Kaikkien aikojen talvikisat 2022 Pekingissä


Suomesta on tullut viimeisen vuoden aikana Kiinan suurin yksittäinen valmennustietouden kehto. Suomessa harjoittelee tällä hetkellä jo noin tuhat kiinalaista urheilijaa, kaikkien tähtäimessä ovat Pekingin 2022 talviolympialaiset.
Jari Porttila: 27.04.2019 10:40Blogi
Kaikkien aikojen talvikisat 2022 Pekingissä
Kiinalaisia harjoittelee toki muuallakin, mutta ei samassa mittasuhteessa kuin Suomessa. Pieni Suomi on aina loistanut loistavalla valmennustietoudella, nyt sitä oppia jaetaan kiinalaisten kanssa.

Olen itsekin työskennellyt viimeisen vuoden ajan valmennusviennnin parissa ja olen näin päässyt näkemään läheltä alan kehitystä.

Lähtöpisteenä voidaan pitää Tasavallan presidentin Sauli Niinistön ja Kiinan presidentin Xi Jinpingin vuonna 2017 allekirjoittamaa "julistusta", jossa päätettiin valtioiden tasolla vuoden 2019 olevan ns. "Winter Sport Year". Presidentit avasivat vuoden tammikuussa Pekingissä ja siitä lähtien on toiminta Kiinan ja Suomen välillä ollut lähes päivittäistä.

Suomi isännöin viikoittain eritasoisia kiinalaisia lähetystöjä, Suomesta tullaan hankkimaan osaamista rakentamisesta, valmennuksesta, cleantechistä ja oikeastaan kaikesta mahdollisesta, joka liittyy talveen.

Muutamalla suomalaisella paikkakunnalla ja opistolla on jo oma "China Town", jossa asuu toista sataa kiinalaista

Suomalaiset jääkiekkokaukaloiden rakentajat ovat saaneet sopimuksia ympäri Kiinaa, eivät siis vain Pekingistä. Samoin keinojään tekijät, lumetusjärjestelmien tekijät, rakennusyritykset, arkkitehtiyritykset ja tietenkin lähes kaikki suomalaiset urheiluopistot. Kiinaan viedään myös huoneistoilman puhdistimia, tässä Uniqair on ollut tienraivaaja.

Suomalainen valmennustietous on Kiinassa erittäin kysyttyä. Moni entinen hiihdon, mäkihypyn, jääkiekon ja lumilautailun huippu-urheilija tai valmentaja valmentaa nyt Kiinassa. Ja vielä useampi kiinalainen huippu-urheilija tulee Suomeen hakemaan valmennusapua.

Kiinalaiset tekevät jo nyt yhteistyötä Kisakallion urheiluopiston, Vuokatin urheiluopiston, Lapin urheiluopiston, Kuortaneen Urheiluopiston kanssa. Listaa voisi jatkaa vaikka kuinka pitkään. Muutamalla paikkakunnalla ja opistolla on jo oma "China Town", jossa asuu toista sataa kiinalaista.

Suomesta valmennustietoutta hakevat kiinalaiset ovat suurelta osin sen tasoisia, että he saattavat jo hyvänä päivänä ottaa lajissaan maailmancupin pisteitä. Tavoite ja tahtotila on se, että kolmen vuoden kuluttua he voisivat kilpailla Pekingin olympialaisissa 2022 pystyssä päin, parhaat voisivat tavoitella jopa mitaleja.

Lähinnä menestystä ovat lumilautailijat, jotka ovat Suomen entisen päävalmentaja Pekka Koskelan johdolla pärjänneet jo loistavasti maailmancupeissa. Heillä on hyvät mahdollisuudet taistella jopa olympiakullasta.

Kiina tarjoaa seuraavan kolmen vuoden ajan nuorille ja nälkäisille valmentajille näytön paikan

Suomalaista valmennusosaamista viedään siis suuressa mittakaavassa Kiinaan. Tämä on suuri mahdollisuus suomalaisille huippuvalmentajille, sillä yksilölajien puolella Suomessa ei ole niin montaa hyvin palkattua "virkaa", että kaikki saisivat leipänsä Suomesta.

Kiina tarjoaa seuraavan kolmen vuoden ajan nuorille ja nälkäisille valmentajille näytön paikan. Samalla se tarjoaa loistavan mahdollisuuden kehittää osaamistaan kansainvälisessä ympäristössä. Suurin osa kiinalaisista urheilijoista ei puhu kuin kiinaa, joten joukkueiden mukana kulkee aina tulkki joka puhuu yleensä englantia. Se on siis kieli, jolla valmennusta hoidetaan ja se on kieli, jonka avulla valmennustietous kiertää ympäri maailmaa.

Niille, jotka ovat huolissaan siitä, että hankkeen myötä suomalainen valmennusosaaminen karkaa muualle sanon, että olkaa huoleti. Vaikka tieto tuntuisi karkaavan, kehittää kansainvälisyys loppupeleissä eniten juuri suomalaista valmennusosaamista. Ne nuoret valmentajat, jotka nyt saavat töitä ulkomailta, kuten Kiinasta, valmentavat toivottavasti joskus tulevaisuudessa myös Suomessa.

Kiinalaisten kanssa valmentajien mahdollisuudet toteuttaa itseään ovat lähes rajattomat. Kun kiinalaiset ovat päättäneet satsata Pekingin kisoihin, ei siinä säästellä kustannuksista. Hyvä esimerkki on Kuopiossa käynnissä oleva Mika Kojonkosken ja Pekka Niemelän johtama mäkihyppy-projekti.

Kaksi entistä Suomen A-maajoukkueen päävalmentajaa ja useiden olympiamitalistien valmennuksesta vastannutta huippunimeä valmentaa nyt noin 40:tä kiinalaista mäkihyppääjää. Kun he saapuivat viime vuoden lokakuussa Suomeen, ei heistä kukaan ollut edes hiihtänyt. Nyt parhaat hyppäävät jo lähes 70 metriä oikeasta hyppyrimäestä.

Kisajärjestelyissä Peking onkin edellä kaikkia aikatauluja

Kiinan päässä kaiken halutaan olevan valmista viimeistään ensi vuoden aikana. Kun vietin pääsiäisen kiinalaisen 2022 olympialaisia valmistelevan delegaation kanssa, kertoivat he ylpeinä, että Pekingin ja Zhangjiakoun välille avataan syksyllä "luotirata", siinä junat tulevat Pekingistä hiihtokisojen pitopaikoille 57 minuutissa!

Kisaturistit voivat siis asua pääkaupungissa ja siirtyä katsomaan hiihtoa ja ampumahiihtoa aamupäiväisin Zhangjiakouhun ja tulla illaksi seuraamaan Pekingiin jääkiekkoa ja taitoluistelua.

Kisajärjestelyissä Peking onkin edellä kaikkia aikatauluja. Ensi talvena kaikki kisapaikat ajetaan sisään maailmancupin kisojen myötä, järjestäjien mukaan suomalaiset urheilijat voivat tulla harjoittelemaan kisaladuille syksystä alkaen.

Tuo mahdollisuus kannattaa myös käyttää, jos haluaa menestyä kisoissa, jotka ainakin paperilla ja videoilla näyttävät kaikkien aikojen talvikisoilta.