Nouseeko Suomi ilman Iivo NIskasta parisprintin mitalitaistoon?


Ristomatti Hakolalla ja Lauri Vuorisella on keskiviikon kilpailussa aito mitalisauma, mutta se vaatii täydellistä onnistumista.
Veijo Vaakanainen: 04.03.2025 21:45Hiihto
Nouseeko Suomi ilman Iivo NIskasta parisprintin mitalitaistoon?
Kuva: Riitta Tiermas (Ruka Nordic -kuvapankki)
Veikkaus
Lauri Vuorinen.
Miesten parisprintti (p), pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Miesten parisprintti perinteisellä hiihtotavalla on viimeisten kymmenen vuoden aikana ollut yhtä poikkeusta lukuun ottamatta suomalaisten mitalimatka hiihdon arvokisoissa. Myös Trondheimissa kisaan liittyy pieniä suomalaisia mitaliodotuksia, mutta suurimpiin mitalisuosikkeihin Suomi ei kuulu.

Kuitenkaan Suomen kaksikkoa Ristomatti Hakola - Lauri Vuorinen ei missään nimessä pidä myöskään laskea ulos mahdollisten mitalistien joukosta. Neljä vuotta sitten Oberstdorfissa varsin harva uskoi silloisen parivaljakon, eli Hakolan ja Joni Mäen, menestysmahdollisuuksiin, mutta lopputuloksena oli hieno hopeamitali. Tällä kertaa suomalaismitali ei olisi läheskään yhtä suuri yllätys.

Ristomatti Hakola pääsee hiihtämään parisprintin Iivo Niskasen jäätyä harmittavasti sairastumisen vuoksi pois MM-kisoista. Suomen joukkueen iskukykyyn Hakolan vaihtuminen Niskaseen ei kuitenkaan välttämättä tee kovinkaan suurta lovea, sillä Hakola on parhaimmillaan todella kova parisprinttihiihtäjä.

Hakolan ilme saattaa olla kisan aikana varsin tuskainen jo ensimmäisellä osuudella ja hän voi tulla varsin kaukanakin kärjestä. Yleensä hänellä kuitenkin on aina ollut jäljellä paukkuja omalle viimeiselle osuudelleen, jossa hyvin usein joukko hajoaa täysin.

Henkilökohtaisen perinteisen kisan suoritus ei Hakolaa itseään juurikaan miellyttänyt ja hän arvioikin oman suorituksen täysin luokattomaksi. Loppusijoitus kisassa oli kuitenkin varsin kohtuullinen, joten toivottavasti kova kympin kisa Trondheimin lumisateessa vetristi Jämin Jänteen miehen huippuiskuun keskiviikon parisprinttiä varten.

Hakolan pari Lauri Vuorinen on jo näissä kisoissa osoittanut olevansa huippukunnossa. Torstain sprintin pronssimitalisti on keskittynyt jo useamman päivän ajan tiukasti keskiviikon kisaan, jossa hänellä on ainoastaan voitettavaa. Nälkä kuitenkin tunnetusti kasvaa syödessä, joten Vuorinen ei varmasti halua poistua parisprintin jälkeen stadionilta ennen mitalistien kukitustilaisuutta.

Norja jyrää kultaan - Muista mitaleista todella tiukka taisto


Vaikka Suomella onkin kisassa hyvät menestysmahdollisuudet, ei pääsystä kultamitalitaistoon kannata juurikaan haaveilla. Todennäköisesti kullasta ei edes nähdä kovinkaan suurta taistoa, sillä Norja asettaa kilpailuun kaksikon Erik Valnes - Johannes Hösflot Kläbo, eli tiistain perinteisen kympin kärkikaksikon.

Norja saattaa hyvinkin karata kisassa jo hyvin aikaisessa vaiheessa. Lopullinen kuolinisku muille maille nähdään kuitenkin viimeistään Kläbon viimeisellä osuudella, jolloin kohti historiallista MM-saldoa matkaava Kläbo sinetöi itselleen jo kisojen neljännen kultamitalin.

Norjan takana taistelu muista mitaleista on täysin auki. Suomen lisäksi paikasta kolmen joukkoon taistelevat tiukasti ainakin Ruotsi, Ranska, Italia, Sveitsi ja Yhdysvallat. Lisäksi podiumtaistoon voi nousta mukaan myös yllättäjämaita, kuten Tshekki tai Kanada.

Ruotsin kaksikko kilpailuun on Calle Halfvarsson - Edvin Anger. Tiistain kisassa vain niukasti mitaleiden ulkopuolelle jäänyt Anger osoitti olevansa edelleen kovassa kunnossa, vaikka kisojen alkupuoli menikin häneltä heikosti. Halfvarsson oli puolestaan kympillä todella vaisu, mutta Ruotsi selvästi luottaa siihen, että hänen parisprinttikuntonsa on kovempi kuin kisojen aiemmat näytöt antavat ymmärtää.

Ruotsin valmennusjohto kertoi uskovansa, että keskiviikon olosuhteet suosivat paljon enemmän kokenutta ruotsalaista kuin tiistain lumikaaos. Lisäksi Halfvarsson on itse vakuuttanut valmennusjohdolle, että hän on paljon nähtyjä tuloksia kovemmassa kunnossa.

Myös kahden vuoden takainen MM-pronssijoukkue Ranska on tälläkin kertaa todella kova kanto kaskessa Suomen mitalihaaveille. Trikolorin värejä keskiviikkona puolustaa kaksikko Jules Chappaz - Richard Jouve. Chappaz hävisi sprintissä mitalin vain niukasti Vuoriselle ja Jouve vaikutti olevan kauden terävimmässä kunnossaan, vaikka jäikin lopulta tasoltaan kovemmassa, mutta vauhdiltaan hitaammassa välierässä niukasti finaalin ulkopuolelle.

Italian Federico Pellegrino on jo useamman kerran siivittänyt Italian mitaleille parisprintissä, vaikka joukkueen toinen osapuoli olisikin ollut kisan aikana vaikeuksissa pysyä aivan terävimmässä vauhdissa mukana. Torstain sprintin pronssi sekä lauantain skiathlonin viides sija osoittavat, että urallaan lähes kaiken voittanut italialainen on vertynyt todella kovaan vireeseen, joten jos Italia lähtee ankkuriosuudelle kärkiryhmässä, on Pellegrino todella vaarallinen vastustaja.

Italian mahdollisuudet saattavat tosin tällä kertaa kaatua avausosuuteen, sillä Davide Graz oli todellinen yllätysvalinta. 24-vuotiaan Sappadasta kotoisin olevan hiihtäjän näytöt perinteisellä hiihtotavalla ovat todella vaatimattomia. Onkin varsin yllättävää, ettei Italian valmennusjohto luottanut tiistaina hyvin hiihtäneeseen Dietmar Nöckleriin, joka pääsi vuosina 2015 ja 2017 juhlimaan parisprintin MM-mitalia yhdessä Pellegrinon kanssa.

Sveitsin sprintterit ovat lähteneet arvokisojen parisprintteihin useasti mahdollisina yllättäjinä, mutta tulokset ovat jääneet lopulta odotettua vaisummiksi. Tällä kertaa joukkueen muodostavat sprinteissä parhaimmillaan podiumillekin nousseet Janik Riebli ja Valerio Grond. Vaikka Sveitsi ei ykkössuosikkeihin kuulukaan, ei maan historian ensimmäinen miesten parisprinttimitali olisi myöskään yllätys.

Yhdysvaltain kaksikko Gus Schumacher - JC Schoonmaker on myös todella iskukykyinen. Schumacher on hyvä seka sprinteissä että normaalimatkoilla ja suorittanut hyvin Trondheimissa. Schoonmakerin sprinttiominaisuudet ovat erinomaiset, mutta hänen kestävyysominaisuuksien riittävyys on pieni arvoitus.

Tshekki on kilpailun mahdollinen jokerikortti. Vuosina 2005 ja 2007 pronssia lajissa voittanut maa luottaa kisassa Falunin perinteisen sprintin suuryllättäjään Jiri Tuziin sekä MM-kisoissa tähän asti upeasti suorittaneeseen Michal Novakiin. Tshekkiä ei ole nähty joukkuekilpailujen mitalitaistossa yli vuosikymmeneen, mutta nyt maalla on pitkästä aikaa mahdollisuus yllättää.

Kanadan kaksikko Antoine Cyr - Xavier McKeever ei paperilla vaikuta kovin vakuuttavalta. Maa on kuitenkin pakko nostaa mukaan ennakkospekulaatioihin, koska vuonna 2011 parisprintin MM-kultaa voittanut maa on kaksissa edellisissä arvokisoissa hiihtänyt aivan mitalisijojen tuntumaan vastoin kaikkia ennakko-odotuksia.

Lähtöasetelmat keskiviikon kilpailuun ovat siis varsin selvät. Norja tulee voittamaan mestaruuden ilman massiivista epäonnea, mutta lajin mahtimaan takana muista mitaleista taistelee todella iso nippu ennakkoon todella tasaisia maita.

Myös Suomi kuuluu tähän joukkoon. Mitali vaatinee kuitenkin silti Hakolalta ja Vuoriselta venymistä ja huippupäivää. Myös huoltokopilla suomalaisten on oltava jälleen kerran hereillä.

Katso kohteet ja kertoimet
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Miesten parisprintti (p), pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi