MM-kisahistorian nuorimmat sekä vanhimmat osallistujat ja menestyjät tarkastelussa – mitaleille on ylletty alle 17- ja yli 40-vuotiaana


Yleisurheilun maailmanmestaruuskisoihin on osallistunut hyvin eri ikäisiä urheilijoita ja mestaruuteen tai mitaleille on myös onnistuttu nousemaan urheilu-uran eri vaiheissa.
Veijo Vaakanainen: 24.09.2019 19:38Yleisurheilu
MM-kisahistorian nuorimmat sekä vanhimmat osallistujat ja menestyjät tarkastelussa – mitaleille on ylletty alle 17- ja yli 40-vuotiaana
Ranskan Yohann Diniz on MM-kisahistorian vanhin miesmestari. Kuva: Paolo Salmaso from Roma, Italy [CC BY 2.0], via Wikimedia Commons
Yleisurheilun MM-kisojen mitalistien joukossa on niin alaikäisiä menestyjiä kuin myös urheilu-uransa ehtoopuolella palkinnoille nousseita. Nuorimmat osallistujat ovat olleet teini-ikäisiä ja vanhimmat lähes viisikymppisiä.

Nuorimmat menestyjät


Miesten puolella historian nuorin maailmanmestari on Kenian Ismael Kirui, joka onnistui voittamaan miesten 5000 metriä Stuttgartin MM-kisoissa vuonna 1993. Mestaruuden voittaessaan Kirui oli ainoastaan 18 vuotta ja 177 päivää vanha. Naisten puolella löytyy tosin vielä Kiruitakin nuorempi mestari, sillä Etiopian Tirunesh Dibaba onnistui voittamaan saman matkan Pariisissa vuonna 2003 17 vuoden ja 333 päivän ikäisenä.

Mitalin on nuorimpana miehenä voittanut Trinidad ja Tobagon Darrel Brown, joka oli mukana maan hopeaa voittaneessa pikaviestijoukkueessa Edmontonissa 2001. Mitalin voittaessaan Brown oli 16 vuotta ja 305 päivää vanha. Myös mitaleille on naisten sarjassa ylletty nuorempana kuin miehissä, sillä Kenian Sally Barsosio saavutti pronssia 10 000 metrillä Stuttgartissa vuonna 1993 ollessaan 15 vuoden ja 153 päivän ikäinen.

MM-kisahistorian nuorimmat osallistujat ovat sekä miesten että naisten puolella 100 metrin juoksijoita. Montserrat’n Darren Tuitt oli Göteborgin MM-kisoissa mukana 15 vuoden ja 153 päivän iässä. Pohjois-Mariaanien Tehani Kirby puolestaan osallistui Tokion MM-kisoihin ollessaan vain 14 vuotta ja 5 päivää vanha.

Vanhimmat menestyjät


Miesten historian vanhin mestari on ranskalainen kävelijä Yohann Diniz, joka voitti 50 km kävelyn Lontoossa 2017 ollessaan 39 vuoden ja 224 päivän ikäinen. Naisten puolelta löytyy Diniziäkin vanhempi mestari, sillä Valko-Venäjän Ellina Zvereva onnistui Edmontonin kisojen kiekonheitossa voittamaan kaikki nuoremmat haastajansa kunnioitettavassa 40 vuoden ja 268 päivän iässä.

Vanhin mitaleille yltänyt mies on hollantilainen pikajouksija Troy Douglas, joka saavutti pronssia Alankomaiden pikaviestijoukkueessa vuonna 2003. Siis sekä MM-historian nuorin että vanhin miesmitalisti on saavuttanut mitalinsa juuri pikaviestissä. Naisten puolella Valko-Venäjän Zvereva on Edmontonin voitollaan myös historian vanhin mitalisti. Toiseksi vanhimpana naisena mitaliin on yltänyt Australian Kerry Junna-Saxby Sevillan MM-kisojen 20 km kävelyssä vuonna 1999 hänen ollessaan 38 vuotta ja 86 päivää vanha.

Vanhin miesosallistuja MM-kisoissa on toistaiseksi portugalilainen kävelijä Jorge Costa, joka oli mukana 50 km kävelyssä Osakassa 2007. Tällöin Costa oli 46 vuoden ja 165 päivän ikäinen. Tämä ennätys kuitenkin tullee rikkoutumaan Dohassa, sillä mikäli kisoihin valittu espanjalaiskävelijä Jesus Angel Garcia starttaa 50 km kävelyyn, tulee hänestä MM-kisahistorian vanhin urheilija 49 vuoden ja 346 päivän iässä.

Naisten puolella historian vanhin maailmanmestari ja mitalisti Ellina Zvereva on myös vanhin osallistuja, sillä hän oli mukana naisten kiekonheitossa vielä vuonna 2009 ollessaan 48 vuoden ja 276 päivän ikäinen. Zverevan jälkeen toiseksi vanhin naiskilpailija on Yhdysvaltain Colleen de Reuck, joka osallistui Daegun maratonille vuonna 2011 ollessaan 47 vuotta ja 136 päivää vanha.

Suomalaiset


MM-kisahistorian eri lajien nuorimpien menestyjien ja osallistujien joukosta löytyy myös pari suomalaisurheilijaa. Olli-Pekka Karjalainen on historian nuorin finaaliin selviytynyt miesmoukarinheittäjä. Myöhemmin Euroopan mestaruudenkin voittanut Karjalainen oli mukana jo Sevillan MM-kisojen finaalissa 19 vuoden ja 226 päivän iässä.

Naisten puolella Mikaela Ingberg on nuorin mitaleille yltänyt keihäänheittäjä. Göteborgin MM-kisoissa pronssia voittanut Ingberg saavutti mitalin 21 vuoden ja 10 päivän ikäisenä. Annemari Sandell ja Manuela Bosco ovat puolestaan molemmat omien lajiensa nuorimpia osallistujia. Sandell juoksi Stuttgartissa 1993 3000 metrin juoksussa 16 vuoden ja 226 päivän ikäisenä ja Bosco 100 metrin aidoissa Sevillassa 1999 ollessaan 17 vuotta ja 75 päivää vanha.
Kaupallinen yhteistyö

Katso huippuyleisurheilua suorana yksinoikeudella MTV Katsomo+ Urheilu -palvelusta! Näet muun muassa kovimmat hallikisat ja Timanttiliigan osakilpailut kaudella 2024 ainoastaan MTV Katsomo+ Urheilusta.

MTV Katsomo+ Urheilu -tuotteeseen sisältyvät:

  • Timanttiliiga, World Athletics Indoor Tour ja World Athletics Continental Tour
  • Liiga, Mestis ja muu jääkiekko
  • Mestarien liiga, Serie A, La Liga ja muu jalkapallo
  • MM-ralli, NFL, ATP-tennis ja paljon muuta