Mitaleja läheltä ja kultaa kaukaa – Näin Suomi on menestynyt maastohiihdon arvokisoissa eri maissa


Suomi on saalistanut maastohiihdossa mitaleja erityisesti Pohjoismaissa käydyistä kisoista. Sen sijaan alppimaista vain yksi on ollut Suomelle suotuisa vuosien saatossa.
Joona Klemi: 29.03.2020 20:28Hiihto
Mitaleja läheltä ja kultaa kaukaa – Näin Suomi on menestynyt maastohiihdon arvokisoissa eri maissa
Iivo Niskanen ei ollut tyytyväinen MM-kisojen 15 km pronssimitaliin. Kuva: Granada [CC BY-SA 4.0], via Wikimedia Commons
Pohjoismaat ovat yllättäen järjestäneet eniten pohjoismaisten hiihtolajien MM-kisoja. Suomessa on kilpailtu peräti seitsemästi ja Norjassa sekä Ruotsissa viidesti. Lukuisista isännyyksistä huolimatta Suomen mitalisaaliit ovat pysyneet kaikissa maissa korkeina.

MM-kisojen parhaat maat*

MaaKultaaHopeaaPronssiayhteensämitalikeskiarvo
Suomi161214426
Ruotsi489214,2
Norja3810214,2

*Vähintään kolmet kisat

Vähintään kolmia MM-kisoja isännöineissä maissa Suomen menestys on ollut vaihtelevaa. Puolassa ja Itävallassa Suomi on saanut yli yhden kultamitalin kisoja kohden. Kun taas esimerkiksi Ruotsissa Suomi on jäänyt kolmesti ilman kultamitalia. Edellinen kulta Ruotsista on vuodelta 1954.

Lisäksi Puolassa kaikista kolmista kisoista on tullut vähintään yksi kulta, tosin siellä ei ole kisattu vuoden 1962 jälkeen. Neljästi kisat järjestäneessä Itävallassa Suomi jäi ensimmäisen kerran ilman mestaruutta viime vuoden kisoissa.

Selvästi heikoin saldo on Italiassa: neljät kisat, joista vain seitsemän mitalia eikä yhtään kultaa! MM-kisojen osalta paras mitalisaalis on vieläpä vuoden 1941 epävirallisista kisoista. Kolmista virallisista Italiassa käydyistä MM-hiihdoista Suomi on saavuttanut vain kolme mitalia. Vuonna 2003 Suomi jäi Italiassa jopa ilman hiihtomitalia – ensimmäisen ja toistaiseksi ainoan kerran MM-tasolla.

Ainoastaan yksiä arvokisoja isännöineistä Tshekki ja Jugoslavia ovat tarjonneet Suomelle todellisen jättipotin: molemmista kisoista kahdeksan mitalia ja peräti kolme kultaista. Nykyisen Slovakian alueella aikanaan käydyt Tshekkoslovakian MM-kisat toivat Suomelle kolme mitalia kisoja kohden.

Olympialaisten parhaat maat*

MaaKultaaHopeaaPronssiayhteensämitalikeskiarvo
Norja346136,5
Itävalta443115,5
USA365143,5

*Vähintään kahdet kisat

Olympialaisten osalta ylivoimaisesti paras saldo on Norjan kisoista. Kaksista kisoista Suomi on saalistanut peräti 13 mitalia, joista kolme kultaista. Myös Itävallassa on pyyhkinyt vahvasti: kaksista kisoista yksitoista mitalia ja molemmista kaksi kultaa.

Peräti neljä kertaa talviolympialaisia isännöinyt Yhdysvallat on myös ollut Suomelle varsin antelias, vaikka edelliskisoissa Suomi ei yhtään maastohiihtomitalia saanutkaan. Kolmista aiemmista kisoista Suomi saalisti kuitenkin peräti 14 mitalia.

Sen sijaan kaksia olympiakisoja isännöinyt Sveitsi on ollut Suomelle tyly isäntä: ensimmäisistä kisoista ei tullut mitaliakaan ja toisistakin vain yksi hopea ja pronssi. Myöskään kolmia kisoja isännöinyt Ranska ei ole tarjonnut Suomalaisille liikaa mitalikahveja. Vuosien 1924-1992 välillä käydyt Ranskan talvikisat ovat tuoneet Suomelle ainoastaan seitsemän maastohiihtomitalia ja vain yhden kultaisen.

Parhaat maat kaikki arvokisat huomioiden*

MaaKultaaHopeaaPronssiayhteensämitalikeskiarvo
Norja61216344,86
Itävalta976223,67
Japani424103,33

*Vähintään kolmet kisat ja yhdet molempia

Kaikki arvokisat huomioiden ylivoimaisesti mitalirikkaimpia kisoja on Suomen osalta käyty Norjassa. Kuusi kertaa kisoja järjestäneestä Itävallasta kultaa on kuitenkin tullut sekä määrällisesti että keskiarvollisesti Norjaa selvästi paremmin. Myös kolmia kisoja isännöinyt Japani peittoaa seitsenkertaisen kisaisännän Norjan kultamitalivertailussa.

Poikkeuksetta jälkipyykkiä MM-kisojen osalta tarjoillut Italia ei loista kokonaisvertailussakaan. Kaksista olympialaisista on irronnut sentään viisi mitalia ja kaksi kultaa, mutta kaiken kaikkiaan Suomi on silti saanut Italiasta vain kaksi mitalia kisoja kohden.

Myös Seppo Rädyn kuuluisissa sanoissa lienee jotain perää. Saksan kolmista kisoista Suomi on nimittäin saanut vaatimattomat kahdeksan mitalia, joista kolme tosin on kultaisia. Samat lukemat ovat myös Kummelista tutusta Kanadasta – paitsi että sieltä on irronnut vain yksi kulta.