Ennätysmammutin omistava olympialegenda kuoli – pojasta tuli Seppo Rädyn kilpakumppani


Kolmiloikassa olympiahopean Melbournessa 1956 Islannille saavuttanut Vilhjálmur Einarsson on kuollut. Hän oli kuollessaan lauantaina 85-vuotias.
Etusuora: 30.12.2019 08:58Yleisurheilu
Ennätysmammutin omistava olympialegenda kuoli – pojasta tuli Seppo Rädyn kilpakumppani
Kuva: Olavi Kaljunen/Trackpic
Vilhjálmur Einarssonin olympiahopea irtosi Brasilian Adhemar Ferreira da Silvan takana tuloksella 16,26. Kyseessä oli Islannin historian ensimmäinen olympiamitali. Olympiamitalit ovat olleet saarivaltiolle myös myöhemmin harvinaista herkkua, sillä maalla on vain tällä hetkellä neljä olympiamitalia, joista yleisurheilusta on tullut myös Vala Flosadottirin seiväspronssi vuodelta 2000.

Einarsson saavutti EM-kisoissa pronssin Tukholmassa 1958 ja oli Rooman olympialaisissa 1960 viides tuloksella 16,37. Rooman olympiavuonna hän hyppäsi kotimaassaan ennätyksensä 16,70, joka on yhä tänä päivänä voimassa oleva Islannin ennätys.

Työurallaan muun muassa rehtorina ja matematiikan opettajana toimineen Einarssonin pojasta Einar Vilhjálmssonista tuli tasokas keihäänheittäjä, joka oli kuudes Arto Härkösen voittamassa olympiafinaalissa 1984 ja yhdeksäs MM-finaalissa 1991, joka päättyi Kimmo Kinnusen ja Seppo Rädyn kaksoisvoittoon. Vilhjálmssonin voimassa oleva Islannin keihäsennätys on 86,80.

Vilhjálmur Einarsson ja Einar Vilhjálmsson ovat siis onnistuneet erittäin harvinaisessa tempussa, johon viime kesänä ylsivät Suomessa Ringa Ropo ja Ella Junnila: vanhempi ja jälkikasvu pitävät yhtä aikaa hallussaan kotimaansa kansallista yleisurheiluennätystä.

Lue myös: Vanhemman ja jälkikasvun yleisurheilun maan ennätykset
Kaupallinen yhteistyö

Katso huippuyleisurheilua suorana yksinoikeudella MTV Katsomo+ Urheilu -palvelusta! Näet muun muassa kovimmat hallikisat ja Timanttiliigan osakilpailut kaudella 2024 ainoastaan MTV Katsomo+ Urheilusta.

MTV Katsomo+ Urheilu -tuotteeseen sisältyvät:

  • Timanttiliiga, World Athletics Indoor Tour ja World Athletics Continental Tour
  • Liiga, Mestis ja muu jääkiekko
  • Mestarien liiga, Serie A, La Liga ja muu jalkapallo
  • MM-ralli, NFL, ATP-tennis ja paljon muuta