Tero Pitkämäki Suomen yleisurheiluhistorian ylivoimaisesti menestyksekkäin urheilija Timanttiliigassa - Lue suuri selvitys suomalaisista Timanttiliigassa ja Kultaisessa liigassa


Timanttiliigassa ja sen edeltäjässä Kultaisessa liigassa on kilpaillut yhteensä 56 suomalaisurheilijaa 17 eri lajissa. Menestyksekkäin laji on ollut keihäänheitto, josta on tullut myös suomalaisten kaikki 27 voittoa. Sekä ahkerin että menestyksekkäin kilpailija on ollut Tero Pitkämäki.
Veijo Vaakanainen: 28.06.2022 20:08Yleisurheilu
Tero Pitkämäki Suomen yleisurheiluhistorian ylivoimaisesti menestyksekkäin urheilija Timanttiliigassa - Lue suuri selvitys suomalaisista Timanttiliigassa ja Kultaisessa liigassa
Kuva: Olavi Kaljunen/Trackpic
Tero Pitkämäki
Jutussa käytetyt tilastot on toimittanut Tilastopaja

Yleisurheilun Timanttiliiga jatkuu torstaina Ruotsin Tukholmassa. Tuolloin keihäänheittäjä Oliver Helander, aitajuoksija Viivi Lehikoinen ja korkeushyppääjä Ella Junnila tekevät debyyttinsä yleisurheilun GP-kisojen korkeimmalla tasolla. Samalla Lehikoisesta ja Junnilasta tulevat omissa lajeissaan ensimmäiset suomalaisnaiset, jotka ovat osallistuneet Timanttiliigan tai sen edeltäjän Kultaisen liigan kilpailuun.



Suomalaiset eri lajeissa ja ahkerimmat suomalaisosallistujat - Mieskeihäänheittäjät useimmin mukana


Ennen torstain Timanttiliigan kilpailua tällä tasolla on nähty kaikkiaan 56 eri urheilijaa, jotka ovat osallistuneet joko Timanttiliigan tai Kultaisen liigan kilpailuihin kaikkiaan 273 kertaa. Eniten suomalaisia on osallistunut heittolajeihin, joissa on nähty 28 eri suomalaisurheilijaa. Toiseksi eniten suomalaisia on ollut mukana hyppylajeissa (11). Pikamatkoilla (100-400 m) sekä kestävyysmatkoilla (3000-10 000 m) on molemmissa nähty seitsemän suomalaista. Keskimatkoilla (800-1500 m) suomalaisedustus on ollut vähäisintä (4 urheilijaa).



Yksittäisiä lajeja tarkastellessa voidaan todeta, että yleisimmin suomalaisia on nähty mukana keihäänheitossa. jossa on ollut mukana 15 suomalaismiestä sekä 5 suomalaisnaista. Keihäänheiton jälkeen toiseksi yleisin suomalaislaji on ollut 3000 metrin esteet, johon on osallistunut kolme naista ja kaksi miestä. 1500 metrin juoksussa, pika-aidoissa, pituudessa, kolmiloikassa ja kuulassa on kaikissa ollut mukana neljä eri suomalaisurheilijaa.

Suomalaismiehet eivät toistaiseksi ole koskaan päässeet osallistumaan 3000 metrin tai 5000 metrin juoksuun, eikä seiväshyppyyn, joissa on kuitenkin nähty suomalaista naisedustusta. Naisia ei puolestaan ennen Tukholmaa olla nähty kuulassa, pitkissä aidoissa, korkeudessa tai kolmiottelussa. Torstaina Lehikoinen ja Junnila muuttavat kuitenkin tämän. 100, 400 ja 800 metriä ovat ainoat lajit, joihin kukaan suomalainen ei ole koskaan päässyt osallistumaan.



Miehiä Timanttiliigassa tai Kultaisessa liigassa on kilpaillut kaikkiaan 34 ja naisia 22. Miehet ovat myös osallistuneet kisoihin huomattavasti naisia useammin, sillä suomalaismiehiä on nähty kilpailemassa 208 kertaa, kun naisosallistujia tällä tasolla on nähty suomesta vain 65 kertaa. Harva suomalainen nainen on päässyt kilpailemaan Timanttiliigassa tai Kultaisessa liigassa yhtä tai kahta kertaa useammin.



Useimmin Timantti- tai Kultaisessa liigassa kilpailleiden suomalaisten listaa dominoivatkin mieskeihäänheittäjät. Tero Pitkämäki on 61 osallistumiskerralla selvästi ahkerin tämän tason kisojen kiertäjä. Seuraavaksi eniten kisoja on takana hänen kollegoillaan Ari Manniolla (22 kertaa), Teemu Wirkkalalla (20 kertaa) ja Antti Ruuskasella (18).

Naisista useimmiten maailman kovimpien yleisurheilijoiden seurassa kisaamaan pääsi Mikaela Ingberg, joka oli Kultaisen liigan karkeloissa mukana 11 kertaa. Hänen jälkeensä ahkerimpia kisaajia ovat olleet keihäänheittäjä Taina Kolkkala, estejuoksija Sandra Eriksson sekä pika-aituri Nooralotta Neziri.



Muista kuin keihäänheittäjistä useimmin Timantti- tai Kultaiseen liigaan on osallistunut 3000 metrin esteiden SE-mies Jukka Keskisalo, jolle startteja kertyi kymmenen kappaletta. Pituushypyn MM-pronssimies Tommi Evilä oli mukana kuudesti ja kuulantyönnön MM-hopeamitalisti Mika Halvari viidesti.



Muutama suomalaisurheilija on lisäksi osallistunut Timanttiliigassa useampaan kuin yhteen lajiin. Sandra Eriksson ja Johanna Lehtinen osallistuivat sekä 3000 metrin esteisiin että 1500 metrille. Nooralotta Neziri ja Annemari Korte ovat puolestaan juosseet sekä päämatkansa 100 metrin aidat sekä harvinaisen 200 metrin aidat. Kolmiloikan entinen SE-nainen Heli Koivula osallistui kerran myös pituushyppyyn ja Annemari Kiekara nähtiin juoksemassa sekä 3000 että 5000 metriä.

Suomalaismenestys Kultaisessa ja Timanttiliigassa - Pitkämäki selkeä ykkönen


Palkintosijoille suomalaisurheilijat ovat yltäneet kaikkiaan 91 kertaa, eli 33 prosentissa kaikista osallistumisista. Voittoa suomalaiset ovat juhlineet 27 kertaa, joista 24 on kirjattu Tero Pitkämäelle. Hänen lisäkseen voittoon ovat yltäneet myös Aki Parviainen, Antti Ruuskanen ja Ari Mannio.

Kakkossijoja on suomalaisille kertynyt kaikkiaan 33 kappaletta, joista Pitkämäki saavutti 12. Useampia palkintosijoja ovat saaneet myös Aki Parviainen, Antti Ruuskanen ja Teemu Wirkkala (3 kappaletta) sekä Mikaela Ingberg ja Tero Järvenpää (2 kertaa).

Kakkossijalle ovat keihäänheittäjien lisäksi yltäneet myös Osku Torro korkeushypyssä, Noora Pesola pituushypyssä, Nooralotta Neziri 200 metrin aidoissa ja Lotta Harala 100 metrin aidoissa. Nezirin ja Haralan kakkossijat eivät tulleet kuitenkaan virallisissa timanttilajeja ja Pesolan kakkossija tuli Oslon Kultaisen liigan pituuskisassa 2009, jossa oli lähinnä mukana vain pohjoismaisia urheilijoita.

Kolmossijoja suomalaiset ovat saaneet 31, joista Pitkämäki saavutti 12. Ruuskanen, Wirkkala, Järvenpää ja Mannio olivat kolmossijalla kahdesti, samoin kuin estejuoksija Jukka Keskisalo. Kolmossijoja on nähty pituushypyssä (Tommi Evilä & Kristian Pulli), seiväshypyssä (Wilma Murto) sekä 200 metrin aidoissa (Annimari Korte). Kortteen kohdalla kyseessä oli Timanttiliigan ulkopuolinen laji.



Selvästi suurin osa suomalaisten palkintosijoista on siis tullut keihäänheitossa, sillä mies- ja naiskeihäänheittäjät ovat sijoittuneet yhteensä 80 kertaa kolmen parhaan joukkoon. Pituushypyssä palkintosijoja on tullut kolme ja 3000 metrin esteissä ja 200 metrin aidoissa kaksi. Yksittäinen palkintosija on nähty myös kuulassa, korkeudessa, seipäässä ja pika-aidoissa.



Kuten osallistumisissa, myös menestyksessä suomalaismiehet ovat toistaiseksi olleet selvästi naisia parempia. Miehet ovat saavuttaneet yhteensä 83 palkintosijaa ja naiset 8. Miehet ovat siis saavuttaneet 91 prosenttia suomalaisten palkintosijoista. Lisäksi kuten jo mainittiin, niin suomalaisnaisten palkintosijoista kolme on epävirallisissa lajeissa (Neziri, Korte ja Harala) ja Pesola sijoittui toiseksi osallistujalistaltaan varsin vaatimattomassa pituuskisassa. Tilastoissa nämä näkyvät kuitenkin palkintosijoina.



Tero Pitkämäki on siis selvästi menestynein suomalainen urheilija Timantti- tai Kultaisessa liigassa. Pitkämäki saavutti pitkän uransa aikana yhteensä 48 palkintosijaa, eli hän oli kolmen parhaan joukossa 79 prosentissa osallistumistaan kisoista. 2000-luvun menestyneimmäin suomalaisyleisurheilijan voittoprosentti oli 39 prosenttia. 61 kilpailun keskiarvotulos Pitkämäellä oli vakuuttava 85,17.



Pitkämäen takana menestynein suomalainen on Antti Ruuskanen kuudella palkintosijalla. Teemu Wirkkala oli kolmen parhaan joukossa viidesti ja Aki Parviainen, Tero Järvenpää ja Ari Mannio neljästi. Jukka Keskisalo on ainoa suomalainen, joka on ollut enemmän kuin kerran kolmen parhaan joukossa jossakin muussa lajissa kuin keihäänheitossa.

Suomalaismiehet Timanttiliigassa ja Kultaisessa liigassa


urheilijalajiosallistumiskerrat
Tero Pitkämäkikeihäänheitto61
Ari Manniokeihäänheitto22
Teemu Wirkkalakeihäänheitto20
Antti Ruuskanenkeihäänheitto18
Jukka Keskisalo3000 m ej10
Tero Järvenpääkeihäänheitto9
Aki Parviainenkeihäänheitto8
Tommi Eviläpituushyppy6
Juha Laukkanenkeihäänheitto5
Mika Halvarikuulantyöntö5
Harri Haatainenkeihäänheitto5
Topi Raitanen3000 m ej4
Arsi Harjukuulantyöntö3
Matti Närhikeihäänheitto3
Esko Mikkolakeihäänheitto3
Kristian Pullipituushyppy3
Harri Hakkarainenkeihäänheitto2
Olli-Pekka Karjalainenmoukarinheitto2
Osku Torrokorkeushyppy2
Lassi Etelätalokeihäänheitto2
Toni Kuuselakeihäänheitto2
Kimmo Kinnunenkeihäänheitto1
Janne Holmén10 000 m1
Ville Tiisanojakuulantyöntö1
Frantz Krugerkiekonheitto1
Jonathan Åstrand200 m1
Niclas Sandells1500 m1
Sampo Lehtolakeihäänheitto1
Arttu Pajulahtipituushyppy1
Oskari Mörö400 m aj1
Elmo Savolakolmiottelu1
Simo Lipsanenpituushyppy1
Arttu Kangaskuulantyöntö1


Suomalaisnaiset Timanttiliigassa ja Kultaisessa liigassa


UrheilijaLajiOsallistumiskerrat
Mikaela Ingbergkeihäänheitto11
Taina Kolkkalakeihäänheitto6
Sandra Eriksson3000 m ej/1500 m6
Nooralotta Neziri100 m aj/200 m aj6
Heli Rantanenkeihäänheitto5
Johanna Lehtinen1500 m/3000 m ej4
Annemari Kiekara3000m/5000m3
Heli Koivulakolmiloikka/pituushyppy3
Wilma Murtoseiväshyppy3
Minna Nikkanenseiväshyppy2
Sanni Utriainenkeihäänheitto2
Sanna Kämäräinenkiekonheitto2
Annimari Korte100m aj/200 m aj2
Senni Salminenkolmiloikka2
Paula Tarvainenkeihäänheitto1
Hannamaari Latvala200 m1
Camilla Richardsson3000 m ej1
Lotta Harala100 m aj1
Sara Kuivisto1500 m1
Kristiina Mäkeläkolmiloikka1
Krista Tervomoukarinheitto1


Listoissa ei ole otettu huomioon juoksijoita, jotka ovat olleet mukana kansallisissa tai b-erissä. Sen sijaan sellaiset urheilijat ovat mukana listauksessa, jotka ovat olleet mukana lajissa, joka ei ole ollut virallinen Timanttiliigan tai Kultaisen liigan laji kyseisessä kilpailussa.