Iivo Niskanen voittoon Otepäässä! – Hakolalta myös hieno hiihto


Otepään miesten perinteisen kilpailusta muodostui suomalaisjuhlat!
Etusuora: 20.01.2019 14:12Hiihto
Iivo Niskanen voittoon Otepäässä! – Hakolalta myös hieno hiihto
Kuva: Ruka Nordic -kuvapankki
Iivo Niskanen aloittaa MM-urakkansa ehkä hieman yllättäen jo skiathlonista.
Kilpailun voitti Iivo Niskanen, joka oli kilpailussa omaa luokkaansa. Suomalainen johti kilpailua ensimmäisistä väliajoista alkaen ja kasvatti eroa kilpakumppaneihinsa tasaisesti kisan edetessä. Lopulta suomalainen otti voiton noin 15 sekunnin turvin. Näin ollen Niskanen nousi myös Seefeldin MM-kisojen 15 perinteisen ennakkosuosikiksi. Voitto oli Niskasen uran kolmas maailmancupissa.

Kilpailussa toiseksi hiihti Venäjän Alexander Bolshunov, joka jäi suomalaisesta reilun 15 sekunnin päähän. Kolmanneksi sijoittui Norjan Didrik Toenseth, eroa Niskaseen 46 sekuntia.

Myös Ristomatti Hakola hiihti kilpailussa erinomaisesti. Hakola jäi Niskasesta noin minuutin ja sijoittui yhdeksänneksi.

15 km (p) miehet, 20.1.2019


SijaKilpailijaAika
1.Iivo Niskanen 🇫🇮40.07.1
2.Alexander Bolshunov+15.9
3.Didrik Tönseth 🇳🇴+46.4
4.Martin Johnsrud Sundby 🇳🇴+48.0
5.Alexander Bessmertnykh+50.4
6.Evgeniy Belov+52.6
7.Sjur Roethe 🇳🇴+54.4
8.Mattis Stenshagen 🇳🇴+1.00.2
9.Ristomatti Hakola 🇫🇮+1.00.9
10.Andrey Larkov+1.05.9

Muut suomalaiset:
26. Perttu Hyvärinen +2.28.8
29. Joni Mäki +2.33.3
34. Ari Luusua +2.58.5
35. Antti Ojansivu +2.59.4

Kisan ennakko


Väliaikalähdöt ovat nykyään hiihdon maailmancupissa harvinaista herkkua ja Otepäässä startataankin vasta kauden toiseen 15 km perinteisen tyylin väliaikalähtöön. Ensimmäinen hiihdettiin kauden avausviikonloppuna Rukalla. Tuon kilpailun kärkikolmikko oli Venäjän Alexander Bolshunov, Norjan Emil Iversen ja Ruotsin Calle Halfvarsson. Iivo Niskanen sai tyytyä Rukan kisassa seitsemänteen sijaan. Niskanen oli kauden avauksessa kuitenkin selkeästi keskenkuntoinen eikä tuntemukset olleet silloin miehen itsensä mielestäkään vielä hyvät.

Niskasen haastattelut Otepään kisaviikonlopun alla ovat huokuneet itseluottamusta ja hän onkin suoraan todennut lähtevänsä hakemaan Otepäästä voittoa. Niskasen menestystä puoltaa myös se, että käytännössä kaikki muut mieshiihdon kärkinimet hiihtivät raskaan Tour de Skin läpi Niskasen keskittyessä harjoitteluun. Mieshiihtäjille Tour de Skin kuormitus on todettu tutkimuksissa niin kovaksi, että se vaikuttaa heikentävästi tuloksiin jopa kuuden viikon ajan Tour de Skin jälkeen. Niskanen pääsee tuoreena ja hyvin harjoitelleena iskemään väsyneempien haastajiensa kimppuun.

Sundby ja Niskanen tottuneet menestymään Otepäässä


Kun Otepäässä edellisen kerran hiihdettiin maailmancupia kaudella 2016-2017 Lahden MM-hiihtojen alla, oli Norjan Martin Johnsrud Sundby murskaava vastaavassa 15 km perinteisen tyylin väliaikakilpailussa. Niskanen sijoittui kisan toiseksi 37,1 sekuntia Sundbyn takana. Norjan Hans Christer Holund oli kolmas 49,1 sekuntia.

Otepäässä hiihdetään yhdellä maailmancup-kiertueen raskaimmista radoista, kuten toissa vuoden tuloksetkin osoittavat, erot tulevat muodostumaan suuriksi. Otepään raskas latuprofiili tuntuu myös suosivan vahvaa Niskasta. Sundby taasen ei ole tällä kaudella ollut ainakaan vielä edelliskausien vireessä. Sundbytä rasittaa myös loppuun asti hiihdetty Tour de Ski.

Aina vaarallinen Bolshunov


Venäjän Alexander Bolshunov on Niskanen ykköshaastaja. 22-vuotias venäläinen saisi ikänsä puolesta kilpailla vielä Lahden nuorten MM-hiihdoissa, mutta kun menestystä tuntuu tulevan aikuisten puolella lähes kaikissa kilpailumuodoissa, eivät U23-kisat enää tällä kaudella kuuluneet Bolshunovin suunnitelmiin. Bolshunov on ollut erityisen vahva perinteisellä tyylillä. Hän voitti Rukalla sekä perinteisen sprintin että 15 km kilpailun. Val di Fiemmen 15 km yhteislähdössä hän oli kolmas. Kaikki myös muistavat viime keväisen Niskasen ja Bolshunovin kaksintaistelun 50 km yhteislähtökisassa Korean olympiahangilla. Mikäli Bolshunovia ei Tour de Skin taakka rasita, on hän valmis haastamaan Niskasen taas taisteluun voitosta.

Huipulle peukalovamman jälkeen palannut Sergey Ustiugov on myös vaarallinen jokaisessa kisassa johon osallistuu. Ustiugov oli Tour de Skin kokonaiskisan kakkonen ja melkein saavutti Johannes Höstflot Kläbon loppunousussa. Ustiugov on kuitenkin osoittanut varmempaa menemistä vapaan tyylin kilpailuissa, joten olisi pieni yllätys, mikäli hän pystyisi nousemaan ihan voittotaistoon Otepäässä.

Norjalaiset haastajan roolissa


Norja ei ole mukana Otepäässä ihan ykkösmiehistöllään. Kovavireinen, Tour de Skin kolmospaikalta keskeyttänyt Emil Iversen ja Tour de Skin loppunousussa säväyttänyt Simen Hegstad Kruger jättävät Otepään väliin. Etenkin Iversen on ollut vahva kauden perinteisen kisoissa ja olisi ollut yksi Otepään kilpailun ehdottomia ykkössuosikkeja. Sundbyn lisäksi vain Didrik Tönsethiltä ja varauksella Johannes Hösflöt Kläbolta voidaan odottaa top 10 -sijoitusta.

Katso myös:
Kaupallinen yhteistyö

Katso huippuyleisurheilua suorana yksinoikeudella MTV Katsomo+ Urheilu -palvelusta! Näet muun muassa kovimmat hallikisat ja Timanttiliigan osakilpailut kaudella 2024 ainoastaan MTV Katsomo+ Urheilusta.

MTV Katsomo+ Urheilu -tuotteeseen sisältyvät:

  • Timanttiliiga, World Athletics Indoor Tour ja World Athletics Continental Tour
  • Liiga, Mestis ja muu jääkiekko
  • Mestarien liiga, Serie A, La Liga ja muu jalkapallo
  • MM-ralli, NFL, ATP-tennis ja paljon muuta