Suomen joukkue hiihti hyvän viestikilpailun ja taisteli mitalista loppusuoralle asti. Suomen ankkuri Perttu Hyvärinen joutui tunnustemaan Ranskan Richard Jouven paremmakseen. Norja vei viestin voiton ennen Venäjää.
Tulokset
Hiihdon MM 2019 4x10 km, miehet 1.3.2019
# | Joukkue | Aika |
1. | Norja | 1:42.32,1 |
2. | Venäjä | +38,8 |
3. | Ranska | +1.01,0 |
4. | Suomi | +1.02,8 |
5. | Ruotsi | +1.39,5 |
6. | Saksa | +1.48,3 |
7. | Kazakstan | +1.48,9 |
8. | Sveitsi | +1.49,9 |
Kisan ennakko ja vihje
Sekä Lahden MM-kisoissa että Pyeongchangin olympialaisissa miesten viestiä dominoineet Norja ja Venäjä lähtevät jälleen kerran suursuosikkeina kilpailuun. Onnistuuko Venäjä vihdoin kaatamaan Norjan ja miten käy Suomelle pronssitaistelussa?
Norja ja Venäjä suursuosikkeina
Norja: Emil Iversen, Martin Johnsrud Sundby, Sjur Röthe, Johannes Hösflot Kläbo
Venäjä: Andrei Larkov, Alexander Bessmertnykh, Alexander Bolshunov, Sergei Ustiugov
Kummallakaan joukkueella ei ole juurikaan heikkouksia, joten vaatisi melkoista mielikuvitusta kehitellä teoria, missä sekä Norja että Venäjä eivät olisi kisan päättyessä kahdella korkeimmalla korokkeella juhlimassa mitaleja.
Näin ollen kilpailun asetelma on selvä: Norja ja Venäjä hiihtävät vain toisiaan vastaan.
Norjan lähtökohtainen kompastuskivi on avausosuuden
Emil Iversen, joka ei ole saanut itseään MM-kisoissa parhaaseen iskuun. Keskiviikon perinteisen kilpailussa Iversen hävisi neljänneksi tulleelle Larkoville yli 40 sekuntia. Mikäli Larkov lyö heti alussa täyden vaihteen silmään, saattaa Iversenille tulla paha olla.
Norjan ratkaisun paikka voi sen sijaan olla kilpailun kolmososuus. Vapaan spesialisti
Sjur Röthe on jo esittellyt kuntoaan MM-kisoissa, kun taas
Alexander Bolshunov loisti vielä skiathlonissa, mutta romahti päämatkallaan keskiviikkona totaalisesti. Bolshunov hävisi omassa päälajissaan, perinteisen väliaikalähdössä Röthelle 25 sekuntia, mikä oli suorastaan shokeeraava tulos.
Bolshunovilla on ollut vain kaksi yötä aikaa nollata massiivinen pettymys, mikä ei välttämättä onnistu aivan itsestään. Vapaalla hiihtotavalla Röthella on paremmat ominaisuudet ja keskiviikon perusteella myös hyvä mahdollisuus karata venäläiseltä.
Lähtökohtaisesti suosikeilla on kuitenkin asettaa kilpailuun niin tasaiset nelikot, että ratkaisu saatetaan hyvin nähdä vasta päätösosuudella, missä vastakkain iskee tuttu taistelupari
Johannes Hösflot Kläbo –
Sergei Ustiugov.
Kaikki tietävät, miten tässä taistelussa käy, mikäli ratkaisu jätetään loppukirin varaan. Välillä tuntuu, että Kläböa ei voi yksinkertaisesti voittaa loppukirissä, ellei hän sitten unohda hiihtää loppuun.
Ustiugovin tulee pyrkiä ratkaisuihin jo aiemmin matkan aikana. Seefeldin lämpimässä säässä ja sohjoisessa lumimassassa tämä saattaa onnistuakin, sillä olosuhteet eivät todellakaan suosi Kläbön tapaista maksimivauhtihiihtäjää.
Iivo Niskanen kantaa Suomen joukkuetta – jälleen kerran
Suomi: Ristomatti Hakola, Iivo Niskanen, Matti Heikkinen, Perttu Hyvärinen
Suomi lähtee kilpailuun yhdellä selkeällä kärjellä: kaikki panokset ovat jälleen kerran perinteisen osuuksilla.
Ristomatti Hakolan tehtävä on rimpuilla kärjen mukana mahdollisimman pitkään ensimmäisellä lenkillä. Hakola hiihti maailmancupissa upeita perinteisen pidemmän matkan kilpailuja, mutta ikävä kyllä MM-kisat ovat menneet pahasti alakanttiin.
Keskiviikon väliaikalähdössä Hakola jäi heti matkan alkuvaiheilla rajusti muiden vauhdista ja simahti täysin jo parin kilometrin jälkeen. Nyt Hakolan tulisi löytää vireensä parissa päivässä takaisin, sillä Suomella ei ole mitään mahdollisuuksia menestykseen, jos Hakola jää omalla osuudellaan kärjen vauhdista.
Mikäli Hakola selvittää avausosuuden kunnialla, nousee
Iivo Niskanen jälleen parrasvaloihin. Viestin kakkososuudella hiihtävät kaikki keskiviikon perinteisen kolme mitalistia, joten tällä kympin matkalla pidetään takuulla vauhtia.
Suomen menestysmahdollisuudet lepäävät, tälläkin matkalla, täysin Niskasen voimakkailla hartioilla. Jos Niskanen pääsee kärjen mukana matkaan, hän pystyy Norjan
Martin Johnsrud Sundbyn ja Venäjän
Alexander Bessmertnykhin kanssa lyömään sellaisen myllyn käyntiin, että pahimmat mitalihaastajat jäävät 10 kilometrin matkalla kauaksi taakse.
Mikäli etumatkaa saadaan ja reilusti, Suomella on mahdollisuudet.
Matti Heikkinen on ollut tämän kauden aikana kaukana parhaista vuosistaan, mutta kevytrakenteiselle hiihtäjälle todella pehmeät olosuhteet sopivat loistavasti. Heikkisellä on hyvä mahdollisuus hiihtää koko kauden paras hiihto viestissä.
Ankkuriosuudelle Suomi asettaa
Perttu Hyvärisen. Haastajamaiden ankkurit ovat kaikki hyvin kokemattomia ja haavoittuvaisia raskaassa säässä, mutta useammaltakin löytyy vahvaa sprinttitaustaa. Näin ollen Hyväriseltä vaaditaan distanssihiihtäjänä kovaa matkavauhtia alusta loppuun.
Paras tilanne olisi tietysti, että Hyvärinen pääsisi yksin hiihtämään päätösosuutta, jolloin takaa tulevat joutuisivat hiihtämään häntä kiinni. Tähän kuitenkin vaaditaan Suomelta huippuonnistumista muilla osuuksilla, joten katseet kohdistuvat Iivo Niskaseen. Jälleen kerran.
Tasainen taisto pronssimitalista? Tässä ovat Suomen vastustajat!
Suomen kannalta mielenkiintoisin taisto käydään kahden kärkimaan takana ja tänä vuonna pronssimitalitaistoon voidaankin nostaa pitkä liuta maita, jotka lähtevät kilpailuun hyvin mielenkiintoisilla ryhmillä.
Haastajaryhmä on äärimmäisen tasainen ja jokaisella ryhmällä on sekä omat vahvimmat että heikoimmat lenkkinsä, eikä kilpailun kulkua voi etukäteen oikeastaan edes arvioida. Kaikki tulee olemaan tässä viestissä mahdollista.
Kuka katkeaa vai katkeaako kukaan? Nähdäänkö ratkaisut perinteisellä vai vapaalla? Vai jääkö pronssimitalin ratkaisu loppukiriin ja kuka siinä on vahvin? Perkasimme lyhyesti läpi Suomen pahimmat haastajat pronssimitalitaistossa.
Ranska: Adrian Backscheider, Maurice Manificat, Clement Parisse, Richard Jouve
Vuoden 2018 olympiapronssimitalistit lähtevät jatkamaan vahvaa arvokisavirettään tasapainoisella joukkueella. Isoimmat kysymysmerkit ovat perinteisen osuuksilla, mihin Ranska joutuu
uhraamaan parhaan vapaan hiihtäjänsä
Maurice Manificat’n, jotta ero kahdella ensimmäisellä lenkillä ei kasva liian suureksi.
Niskasen veroinen perinteisen hiihtäjä Manificat ei tietenkään ole, mutta kokenut kehäkettu osaa varmasti roikkua pitkään porukan mukana. Avausosuuden
Adrian Backscheider ei kilpaillut keskiviikon perinteisen kilpailussa, mutta oli skiathlonissa komeasti kahdeksas, joten hän on levänneenä miehenä taatusti vaarallinen.
Vapaan osuuksilla Ranska on perinteisesti ollut äärimmäisen vahva ja ennen kaikkea Suomeen verrattuna vapaan hiihtäjät ovat paremmassa iskussa.
Clement Parisse oli skiathlonin viides ja mikäli vahvana sprintterinä tunnettu
Richard Jouve pääsee levänneenä loppukiritaistoon, voi Ranskaa olla mahdoton lyödä.
Ruotsi: Oskar Svensson, Calle Halfvarsson, Jens Burman, Viktor Thorn
Tasavahva Ruotsin ryhmä oli Lahden MM-kisoissa pronssilla vuonna 2017. Tuohon joukkueeseen nähden Ruotsissa on kuitenkin nähty isoja muutoksia
Marcus Hellnerin ja
Johan Olssonin lopetettua. Sukupolvenvaihdosta kuvastaa myös se, että kaiken kokenut
Daniel Rickardsson ei mahtunut enää ollenkaan Ruotsin porukkaan.
Tämän vuoden ryhmässä ei ole heikkouksia, mutta ei varsinaisesti vahvuuksiakaan. Raskaalla kelillä käytännössä kuka vaan ryhmästä saattaa sortua heikompaan päivään, ja kun kunnon tykkihiihtäjää ei joukossa ole, muilla osuuksilla on vaikea hiihtää porukkaa myöskään kiinni. Ruotsi saattaa kuitenkin roikkua takiaisena pitkään porukan mukana ja myös länsinaapurit tulee laskea mahdollisiin mitalijoukkueisiin.
Saksa: Sebastian Eisenlauer, Andreas Katz, Florian Notz, Jonas Dobler
Edellisten arvokisojen MM- ja olympiakuutonen on aina onnistunut viesteissä ja tänä vuonna Saksalla on laittaa todella vahvat nimet kolmelle ensimmäiselle osuudelle.
Sebastian Eisenlauer oli 15 kilometrillä 15:s ja
Andreas Katz 13:s.
Esimerkiksi Hakola hävisi saksalaisille keskiviikkona yli 45 sekuntia. Näin ollen perinteisen osuuksilla Saksa voi olla todella vahva ja vapaan spesialisti
Florian Notz selvittää varmasti myös viestin kolmososuuden mallikkaasti.
Ankkuri
Jonas Dobler ei ole kuitenkaan tällä kaudella saanut hiihtoaan kulkemaan ja sijoitukset ovat maailmancupin osakilpailuissa painuneet poikkeuksetta 30:n huonommalle puolelle. Näin ollen Saksa saattaa hyvin kaatua ankkuriinsa taistelussa pronssimitalista.
Sveitsi: Ueli Schnider, Jonas Baumann, Dario Cologna, Toni Livers
Sveitsin tilanne on hyvin samanlainen kuin Saksalla. Pyeongchangin olympianelosen perinteisen osuuksilla on kaksi tasavahvaa nimeä, jotka pysynevät letkan mukana.
Jonas Baumann hiihti keskiviikkona saksalaiskaksikon väliin ollen 14:s ja
Ueli Schnider kipusi sijalle 23, ollen 20 sekuntia Hakolaa nopeampi.
Kolmannelle osuudelle Sveitsillä on laittaa nousukuntoa osoittanut, nelinkertainen olympiavoittaja,
Dario Cologna, joka saattaa hyvin tuoda Sveitsin kolmosena päätösosuudelle. Ankkuri
Toni Liversin tämän kauden esitykset eivät ole kuitenkaan vakuuttaneet, joten hänelle saattaa jäädä liian raskas tehtävä päätöskierrokselle.
Italia: Maicol Rastelli, Federico Pellegrino, Giandomenico Salvadori, Francesco de Fabiano
Haastajaporukan isoin kysymysmerkki. Italia oli edellisissä olympia- ja MM-kisoissa kahdeksas. Sprintteri
Federico Pellegrino saattaa olla jättimäisissä vaikeuksissa toisella perinteisen osuudella, kun raskaassa sohjossa muut haastajamaat laittavat isoa kovaa silmään.
Italialta löytyy kuitenkin haastajaryhmän mielenkiintoisin ja kirikykyisin ankkuri:
Francesco de Fabiani. Mikäli joukkue onnistuu jotenkin selviytymään päätöskierrokselle mukaan taistoon, de Fabiani saattaa lyödä todellisen pommin ja nostaa Italian pronssiin kiinni.
Vihjeet Veikkauksen peleihin
Venäjä ja Norja ovat niin jättimäiset suosikit, ettei yläriville jaksa hyvällä huumorillakaan keksiä muita valintoja. Kolmannesta sijasta sen sijaan käydään hurja taisto, johon valintoja tulee tehdä useampia. Alustavan pelikäyttäymisen perusteella eniten kiehtoo Colognan vetämä Sveitsi, joka on saanut peliä vain 2,3%.
Veikkauksen supertriplassa on jälleen 5000€ bonusrahaa, mikä on varsin paljon, sillä pelivaihto on vihjeen kirjoitushetkellä vain 8425,00€. Näin ollen tänään onkin loistava päivä kaikkien hiihtomiesten ja -naisten lyödä supertriplat vetämään.
Peli-idea - Supertripla 1
Voittaja | Norja, Venäjä |
Toinen | Norja, Venäjä |
Kolmas | Ranska, Saksa, Sveitsi, Suomi |
Rivimäärä | 8 riviä |
Rivin hinta | 1,60 € (minimipanoksella 0,20 €) |
Peliaika päättyy | 1.3. klo 14:13 |
TV | Yle 2 |
br>
Katso kohteet ja kertoimet