Vammoista toipuva Oona Kettunen hakee Yhdysvalloista arvokisavauhtia


Etusuora: 09.03.2016 15:51Yleisurheilu
Vammoista toipuva Oona Kettunen hakee Yhdysvalloista arvokisavauhtia
Suomalainen naiskestävyysjuoksu elää nousukautta. Viimeiseen vuoteen on mahtunut kasapäin eri ikäluokkien Suomen ennätyksiä ja naiset ovat vuoronperään rikkoneet arvokisojen tulosrajoja, joista tuoreimpana Minna Lamminen, joka porhalsi viime viikonloppuna Haagin puolikkaalla EM-kisarajan paremmalle puolen. Kuitenkin yksi Suomen lupaavimmista nuorista juoksijoista on ollut, luvalla sanoen, hieman pimennossa viimeiset pari vuotta. Seuraavassa Oona Kettusen kuulumisia suoraan Arizonan ylängöiltä, Flagstaffin leiriltä.

EM-kullasta tähän hetkeen

Kettunen nousi kertaheitolla suuren yleisön tietoisuuteen vuonna 2013 voittamalla nuorten EM-kultaa esteissä ja heti seuraavana päivänä Karhulan Katajaisten juoksija nappasi vielä vitoselta hopeaa. Kauden 2013 jälkeen 22-vuotias juoksija on kuitenkin kärsinyt useista vammoista ja kaudet ovat olleet rikkonaisia.

- Olin vielä vuoden 2014 kevään Portugalin leirillä huippukunnossa, kunnes minulle tuli pohjeluun rasitusmurtuma. Vasta kesällä pääsin juoksun pariin, mutta en tarpeeksi nopeasti huipputulosten saavuttamiseksi.

Pohjeluun rasitusmurtuma oli vasta alkusoittoa, mitä oli tiedossa seuraavana keväänä. Ensiksi iski suolistobakteeri ja alkukesästä kantaluun rasitusmurtuma. Kun niistä selvittiin oli vuorossa akillesjänteen tulehdus, jonka kanssa hän taistelee vieläkin.

[caption id="attachment_6710" align="aligncenter" width="541"]Näyttökuva 2016-3-8 kello 13.06.33 Osan harjoituksista Kettunen tekee AlterG:llä, jonka avulla voidaan hallita juoksusta aiheutuvaa iskutusta kehonpainoa säätelemällä.[/caption]

- Olen juossut juhannuksen (2015) jälkeen noin 400 kilometriä. Akillesjänteen tulehdukseen ei saatu selkeää diagnoosia, mikä on vaikeuttanut hoitoa. Nyt kuitenkin olen saanut kuukausien tauon jälkeen kivuttomia juoksuaskelia ja uskon, että esiinnyn ensi kesän arvokisoissa.

Vähäiset juoksumäärät Kettunen on korvannut korvaavilla harjoituksilla, joita hän tekee vieläkin kunnes akilles on täysin parantunut. Tätä ennen viikko sisältää, vain muutaman kovemman juoksuharjoituksen ja noin 15 tuntia muita harjoitusmuotoja.

Keskisalo mukaan kuvioihin

Epäonnistunut vuosi 2015 ja muutaman vuoden hieman tahmeampi tuloskehitys sai Kettusen tekemään merkittäviä päätöksiä juoksu-uransa suhteen.

- Syksyllä (2015) päätimme äitini (valmentajani) kanssa, että joitain muutoksia on tehtävä. Emme myöskään uskoneet, että meillä olisi yhdessä riittävää tietämystä valmennuksesta huipputason saavuttamiseksi.

Näin kuvioihin astui toinen esteiden Euroopan mestari Jukka Keskisalo. Keskisalo vaikuttaa Joensuussa, kun Kettunen suorittaa opintoja Jyväskylässä ja on aktiivisesti mukana seuratoiminnassa Kotkassa. Tämän takia valmennussuhde tapahtuu lähinnä etänä, mitä Kettunen ei kuitenkaan näe haitaksi

- Olen tehnyt korvaavia harjoituksia juhannuksesta asti, joten on ihan sama millä paikkakunnalla olen. Kun pääsen kunnolla juoksuharjoitteluun kiinni, aion viettää enemmän aikaa Joensuussa.

Keskisalon mukaantulon myötä harjoittelussa on tapahtunut muutamia muutoksia.

- Pääpainopisteen on tarkoitus olla kovissa pääharjoituksissa, joissa olisin mahdollisimman ”fressinä”. Olen ennen ehkä harjoitellut hieman liikaa, jolloin kokonaisrasitus on muodostunut liian kovaksi. Myös voimaharjoittelu on hieman muuttunut.

Kettunen tunnetaan kovana harjoittelijana, josta kertoo vuoden 2013 juoksumäärät: 6160 kilometriä ja hiihtoharjoitukset päälle.

IMG_6507

Tulevaisuudessa tähtäimenä maraton?

Tällä hetkellä Flagstaffissa muutaman muun suomalaisen kanssa leireilevä estemestari tähtää vielä ensi kesänä esteissä Amsterdamiin ja Rioon. Kuitenkin tulevaisuudessa hän näkee itsensä parhaimmillaan pidemmillä matkoilla.

- Esteet ovat päämatka vielä ensi vuonna. Ehkä myös jatkossakin jos tunnen, että siinä on kehittymisen varaa. Paras matkani olisi varmaankin 10 000 metrin esteet, Kettunen vitsailee.

- Vahvuuteni on ehdottomasti kestävyys, joten myöhemmin tulevaisuudessa painopiste on varmasti kympillä ja maantiellä. Etenkin maraton kiinnostaa.

Mitä tulee viime aikaiseen suureen mediahuomioon naiskestävyysjuoksussa, näkee Katajaisten juoksija asian vain positiivisena seikkana koko lajille.

- Kaikki näkyvyys on hyväksi, enkä ainakaan itse ota siitä paineita. Juoksen vain itselleni enkä välitä mitä muut ajattelevat. En kuitenkaan voi väittää, etteikö negatiivinen näkyvyys tuntuisi pahalta.

- On ollut myös vaikea seurata loukkaantuneena kilpakumppaneiden suorituksia, kun ei itse ole päässyt mukaan. Toisaalta se on vain kasvattanut henkisesti.

Kisakausi lähtee käyntiin Amerikan mantereelta

Mikäli leiri Flagstaffissa menee nappiin, on Kettusen tarkoitus avata kisakausi huhtikuun alussa Kaliforniassa.

- Vähäisistä juoksumääristä huolimatta kuntoni on hyvä, sillä olen tehnyt runsaasti korvaavaa harjoittelua. Uskon saavuttavani nopeasti EM-rajaan vaadittavan tason.

Kilpailun jälkeen leiri jatkuu vuoristomaisemissa vielä parin viikon verran ennen paluuta Jyväskylään liikunta-alan opintojen pariin.

IMG_4101[1]
Kaupallinen yhteistyö

Katso huippuyleisurheilua suorana yksinoikeudella MTV Katsomo+ Urheilu -palvelusta! Näet muun muassa kovimmat hallikisat ja Timanttiliigan osakilpailut kaudella 2024 ainoastaan MTV Katsomo+ Urheilusta.

MTV Katsomo+ Urheilu -tuotteeseen sisältyvät:

  • Timanttiliiga, World Athletics Indoor Tour ja World Athletics Continental Tour
  • Liiga, Mestis ja muu jääkiekko
  • Mestarien liiga, Serie A, La Liga ja muu jalkapallo
  • MM-ralli, NFL, ATP-tennis ja paljon muuta