Näkökulma: Dohassa saatetaan nähdä 2010-luvun suurin MM-joukkue


Ulkoratakausi on mennyt monen suomalaisen kärkiyleisurheilijan osalta lupaavissa merkeissä. MM-joukkue saattaa kasvaa jopa reilun parinkymmenen urheilijan kokoiseksi.
Joel Sippola: 31.07.2019 12:12Yleisurheilu
Näkökulma: Dohassa saatetaan nähdä 2010-luvun suurin MM-joukkue
Kuva: Olavi Kaljunen/Trackpic
Simo Lipsanen
Kotimainen yleisurheilukesä on edennyt tähän mennessä jopa yllättävän positiivissa merkeissä. Monen kärkiurheilijan osalta yleisilme on mainio.

MM-rajan tehneitä urheilijoita on tässä vaiheessa 16. Napakat alkutahdit ulkoratakauteen lyötiin kesäkuun toisella viikolla, kun peräti viisi suomalaista tehtaili MM-rajan.

Hyvästä nykyhetkestä puhuttaessa pitää palata viime talveen. Tämän hallikauden teema oli monien kärkiurheilijoiden uusi tasonnosto. Tai jos kaikkien kohdalla ei voi puhua varsinaisesta uudesta kehitysharppauksesta, tekemiseen oli tullut ainakin tietynlaista rutiinia.

Kristiina Mäkelä ja Simo Lipsanen loikkivat MM-rajan yli heti kättelyssä. Ella Junnila jäi avauskisassa vain kaksi senttiä silloisesta ennätyksestään. Topi Raitanen osoitti väkevää menoa hallissa sekä maantiellä. Reetta Hurske ja Elmo Lakka haukkasivat ennätyksistään ison palan pois.

Nyt talven hyvä tuloskunto on saatu siirrettyä myös ulkolaitumille. Suomessa on surkuteltu useana vuonna huonoja kelejä. Puolestaan pari vuotta sitten moni ykköstykki kärsi vammoista.

Nyt kärkikaarti on välttynyt terveysmurheilta kevään harjoitusrupeaman kriittisimmillä hetkillä. Ylipäänsä on tehty oikeita ratkaisuja. Lisäksi sää oli heti alkukesästä urheilijoiden puolella.

Dohan MM-kisojen lähestyessä monen kärkiurheilijamme asema on lupauksia herättävä. Tulosraja kisoihin on takataskussa, joten kisapaikan metsästämiseen ei tarvitse kuluttaa turhia voimavaroja. Ajatuksia voi suunnata hiljalleen itse kisoihin. Ja sinnehän on vielä lähes pari kuukautta aikaa!

Seuraavaksi mielenkiinto kohdistuu niihin suomalaisurheilijoihin, jotka ovat hilkulla Dohaan. MM-kisoihin kun voi päästä myös rankingin kautta. Tällä hetkellä Wilma Murto, Elmo Lakka, Krista Tervo ja Taika Koilahti ovat rankingissa sijoilla, joilla kisapaikka aukeaisi.

Tosin Lakka, Tervo ja Koilahti ovat rankingissa juuri ja juuri, joten heidän kohdallaan rankingiin ei pidä liikaa tukeutua. Toki kolmikolla on aikaa hioa ennätyksiään, sillä tuloksentekoaika päättyy 6. syyskuuta.

Universiadeissa hienon ennätyssarjansa otellut seitsenottelija Mia Sillman ja estejuoksija Janica Rauma ovat rankingissa toisella varasijalla. Sara Kuivistolla sekä jollain moukarimiehistä voi olla pieni mahdollisuus rankingin kautta, mutta sinne pääseminenkin vaatii täyttä onnistumista.

Jos edes muutama edellä mainituista nimistä onnisuu raivaamaan tiensä Dohaan, kasassa on tämän vuosikymmenen suurin joukkue MM-tasolla. Toistaiseksi isoin joukko oli neljä vuotta sitten, jolloin Pekingissä kilpaili 17 suomalaista.

Viime vuonna suomalainen yleisurheilu sai paljon kritiikkiä vaisusti sujuneiden Berliinin EM-kisojen jälkeen. Vireillä on kuitenkin orastavaa toivoa. Noin 20 hengen MM-joukkue olisi loistava esimerkki siitä.

Muokattu 14:55: Lisätty Janica Rauman rankingsijoitus
Kaupallinen yhteistyö

Katso huippuyleisurheilua suorana yksinoikeudella MTV Katsomo+ Urheilu -palvelusta! Näet muun muassa kovimmat hallikisat ja Timanttiliigan osakilpailut kaudella 2024 ainoastaan MTV Katsomo+ Urheilusta.

MTV Katsomo+ Urheilu -tuotteeseen sisältyvät:

  • Timanttiliiga, World Athletics Indoor Tour ja World Athletics Continental Tour
  • Liiga, Mestis ja muu jääkiekko
  • Mestarien liiga, Serie A, La Liga ja muu jalkapallo
  • MM-ralli, NFL, ATP-tennis ja paljon muuta