Lisäravinteet kuuluvat monen urheilijan, mutta myös tavallisen treenaajan ruokavalioon. Lisäravinnemarkkinat ovat valtavat ja pää menee helposti sekaisin kaikista tarjolla olevista vaihtoehdoista. Mitä erilaisia ravintolisiä on olemassa ja mihin erityisesti kannattaa panostaa?
Kun ruokavalio on kunnossa ja elimistö saa riittävästi lepoa, lisäravinteista saa suurimman hyödyn irti.
Lisäravinteiden tarkoitus on täydentää päivittäistä ravinnonsaantiamme. Niiden avulla voimme lisätä suorituskykyä, nopeuttaa palautumista treenin jälkeen, lisätä energiaa tai parantaa ravintoaineiden saantia.
Ravintolisät sisältävät samoja ravintoaineita kuin tavallinen ruoka, mutta paljon korkeampina pitoisuuksina.
Tavalliset sali- ja liikuntaharrastajat eivät yleensä tarvitse lisäravinteita. Jos elämä on kuitenkin kiireistä tai tavoitteena on treenata tavoitteellisesti jopa kisoihin saakka, fiksusti valituista lisäravinteista voi olla hyötyä ja tukea kehittymiselle.
Jotta lisäravinteista saisi kaiken hyödyn irti, ruokailutottumusten on oltava kunnossa. Eli ruokavalion tulisi sisältää monipuolisesti kasviksia, marjoja, proteiinia ja hiilihydraatteja. Ruokaa tulisi syödä kerralla riittävästi ja viisi kertaa päivässä (pari ateriaa, välipalan, aamu- ja iltapalan).
Ravintolisät sisältävät samoja ravintoaineita kuin tavallinen ruoka, mutta paljon korkeampina pitoisuuksina.
Proteiinilisistä ei esimerkiksi ole mitään hyötyä, jos ravinnosta ei saa tarpeeksi hiilihydraatteja tai rautaa. Lisäravinteet eivät voi korvata kunnon ravintoa.
Oikein rakennetulla ruokavaliolla luodaan pohja hyvinvoinnille ja kehitykselle. Kun ruokavalio on kunnossa ja elimistö saa riittävästi lepoa, lisäravinteista saa suurimman hyödyn irti.
Osta lisäravinteet netistä
Tunnetuimmat lisäravinteet ja niiden vaikutukset
Alla luettelemme tunnetuimpia lisäravinteita, joiden lisäksi markkinoilla on paljon muitakin vaihtoehtoja. Ravintolisäaltaan syvässä päässä aihe voi muuttua todella pikkutarkaksi näpertämiseksi.
Pidä siis pää kylmänä lisäravinnehyllyllä ja mieti kaksi kertaa onko harkitsemallesi ravintolisälle todellista tarvetta.
Markkinoilta löytyy laaja kirjo eri ravintolisiä.
Rauta
Onko olosi aneeminen tai koetko itsesi jatkuvasti väsyneeksi? Tunnetko hengästyväsi normaalia helpommin? Syy saattaa löytyä alhaisista veren rauta-arvoista, sillä yksi raudan pääasiallisista tehtävistä kehossa on hapen kuljettaminen.
Urheilijoille rauta on hyvin yleisesti käytetty lisäravinne. Alhaiset rauta-arvot vaikuttavat merkittävästi erityisesti kestävyyssuorituksissa, jolloin hapenkuljettamisen tehokkuus kehossa korostuu.
Rauta-arvoista puhuttaessa, useimmiten esiin nousee hemoglobiini, joka kertoo punasolujen määrän veressä. Tämä voidaan karkeasti yleistää, niin että mitä korkeampi hemoglobiini, niin sitä enemmän sinulla on punasoluja kuljettamassa happea kehossasi, jolloin pysyt virkeänä eikä esimerkiksi hengästyminen (hapenpuutteen tila) yllätä normaalia pahemmin.
Hemoglobiini ei kuitenkaan kerro kaikkea. Ferritiini eli varastorauta on myös syytä huomioida rauta-arvoja mitatessa. On hyvinkin mahdollista, että hemoglobiini on korkealla tasolla, mutta ferritiini alhainen, jolloin kysymys on alhaisesta rautavarastojen tilasta.
Rauta – ruoka-aineet, lisäravinteet ja vuoristo
Ruoka-aineista eniten rautaa on veri-, liha- ja maksaruoissa. Myös viljavalmisteet ovat hyvä raudanlähde. Erityisesti viime aikaisissa tutkimuksissa on havaittu, että lehtivihreä edesauttaa hemoglobiinin muodostumista.
Mikäli kehon hemoglobiinin haluaa saada nousemaan ilman suun kautta popsittavia lisäravinteita tai ruoka-aineita, on suunnattava vuoristoon. Ohuessa ilmanalassa kehon luontainen hapensaanti vähenee, mikä laukaisee kehossa oman suojamekanismin – punasolujen määrä alkaa lisääntyä (mm. hemoglobiini nousee), jotta hapensaanti kehon elimille pysyisi samalla tasolla kuin ennen ohueen ilmanalaan siirtymistä.
Normaalisti vuoriston ohuen ilmanalan vaikutukset kehon veriarvoissa alkavat näkyä aikaisintaan parin viikon jälkeen. Huippu-urheilijat suuntaavat normaalisti vuoristoon vähintään 4 viikon jaksoksi.
Useimmiten aktiivijuoksijat omaavat suhteessa alhaisemmat rauta-arvot kuin vaikkapa hiihtäjät tai pyöräilijät. Tämä johtuu siitä, että juoksussa tulee keholla kovempaa iskutusta, joka hajottaa punasoluja ja pidemmällä aikavälillä vaikuttaa myös rauta-arvoihin.
Kreatiini
Kreatiini on tutkitusti yksi tehokkaimmista lisäravinteista. Kreatiini on aminohappo, jota syntyy myös elimistön omassa aineenvaihdunnassa. Mikäli kreatiinia ei halua popsia suoraan purkista, löytyy kyseistä ravinnetta eniten liha- ja kalaruoista. Näin ollen kreatiinin käytöstä hyötyvät usein eniten kasvissyöjät, joiden kreatiinivarastot ovat lähtökohtaisesti alhaisemmat.
Kreatiinia voidaan pitää kansan parissa varsin uutena ravintolisänä, sillä sen käyttö on yleistynyt vasta 2000-luvulla. Esimerkiksi verrattuna moniin muihin markettien hyllyiltä löytyviin ravintolisiin kuten rautaan, magnesiumiin ja vitamiineihin, joiden hyödyt on tiedetty jo vuosikymmeniä.
Kreatiinin hyödyt
Kreatiini on erittäin yleisesti käytetty ravintolisä huippu-urheilijoiden keskuudessa, sillä se lisää treenitehoa, kestävyyttä, nopeuttaa palautumista ja ehkäisee maitohapon kertymistä lihaksiin. Toisin sanoen, pystyt harjoittelemaan laadukkaammin ja tehokkaammin, mikä edesauttaa kehittymistä ja saliharjoittelussa myös lihaskasvua.
Ravintolisän toimivuudesta on tehty lukuisia tutkimuksia, jotka pääsääntöisesti puoltavat kreatiinin edesauttavan treenikehitystä sekä johtavan parempiin suorituksiin kilpailutilanteissa, joissa keho rasitetaan hetkellisesti äärimmilleen.
Tutkimuksissa on kuitenkin havaittu merkittäviä eroja muun muassa ikäryhmien ja urheilijoiden lähtötason välillä. Esimerkiksi vanhemmilla ihmisillä ravintolisän ei ole todettu vaikuttavan yhtä tehokkaasti kuin nuoremmilla. Lisäksi kreatiinin hyödyt pitkäaikaisissa kestävyyssuorituksissa ovat epäselviä. Sen sijaan puoltavia tutkimuksia kreatiinin hyödyistä intensiivisiin harjoituksiin, perinteiseen salin voimaharjoitteluun sekä maksimaalisiin (alle 5 minuuttia) kestäviin yhtäjaksoisiin suorituksiin on runsaasti.
Jos on munuaisongelmia, kreatiinia kannattaa välttää. Myöskään sen käyttöä ei suositella raskauden aikana.
Kreatiinivalmisteita voit hankkia esimerkiksi
MyProtein.fi-verkkokaupasta.
Heraproteiini
Heraproteiini muodostuu maitorahkasta irtoavasta nesteestä, joka imeytyy nopeasti ja helposti elimistöön. Se koostuu valkuaisaineista eli aminohapoista, joilla kaikilla on oma tehtävä.
Heraproteiini parantaa lihaskasvua ja nopeuttaa palautumista treenin jälkeen. Se sopii urheilulajista riippumatta monen urheilijan, mutta myös aktiivisen kuntoilijan ruokavalioon!
Tutustu proteiinijauheisiin & osta netistä
Palautusjuomat
Palautusjuoman avulla nimensä mukaisesti nopeutetaan elimistön palautumista urheilusuorituksen jälkeen. Se on tarkoitus nauttia heti treenisuorituksen jälkeen, jotta elimistö saisi menettämänsä hiilihydraatit ja proteiinit takaisin mahdollisimman nopeasti.
Jos treenaat useamman kerran viikossa, on palautusjuoma hyvä ottaa treenikassiin mukaan.
Muista kuitenkin syödä kunnon ateria kahden tunnin sisällä urheilusuorituksen jälkeen. Palautusjuoma ei korvaa kunnon ateriaa, vaan laadukas ja ravintorikas ateria palauttaa elimistön kaikista parhaiten.
Palautusjuomat ovat tuttuja monille salitreenaajille.
Rasvanpolttajat
Rasvanpolton ajatus on nimensä mukaisesti polttaa ylimääräistä rasvaa kehosta. Jotkut rasvanpolttajat nopeuttavat aineenvaihduntaa, auttavat kylläisyydentunteen saavuttamisessa ja poistavat nestettä. Osa rasvanpolttajista vaikuttaa ruoan sulattamiseen, jolloin rasva palaa tehokkaammin.
Rasvanpolttajat voivat sisältää mm. kofeiinia, vihreää teetä, vahvoja mausteita tai proteiinia.
Painonpudotuksessa liikunta ja oikein koostettu laadukas ravinto ovat avainasemassa. Näiden ollessa kunnossa, rasvanpolttaja voi olla hyvä tuki painonpudotuksessa tai jos tavoitteena on päästä kireään kuntoon kehonrakennus- tai fitness-kisoihin.
Proteiinipatukat
Proteiinipatukat ovat mainio vaihtoehto, kun ateriaväli venähtää liian pitkäksi tai makeahammasta kolottaa. Ne ovat myös matkoilla kätevä vaihtoehto välipalaksi vaikkapa hedelmän kanssa.
Proteiinipatukat voivat sisältää yllättävän paljon sokeria. Jos haluat panostaa proteiinipatukkaan, jonka sisältö on mahdollisimman terveellinen, lue patukan ravintosisältö ja kiinnitä huomiota seuraaviin asioihin. Listatut määrät ovat per/patukka.
- Proteiinia tulee olla vähintään 10-15 g
- Sokeria saa olla enintään 5-10 g
- Tyydyttynyttä rasvaa enintään 1/3 kaikesta rasvan määrästä
- Ravintokuitua tulee olla vähintään 3-5 g
Muista, että patukoilla ei voi korvata kunnon ateriaa!
Osta proteiinipatukat netistä
D-vitamiini ja omega-3 -rasvahapot
Kun ruokavalio on koostettu monipuoliseksi ja syö riittävästi, ei yleensä tarvitse sen kummemmin huolehtia vitamiinien riittävästä saannista. D-vitamiini on kuitenkin poikkeus. Suomalaiset saavat sitä aivan liian vähän pimeässä pohjolassa. D-vitamiiniä kannattaa syödä päivittäin purkista liikunnan määrästä riippumatta.
D-vitamiini parantaa vastustuskykyä ja ylläpitää luiden pysymistä vahvoina sekä ehkäisee diabetesta ja hermoston rappeumaa.
Omega-3- ja 6 -rasvahapot ovat tärkeitä mm. aivoille, sydämelle ja näölle. Ne ovat välttämättömiä rasvahappoja, joita elimistö ei pysty valmistamaan. Muista huolehtia että saat molempia rasvahappoja tasapuolisesti.
Selaa Omega-3 tuotteita