Diggins järjesti jymy-yllätyksen Falunissa, päihitti Johaugin sekuntitaistossa - suomalaiset kaukana kärjestä


Therese Johaug joutui nöyrytmään Falunissa.
Etusuora: 29.01.2021 14:57Hiihto
Naisten kympin, pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus

Tulokset


Maailmancup, Falun 29.1.2021


Naiset 10 km (v)

#UrheilijaTulos
1.Jessie Diggins 🇺🇸23.35,9
2.Therese Johaug 🇳🇴+2,1
3.Ebba Andersson 🇸🇪+14,6
4.Ragnhild Haga 🇳🇴+40,6
5.Heidi Weng 🇳🇴+41,1
6.Helene Marie Fossesholm 🇳🇴+45,5
7.Tiril Udnes Weng 🇳🇴+46,5
8.Rosie Brennan 🇺🇸+59,1
9.Katerina Razymova 🇨🇿+1.01,2
10.Sadie Maubet Björnsen 🇺🇸+1.01,5
16.Kerttu Niskanen 🇫🇮+1.28,9
18.Krista Pärmäkoski 🇫🇮+1.31,2
23.Riitta-Liisa Roponen 🇫🇮+1.48,6
42.Laura Mononen 🇫🇮+2.19,8
52.Jasmi Joensuu 🇫🇮+2.49,8
62.Anne Kyllönen 🇫🇮+3.12,2

Miehet 15 km (v)

#UrheilijaTulos
1.Alexander Bolshunov32.33,3
2.Simen Hegstad Krüger 🇳🇴+1,8
3.Sjur Röthe 🇳🇴+23,9
4.Hans Christer Holund 🇳🇴+25,1
5.Ivan Yakimushkin+51,7
6.Andrew Musgrawe 🇬🇧+55,5
7.Johannes Høsflot Klæbo 🇳🇴+1.01,3
8.Harald Östberg Amundsen 🇳🇴+1.14,5
9.Gus Schumacher 🇺🇸+1.17,4
10.Denis Spitsov+1.21,2

33. Iivo Niskanen +2.31,6
43. Perttu Hyvärinen +2.44,9
50. Markus Vuorela +3.13,1
66. Joni Mäki +4.23,4
DNF Ristomatti Hakola

Ennakko ja vihje


Falunin maailmancupin ohjelma muutettiin kolmipäiväiseksi koronavirustilanteen vuoksi. Suomalaisittain se tarkoitti kisaohjelman heikentymistä, sillä perinteisen väliaikalähtö muuttui yhteislähdöksi ja väliaikakisat käydään perjantaina vapaalla hiihtotavalla.

Perjantain kilpailu vapaan väliaikakilpailu on kuitenkin tärkeä näyttökilpailu, sillä sama matka kilpaillaan kuukauden päästä myös Obertsdorfin MM-kisoissa. Koska Nove Meston maailmancupiin juuri ennen MM-kisoja osallistuu vain kourallinen kärkinimiä, on Falunin kisa viimeinen otatus kympillä, jossa mukana ovat kaikki maailman parhaat.

Suomalaisittain kilpailu on tärkeä mittari Krista Pärmäkoskelle ja Kerttu Niskaselle, jotka tavoittelevat menestystä MM-kisoissa. Lajin hallitseva olympiapronssimitalisti Pärmäkoski osoitti jo Tourilla, ettei mitalivauhti kympin vapaalla mene mitenkään järisyttävän kaukana. Lahdessa meno skiathlonissa oli kuitenkin tukkoisempaa.

Tästä johtuen Pärmäkoski ei kuulu Falunissa suosikkeihin palkintosijataistelussa, mutta kuuden parhaan joukkoon sijoittuminen ei pitäisi olla mahdotonta. Niskasellekin kymmenen parhaan joukkoon sijoittuminen pitäisi olla realistinen tavoite myös hänelle heikommalla vapaalla hiihtotavalla.

Johaug jatkaa siitä mihin Lahdessa jäi


Kilpailun voittotaisto lienee tälläkin kertaa lähinnä teoreettinen. Therese Johaug osoitti Lahdessa olevansa jälleen kaukana muiden edellä ja vapaan kymppi väliaikalähtönä on hänen paraatimatkansa. Kyseisellä matkalla Johaug on hävinnyt viimeksi Canmoressa keväällä 2016.

Johaugin takana kakkossijasta käytäneen tiukka kamppailu. Lahdessa Norjan kolmoisvoiton varmistaneet 19-vuotias Helene Marie Fossesholm sekä kokenut Heidi Weng ovat tälläkin kertaa varmasti mukana palkintosijataistossa matkalla, joka on molemmille ehkä se kaikkein paras.

Tour de Skin voittaja Jessie Digginskin osoitti Lahdessa toipuneensa hyvin Tourin rasituksista ja Falunissa hän pääsee kilpailemaan hänkin mielimatkallaan. Yhdysvaltalainen oli Toblachissa samalla matkalla ylivoimainen ja Falunista hänellä on hyviä muistoja kuuden vuoden takaa, kun hän oli kympin vapaan muuttuvien olosuhteiden sävyttämässä kisassa hopealla.

Yksi kilpailun mielenkiintoisimmista nimistä on myös Tourille itseään lievästi loukannut Ruotsin Frida Karlsson, joka palaa maailmancupiin. Tourilla alle odotusten hiihtäneelle Karlssonillekin kisa on tärkeä mittari siitä, kuinka kaukana mitalivauhti hänestä menee. Palkintosijataistoon päästäkseen Karlsson ei saa tällä kertaa sortua perisyntiinsä, eli ylikovaan alkuvauhtiin.

Kotiladuillaan kilpailevista ruotsalaisista kannattaa seurata tarkasti myös Ebba Anderssonia, jolle juuri kympin vapaa lienee varmin mitalimatka MM-kisoissa. Yhteislähdöissä loppukirin puutteesta kärsivä Andersson pystyy voittamaan onnistuessaan kilpailussa kaikki muut paitsi Johaugin.

Tour de Skin kakkonen Julia Stupak palannee myös Falunissa takaisin kisoihin pienen sairastelun jälkeen, joka esti hänen osallistumisensa Lahden maailmancupiin. Stupak on hiihtänyt kympin vapaalla tällä kaudella vahvoja hiihtoja, joten palkintosijoitus Falunissa ei olisi yllätys.

Muista suomalaisista maailmancupin pisteitä voidaan odottaa Laura Monoselta sekä Riitta-Liisa Roposelta. Jasmi Joensuulta ja Anne Kyllöseltä se sen sijaan edellyttäisi huippuonnistumista. Tosin välttämättä Monoselta ja Roposeltakaan pelkkä perushiihto ei välttämättä 30 parhaan joukkoon riitä.

Veikkausvihjeet


Peli-idea - Supertripla 2

VoittajaJohaug
ToinenFossesholm, Andersson, Weng
KolmasFossesholm, Andersson, Weng, Diggins, Karlsson
Rivimäärä12 riviä
Rivin hinta2,40 € (minimipanoksella 0,20 €)
Peliaika päättyy28.1. klo 13:58
TVYLE 2


Katso myös: Kuinka armotonta on Iivon kuokka Mördarbackenissa?

Katso kohteet ja kertoimet
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Naisten kympin, pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi