista kampuksen ulkopuolella. Kampusasunnot koulusta riippuen tietysti ovat melko nihkeitä urheilijoille ja niissä ei ole keittiötä. Toisaalta siellä kyllä kavereita saa paljon, eikä tarvitse itsekseen pähkäillä mitään, sillä kaikki on valmiina ja lähellä.

 

Tuure Holloa tukemassa:

th logo 2th logo 3th logo 1