Niskaselta ja Pärmäkoskelta harvinaisen hurja saavutus - Edellisestä kahden olympiamitalin kilpailusta 38 vuotta


Kerttu Niskanen ja Krista Pärmäkoski hiihtivät keskiviikkona Pekingissä historiallisen suomalaissaavutuksen.
Etusuora: 10.02.2022 14:50Hiihto
Niskaselta ja Pärmäkoskelta harvinaisen hurja saavutus - Edellisestä kahden olympiamitalin kilpailusta 38 vuotta
Kuva: Teemu Moisio (Ruka Nordic -kuvapankki)
Krista Pärmäkoski
Suomalaiset talviurheilun ystävät saivat keskiviikkona kosolti ilon aihetta, kun Kerttu Niskanen ja Krista Pärmäkoski hiihtivät mitaleille naisten 10 km perinteisen tyylin väliaikalähtökilpailussa Pekingin talviolympialaisissa. Niskanen hiihti upeasti hopealle äärimmäisen niukasti 0,4 sekunnilla voittaja Therese Johaugille hävinneenä. Pärmäkoski kukisti puolestaan pronssitaistossa vaivaisella 0,1 sekunnilla Venäjän Natalia Neprjajevan.

Sen lisäksi että suomalaiskaksikko tarjosi kotisohville äärimmäisen jännittävän ja koskettavankin kilpailun, tekivät he samalla myös suomalaisittain poikkeuksellisen kovan tempun.

Yltämällä samassa kilpailussa kolmen parhaan joukkoon, Niskanen ja Pärmäkoski kirjoittivat palasen suomalaista olympiahistoriaa. Kahden mitalin kilpailut ovat nimittäin olleet suomalaisen maastohiihdon olympiakisoissa erittäin harvinaisia, sillä viimeisen 60 vuoden aikana samaan on ylletty ainoastaan kaksi kertaa.Suomi on yltänyt maastohiihdossa vähintään kahteen olympiamitaliin samassa kilpailussa lähes satavuotisen olympiahistorian aikana vain kahdeksan kertaa.

Edellisen kerran Suomi on juhlinut kahta mitalia samassa olympialaisten maastohiihtokilpailussa vuonna 1984 Sarajevossa, kun Aki Karvonen hiihti miesten 15 km kilpailussa hopealle ja Harri Kirvesniemi pronssille. Neljä vuotta aiemmin Lake Placidissa juhlittiin edellisen kerran Suomen naisten tuplamitalia, kun Hilkka Riihivuori ja Helena Takalo voittivat hopeaa ja pronssia naisten kympillä.

Tätä ennen tuplajuhlia vietetiin 20 vuotta aiemmin Squaw Valleyssa 1960, kun 50 kilometrin kilpailussa todistettiin Suomen kaksoisvoittoa. Kalevi Hämäläinen hiihti tuolloin kultaa ennen Veikko Hakulista.Kahdeksan vuotta aiemmin Oslossa suomalaismiehet hiihtivät niin ikään 50 kilometrillä kaksoisvoittoon Hakulisen voitettua kultaa ja Eero Kolehmaisen hopeaa. Oslon 30 kilometrillä suomalaismiehet ylsivät myös kahteen mitaliin Tapio Mäkelän hiihdettyä hopealla ja Paavo Lonkilan pronssille.

Samoissa Oslon 1952 kisoissa nähtiin Suomen olympiahistorian toistaiseksi ainoa maastohiihdon kolmoisvoitto, kun naisten 10 km kilpailussa palkintojenjaossa salkoon nousi pelkkiä siniristilippuja. Lydia Wideman voitti olympiakultaa, Mirja Hietamies hopeaa ja Siiri Rantanen pronssia.

Ensimmäisen kerran suomalaiset ylsivät kahden mitalin olympiakilpailuun maastohiihdossa vuonna 1932, kun Lake Placidin 50 kilometrillä Veli Saarinen voitti kultaa ja Väinö Liikkanen hopeaa.Kaksi suomalaismitalia olympialaisten hiihdossa

KisatMitalistitMatka
Peking 2022Kerttu Niskanen (hopeaa), Krista Pärmäkoski (pronssia)10 km (p)
Sarajevo 1984Aki Karvonen (hopeaa), Harri Kirvesniemi (pronssia)15 km
Lake Placid 1980Hilkka Riihivuori (hopeaa), Helena Takalo (pronssi)10 km
Squaw Valley 1960Kalevi Hämäläinen (kultaa), Veikko Hakulinen (hopeaa)50 km
Oslo 1952Veikko Hakulinen (kultaa), Eero Kolehmainen (hopeaa)50 km
Oslo 1952Tapio Mäkelä (hopeaa), Paavo Lonkila (pronssia)30 km
Oslo 1952Lydia Wideman (kultaa), Mirja Hietamies (hopeaa), Siiri Rantanen (pronssia)10 km
Lake Placid 1932Veli Saarinen (kultaa), Väinö Liikkanen (hopeaa)50 km
Kaupallinen yhteistyö

Katso huippuyleisurheilua suorana yksinoikeudella MTV Katsomo+ Urheilu -palvelusta! Näet muun muassa kovimmat hallikisat ja Timanttiliigan osakilpailut kaudella 2024 ainoastaan MTV Katsomo+ Urheilusta.

MTV Katsomo+ Urheilu -tuotteeseen sisältyvät:

  • Timanttiliiga, World Athletics Indoor Tour ja World Athletics Continental Tour
  • Liiga, Mestis ja muu jääkiekko
  • Mestarien liiga, Serie A, La Liga ja muu jalkapallo
  • MM-ralli, NFL, ATP-tennis ja paljon muuta