Ennakko: Nähdäänkö Minneapolisissa historian tasaisin miesten väliaikalähtökilpailu?


Minneapolisin puistorata ja nopeat olosuhteet antavat edellytykset kaikkien aikojen tasaisimpaan maailmancupin väliaikalähtökilpailuun.
Etusuora: 18.02.2024 07:38Hiihto
Ennakko: Nähdäänkö Minneapolisissa historian tasaisin miesten väliaikalähtökilpailu?
Kuva: Teemu Moisio / PTB Creative (Ruka Nordic)
Veikkaus
Pål Golberg.
Miehet 10km (v), pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Miehissä 10 kilometrin väliaikalähtö on aina nopea kilpailu, mutta Minneapolisin puistoradalla voitto saatetaan ratkaista jopa sekunnin kymmeneosissa.

Hyvää osviittaa kilpailuun antaa viime vuoden Toblachin kilpailu, jossa Pål Golbergin voittoaika oli 20:46.4 ja peräti neljä parasta hiihtäjää tulivat maaliin viiden sekunnin sisällä toisistaan.

Nyt hiihdetään Toblachiakin kevyemmällä radalla ja alustavat sääennusteet povaavat täydellistä pikkupakkasta. Toblachista poiketen Minneapolisissa ei myöskään olla välikorkeuksissa, vaan merenpinnan tasolla, joten kaikki viittaa siihen, että puistoradalla nähdään yksi historian nopeimmista ja samalla tasaisimmista miesten väliaikalähdöistä.

Suosikit: Kläbo, Krüger, Amundsen, Golberg


Norjan Simen Hegstad Krügerin vapaan kunto on niin rautainen, että hänet tulee nostaa niukaksi suosikiksi kilpailuun kuin kilpailuun. Viime vuoden Toblachin kilpailussa Krüger hävisi vain 0,3 sekuntia Golbergille, joten myös nopeat kilpailut sopivat happikoneelle.

Tämän kauden viidessä vapaan kilpailussa Krüger on ollut aina viiden parhaan joukossa ja alkukauden kahdesta väliaikalähdöstä ovat tulleet sijoitukset neljä ja kaksi. Viikko sitten Canmoren yhteislähdössä Krüger irtosi yksin porukasta ja hiihti massalähdön voittoon.

Myös Golbergille nopeat väliaikalähdöt ovat aina sopineet hyvin. Jällivaaran ralliradan kympin vapaan voittaja tulee nostaa ajoissa suosikkien joukkoon. Etenkin, kun Tour de Skillä hieman alisuorittanut Golberg näytti Canmoressa perinteisen massalähdön voitolla, että kuntokäyrä saattaa olla sojottamassa ylöspäin.

Johannes Hösflot Kläbo hyötyy rataprofiilista varmasti maanmiehiinsä nähden eniten, joten uran ensimmäinen vapaan väliaikalähtökilpailun voitto on nyt mahdollinen. Kaikilta muilta matkoilta Kläbolla taitaakin olla jo useampi voitto takataskussa.

Suosikkiosaston täydentää maailmancupin kokonaiskilpailua johtava Harald Östberg Amundsen, joka hiihti alkukaudesta samalla matkalla Jällivaarassa toiseksi ja Östersundissa voittoon.

Haastajat:Töhnseth palaa kärkisijoille?


Miehissä helppo latuprofiili on usein satanut norjalaisten laariin. Tämän vuoksi Mattis Stenshagen tulee myös huomioida mukaan haastajiin, vaikka hän onkin parempi perinteisellä hiihtotavalla,

Didrik Töhnsethin kunto ei ole ollut parhaimmillaan, mutta nyt matka ja rata sopivat hänelle loistavasti. Alkukaudesta Töhnseth oli samalla matkalla Jällivaarassa kuudes ja Östersundissa kolmas, joten nyt voi hyvin koittaa paluu top6-sijoille.

Norjalaisten pahimmat haastajat William Poromaa, Friedrich Moch, Hugo Lapalus ja Jules Lapierre nauttivat enemmän pitkistä työpätkistä ja isoista korkeuseroista. Sijat kymppisakissa ovat mahdollisia, mutta on vaikea nähdä heitä kaatamassa Norjan kärkinelikkoa tällaisella radalla.

Alkukaudesta väliaikalähdöissä parhaiten norjalaisia haastoi Iso-Britannian Andrew Musgrave, joka oli Rukalla ja Jällivaarassa viides sekä Östersundissa kuudes. Trondheimin skiathlonista tuli jopa toinen sija.

Tämän jälkeen Musgraven sijoitukset ovat kuitenkin pahasti ailahdelleet ja päivän kunto on täysi arvoitus. Huippuvedolla voi haastaa norjalaiset, mutta tasaisessa kilpailussa sijoitus on helposti 30-40 tienoilla, jos kone ei toimi normaalisti.

Yllättäjät Italiasta?


Miehille 10 km matka ja noin 20 minuutin suoritus on räväkkä tapahtuma, jossa ei isoja eroja tule kuin suksihuollon epäonnistuessa. Tämä avaa mahdollisuudet todella yllättäville nimille kympin joukkoon, sillä moni sprintterikin pytyy vetämään 20 minuuttia melko korkealla suoritustasolla.

Veikkauksen hiihtostudiossa nostettiin tähän kilpailuun esiin italialaisen Elia Barbin nimi. Tuskin myöskään Barb pystyy norjalaisten podium-juhlia pilaamaan, mutta yllättäjänimistä mekin nostamme hänet mielenkiintoisimmaksi seurattavaksi. Kaksi edellistä vapaan massalähtöä ovat tuoneet sijoitukset 9 ja 7.

Eilen sprintissä onnistunut Italian Federico Pellegrino voi hyvin väläyttää myös sunnuntain kilpailussa. Italian suksi näyttäisi ainakin olevan kunnossa, sillä myös maanmies Simone Dapra venyi eilen sprinttifinaaliin.

Suomalaisista Joni Mäki saattaa hyvin hiihtää uran parhaan sijoituksen väliaikalähtökilpailussa. Tähän mennessä paras noteeraus on 17. sija Rukan 15 km perinteisen väliaikalähdöstä vuodelta 2020. Perttu Hyväriselle rataprofiili tuskin sopii suhteessa yhtä hyvin.


Katso kohteet ja kertoimet
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Miehet 10km (v), pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi