Kläbo ulkona Tourilta - Kuka korjaa potin Toblachin miesten sprintistä?


Toblachin sprintin ennakkoasetelmat menivät uusiksi Johannes Hösflot Kläbon vetäydyttyä Tour de Skiltä. Mikä on Federico Pellegrinon iskukyky kotimaisemissa?
Etusuora: 29.12.2023 18:55Hiihto
Kläbo ulkona Tourilta - Kuka korjaa potin Toblachin miesten sprintistä?
Kuva: Erja Pekkala (Ruka Nordic -kuvapankki)
Veikkaus
Federico Pellegrino.
Miesten sprintti (v), pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Miesten Tour de Skin kokonaistaiston ja lauantain vapaan sprintin asetelmat muuttuivat totaalisesti torstaina, kun Norjasta kajahti uutinen, että supertähti Johannes Hösflot Kläbo ei osallistu Tour de Skille.

Kläbo olisi ollut ylivoimainen ennakkosuosikki sekä Tour de Skin kokonaiskilpailun voittajaksi, että kaikille viikonloppuna Toblachissa hiihdettäville matkoille. Supertähden poissaolo on urheilullisesti iso menetys kokonaistourille, mutta lauantain sprinttiin se luo tasaiset ja kihelmöivät asetelmat.

Kläbo voitti kaksi viikkoa sitten vapaan sprintin Trondheimissa, mutta Ranskan Lucas Chanavat oli pirteällä jalalla liikkeellä vetämällä koko sprinttifinaalin keulasta. Chanavat’n vetoa jaksoi seurata vain Kläbo, joka kuittasi ranskalaisen lopussa. Vahvan Trondheimin hiihdon jälkeen ranskalainen tulee nostaa niukaksi ennakkosuosikiksi.

Kotimaassaan kilpaileva Federico Pellegrino on ranskalaisen ykköshaastaja. Pellegrinolle yli kilometrin korkeudesta löytyvät Toblachin ladut ovat sopineet aina hyvin. Neljästä edellisestä Toblachin sprintistä on tullut sijoitukset: 3,7,4 ja 1. Trondheimin sprintissä Pellegrino oli toki vasta 20:s.

Norjalaiset vahvoilla poissaoloista huolimattaNorjalla on heittää useampi nimi aina voittotaistoon asti, vaikka Kläbö onkin Tourilta sivussa. Poissaolojen jälkeen Harald Östberg Amundsen on Tour de Skin kokonaiskilpailun suurin ennakkosuosikki. Loistava yleishiihtäjä taitaa kaikki matkat ja etenkin vapaa hiihtotapaa sopii vielä paremmin kuin perinteinen. Trondheimissa Amundsen oli Kläbon ja Chanavat’n jälkeen sprintin kolmas.

Håvard Solås Taugböl oli viime vuonna rikkonaisesta kaudesta huolimatta juuri Toblachissa palkintopallilla. Nyt alla on jo kaksi hyvä hiihtoa, kun sekä Trondheimista (4:s) että Östersundista (5:s) tulivat finaalipaikat.

Erik Valnes voitti Rukan perinteisen sprintin ja oli Östersundissa toinen. Vapaa hiihtotapa ei ole aivan yhtä vakuuttavalla tasolla, mutta tästä huolimatta Valnes eteni Trondheimissa finaaliin ollen kuudes. Viime kaudella Valnes oli Toblachissa neljäs Kläbon, Taugbölin ja Pellegrinon jälkeen.

Matz William Jensen voi onnistuessaan taistella jälleen finaalipaikasta. Trondheimissa Jensen oli viides ja Rukalla kuudes. Mielenkiintoinen nimi on myös Ansgar Evensen, joka sai Tour de Skille pikakomennuksen Simen Hegstad Krügerin sairastuttua. Evensen on esittänyt tasaisia otteita tämän kauden sprinteissä ollen sijoilla 5,8 ja 7.

Tourin kokonaiskilpailun ennakkosuosikkeihin lukeutuva Pål Golberg on mahdollinen menestyjä, mutta ei enää suosikkeja. Aiempina vuosina tasaisesti finaalipaikkoja lunastanut Golberg ei ole onnistunut sprinteissä tällä kaudella. Sekä Rukalla, Österundissa että Trondheimissa Golberg putosi jo alkuerävaiheessa.

Laaja haastajaosasto


Miesten puolella haastajaosasto on erittäin laaja. Golbergin ja Evensenin tasoisia hiihtäjiä löytyy roppakaupalla ja suksen toimiessa useammalla miehellä on mahdollisuus alakaavion kautta finaaliin. Palkintopallilla asti nähdään kuitenkin harvemmin yllätyksiä.

Ruotsin Edvin Anger oli viime vuonna Toblachin sprintin kuudes ja Sveitsin Valerio Grond seitsemäs. Nopea rata sopii varmasti molemmille hyvin ja etenkin Grond on hiihtänyt parhaat hiihtonsa juuri ohuessa ilmanalassa Toblachissa sekä Davosissa.

Suomen joukkueesta odotukset kohdistuvat Joni Mäkeen. Mäki oli viime vuonna Toblachin karsinnan kakkonen, mutta erävaiheessa matka tyssäsi jälleen kerran alkuerään. Trondheimissa Mäki oli ainoa suomalainen joka selvitti karsinnan, joten odotukset suomalaisten kokonaispanokselle eivät ole korkealla.


Katso kohteet ja kertoimet
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Miesten sprintti (v), pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi