Suomalaiskolmikko lähtee Wilma Murron johdolla tavoittelemaan finaalipaikkoja naisten seiväskarsinnassa


Wilma Murto, Elina Lampela ja Saga Andersson kisaavat naisten seiväskarsinnassa perjantain ja lauantain välisenä yönä. Suurimmat finaaliodotukset kohdistuvat parissa viime kisassa hapuilleeseen Murtoon.
Veijo Vaakanainen: 15.07.2022 11:34Yleisurheilu
Suomalaiskolmikko lähtee Wilma Murron johdolla tavoittelemaan finaalipaikkoja naisten seiväskarsinnassa
Kuva: Olavi Kaljunen / Trackpic
Wilma Murto.
Yleisurheilun MM-kisojen avauspäivä Eugenessä on todellinen suomalainen superpäivä, sillä tuolloin kisaamassa nähdään peräti kolmetoista suomalaisurheilijaa. Yön pikkutunneilla saadaan jännittää myös suomalaisnaisten edesottamuksia naisten seiväskarsinnasta.

Suomella on aikuisten arvokisoissa ensimmäistä kertaa täysi kolmen naisen edustus MM-tasolla, kun karsintaan osallistuvat Wilma Murto, Elina Lampela ja Saga Andersson. EM-tasollakin täysi joukkue on nähty ainoastaan Münchenin EM-kisoissa 2002, jolloin Paulina Sigg, Anne Latvala ja Teija Saari karsiutuivat kaikki loppukilpailusta.Tällä kertaa finaalipaikkaa odotetaan ainakin yhdeltä suomalaiselta. Karsintaraja on 465, mutta toistaiseksi näin kovaa tulosta ei olla vaadittu finaaliin pääsemiseksi. Viimeisen kymmenen vuoden aikana finaaliin oikeuttanut tulos on vaihdellut välillä 450-460. Edellisissä MM-kisoissa Dohassa nähtiin tosin poikkeuksellisen kovatasoinen karsinta, kun peräti 17 naista ylitti suoran karsintarajan 460.Eugenessa finaaliin vaadittava tulos on luultavasti joko 450 tai 460, sillä karsinnassa rimaa nostetaan seuraavan kaavan mukaisesti: 420, 435, 450, 460, 465. Koska naisten seiväshypyn taso on tiivistynyt vuosi vuodelta, on 460 selvästi todennäköisempi finaaliin vievä tulos.

Aiempien arvokisojen karsintoihin peilaten Suomen suurin valttikortti seiväskarsinnassa on viime vuonna Tokion olympialaisissa hienosti viidenneksi sijoittunut Wilma Murto. Hallikauden loukkaantumisen jälkeen Murto aloitti kesäkautensa upeasti hyppäämällä kolmessa ensimmäisessä kisassaan tulokset 450, 450 ja 460. Kauden kärkitasolla suorittaminen vie Murron todennäköisesti finaaliin.

Murron kaksi viimeisintä kilpailua ennen MM-kisoja ovat kuitenkin nostattaneet kysymyksiä. Ruotsin seiväskarnevaalit Täbyssä ja kotimaiset vastaavat karkelot Somerolla olivat Salon Vilpasta edustavalla hyppääjälle tervanjuontia ja toivat vain tulokset 436 ja 430. Jos Murto ei ole saanut viimeistelyleirillä käännettyä laskusuuntaista virettään, joutuu hän seuraamaan MM-finaalin katsomon puolelta.

Elina Lampelan alkukautta on varjostanut Espoon Motonet GP:ssä epäonnistuneen alastulon seurauksena tullut nilkkavamma. Ennätyskunnossa ollut Lampela joutui parantelemaan nilkkaansa useamman viikon ajan, mutta pystyi jo hyppäämään Oulun rankingkisoissa tuloksen 440, tosin silminnäkijähavaintojen perusteella vahvojen teippausten kanssa.

Eugenen karsinnassa Lampelan on oltava täydessä huippuiskussa, jotta paikka finaalissa avautuisi. Mikäli finaaliin pääsy todella edellyttää tulosta 460, vaatisi se Lampelalta seitsemän sentin ennätysparannusta. Tosin mikäli karsinnasta tulee odotettua heikkotasoisempi voi Lampelalle avautua tie finaaliin myös tuloksella 450 ja mahdollisimman puhtaalla pöytäkirjalla.

Tärkein tavoite Lampelalle karsintaan on kuitenkin viime vuotisen olympiakarsinnan peikon karistaminen selästään. Tuolloin 24-vuotias Oulun Pyrinnön hyppääjä jäi kokonaan ilman tulosta.Monen vaikean kauden jälkeen ennätysvireeseensä päässyt Saga Andersson sai paikan MM-kisoihin takaportin kautta, kun peruutuksia tulikin ensin ilmoitettua enemmän. Andersson on kilpaillut tällä kaudella erittäin ahkerasti, sillä kesän aikana startteja on tullut jo kymmenen. Kova kilpailutahti on saattanut tosin verottaa tulostasoa, sillä seitsemässä viimeisessä kilpailussa hänen paras kirjauksensa on ollut 436.

Tilastoissa jaetulla sijalla 26 oleva Andersson voi lähteä karsintaan nauttimaan uransa ensimmäisestä arvokisastartista. Finaalipaikka edellyttäisi häneltä luultavasti varsin suurta ennätysparannusta, joten hän voi paineitta tavoitella mahdollisimman hyvää tulosta.

Kaupallinen yhteistyö

Katso huippuyleisurheilua suorana yksinoikeudella MTV Katsomo+ Urheilu -palvelusta! Näet muun muassa kovimmat hallikisat ja Timanttiliigan osakilpailut kaudella 2024 ainoastaan MTV Katsomo+ Urheilusta.

MTV Katsomo+ Urheilu -tuotteeseen sisältyvät:

  • Timanttiliiga, World Athletics Indoor Tour ja World Athletics Continental Tour
  • Liiga, Mestis ja muu jääkiekko
  • Mestarien liiga, Serie A, La Liga ja muu jalkapallo
  • MM-ralli, NFL, ATP-tennis ja paljon muuta