Näkökulma: Selostajalegendan vähättelemä yleisurheilulaji on yksi tämän kesän kuumimmista juoksumatkoista


Naisten 400 metrin aidoissa on pidetty tällä kaudella jo ME-vauhtia. Vielä hurjempaa saattaa olla luvassa Dohan MM-kisoissa.
Joel Sippola: 24.08.2019 09:30Yleisurheilu
Näkökulma: Selostajalegendan vähättelemä yleisurheilulaji on yksi tämän kesän kuumimmista juoksumatkoista
Kuva: Olavi Kaljunen/Trackpic
Abderrahmane Samba, Rai Benjamin ja Karsten Warholm. Kyseisen kolmikon ansiosta miesten 400 metrin aidat on ollut ehkä kiehtovin ratalaji parin viime vuoden ajan. Samba (46,98) ja Benjamin (47,02) aitoivat viime vuonna kaikkien aikojen tilastossa sijoille kaksi ja kolme.

Warholm on puolestaan pohjoismaalaisnäkökulmasta kenties se mielenkiintoisin nimi. 23-vuotias norjalainen on kohentanut kuluvalla kaudella Euroopan ennätystä kahdesti. Tuoreimmalla ennätysajallaan 47,12 hän komeilee kaikkien aikojen tilastossa seitsemäntenä.

Jos Warholm ja kumppanit ovat keränneet selostuksissa hehkutusta kulttiselostaja Antero Mertarannalta, samaa ei voi sanoa naisten 400 metrin aitureista. Tämän kesän Timanttiliigalähetyksissä on kuultu muutaman kerran, kun kansan suosikkiselostaja on vähätellyt kyseisen lajin kauden kärkituloksia. Esimerkiksi Monacon kisan yhteydessä Mertaranta totesi, että naisten 400 metrin aidoissa ei nähty alkukaudesta loistokkaita tuloksia.

Niin, ei Monacoon mennessä naisten 400 metrin aidoissa varsinaista ilotulitusta nähty, mutta maailmanluokan noteerauksia kuitenkin. Sitä voidaan perustella faktatiedolla. Ennen heinäkuun 12. päivä pidettyä Monacon osakilpailua Dalilah Muhammad oli juossut 53,61 ja Sydney McLaughlin 53,72. Kyseisillä ajoilla olisi oltu 2010-luvun MM-kisoissa kahdesti hopealla ja kahdesti pronssilla. Eli kun kaksi naista paukuttelee alkukaudesta arvokisojen mitalitason vauhtia, kauden kärkiaikoja ei sovi vähätellä!

Kauden edetessä meno on muuttunut entistä hurjemmaksi. Jopa niinkin hurjaksi, että olympiavoittaja Muhammad paransi muutama viikko sitten 14 sadasosalla 16 vuotta vanhaa ME:tä 52,34. Warholmin, Samban ja Benjaminin esitysten myötä miesten 400 metrin maailmanennätyksen rikkomisesta on ehditty spekuloida. Siinä mielessä onkin ironista, että ME rikottiinkin naisten puolella.

Kun puhutaan naisten 400 metrin aidoista, nyt on nähty ensimakua tulevasta. ME juostiin vesisateessa, joten märkä rata verotti ajasta jonkin verran. Lisäksi kisassa vain 13 sadasosaa ennätyksestään 52,75 jäänyt McLaughlin on se nainen, jolla on potentiaalia vieläkin kovempaan maailmanennätystehtailuun.

Parikymppinen superlupaus tarjoaa Muhammadille kovan vastuksen Dohan MM-kisoissa. Tämä kaksinkamppailu saattaa johtaa siihen, että maailmaennätys painuu historiallisesti alle 52 sekunnin.

Myös miesten puolella asetelma on se, että näköpiirissä on jotain ilmiömäistä. Kevin Youngin ME 46,78 on vaarassa. Dohassa saatetaankin nähdä jopa kaksi 400 metrin aitojen maailmanennätystä.
Kaupallinen yhteistyö

Katso huippuyleisurheilua suorana yksinoikeudella MTV Katsomo+ Urheilu -palvelusta! Näet muun muassa kovimmat hallikisat ja Timanttiliigan osakilpailut kaudella 2024 ainoastaan MTV Katsomo+ Urheilusta.

MTV Katsomo+ Urheilu -tuotteeseen sisältyvät:

  • Timanttiliiga, World Athletics Indoor Tour ja World Athletics Continental Tour
  • Liiga, Mestis ja muu jääkiekko
  • Mestarien liiga, Serie A, La Liga ja muu jalkapallo
  • MM-ralli, NFL, ATP-tennis ja paljon muuta