Kaisan viimeinen oljenkorsi


Suomalainen hiihtourheilu ei ole tänä vuonna päässyt liiemmin juhlimaan. Hiihdon MM-kisoista tuli yksi pronssi, ampumahiihdon MM-kisoissa mitaliin on enää yksi mahdollisuus.
Jari Porttila: 16.03.2019 09:38Blogi
Kaisan viimeinen oljenkorsi
Kaisa Mäkäräinen on tuomittu julkisuudessa arvokisojen ikuiseksi epäonnistujaksi. Kieltämättä arvokisat ovat olleet Kaisalle normaalia vaikeammat, menestys on muuhun menestykseen verrattuna ollut heikkoa.

Se ei kuitenkaan tee Kaisasta huonoa ihmistä, ei edes huonoa urheilijaa.

Kaisalla on palkintokaapissa kuusi MM-mitalia, niistä vain yksi on kultainen ja sekin tuli jo vuonna 2011. Kun MM-mitaleista taistellaan joka vuosi, olympiavuotta lukuun ottamatta, niin Kaisan saldo voisi olla parempikin. Vertailun vuoksi todettakoon, että Kaisalla on plakkarissa 26 maailmancupin osakilpailuvoittoa, siihen nähden nappisuoritukset arvokisoissa ovat olleet harvassa.

Mäkäräinenhän on aina loistanut ladulla ja hänen menestyksensä maailmancupeissa on perustunut ylivoimaiseen hiihtovauhtiin. Nyt, 36-vuotiaana, Mäkäräisen hiihtovauhti on tasaantunut, eikä hän ole enää kiertueen paras hiihtäjä. Aiempina vuosina hän on pystynyt korvaamaan hutikudit kovalla hiihtovauhdilla, mutta enää yhtälö ei toimi.

Mäkäräinen tietää parhaiten itse sen tosiasian, että hiihtovauhtiaan hän tuskin pystyy parantamaan, ammunnassa on sen sijaan tehtävissä paljon

Sunnuntain yhteislähtökisassa Kaisalta vaaditaankin täydellistä ammuntaa, jotta hän saisi sen kaivatun MM-mitalin. Mäkäräinen on saalistanut puolet MM-mitaleistaan juuri viimeisellä hetkellä, yhteislähtökisasta.

Palkintokaapista löytyy siis kolme matkan MM-pronssia, neljäs on täysin mahdollinen.

Kaikki on nyt ja tulevaisuudessa kiinni ammunnasta. Mäkäräinen tietää parhaiten itse sen tosiasian, että hiihtovauhtiaan hän tuskin pystyy parantamaan, ammunnassa on sen sijaan tehtävissä paljon. Nyt ja erityisesti ensi kesänä.

Jos ja en ymmärrä miksi ei, Kaisa jatkaa loistavaa uraansa, niin panostus on jatkossa ammunnassa. Tulevana kesänä hänet nähdään varmasti päivittäin harjoitusradalla, satoi tai paistoi. Tuuli tai myrskysi. Sillä juuri vaihtelevissa, jopa mahdottomissa olosuhteissa tehdyt harjoitukset voivat koulia hänestä vielä useammaksikin vuodeksi kestomenestyjän.

Kaisan fyysiset pohjat hiihtoa varten ovat niin kovat, että sen puolen harjoittelua voidaan jopa keventää ammunnan kustannuksella. Toki Kaisa tarvitsee rinnalleen vielä kovan tason ampumavalmentajan, mutta en usko sen olevan ongelma hänen tasoiselle urheilijalle.

Suuren yleisön on hyvä muistaa, että vaikka nämä MM-kisat menisivätkin ilman mitalia, niin menestystä Mäkäräinen on tuonut kottikärrykaupalla. Sarja 26-34-24 on tyrmäävän kova. Se on Mäkäräisen menestys maailmancupeissa. Hän on siis kavunnut palkintopallille tähän mennessä uskomattomat 84 kertaa!

Kaisa Mäkäräinen on siis jo nyt lunastanut paikkansa yhtenä kaikkien aikojen parhaana hiihtolajien menestyjänä suomalaisessa kunniagalleriassa

Mäkäräinen on kautta aikojen toiseksi menestynein Suomalainen urheilija maailmancupeissa. Janne Ahonen on noussut palkintopallille uskomattomat 108 kertaa. Vertailun vuoksi muistettakoon, että Matti Nykänen nousi aikakaan maailmancupeissa palkintopallille 76 kertaa.

Kaisa Mäkäräinen on siis jo nyt lunastanut paikkansa yhtenä kaikkien aikojen parhaana hiihtolajien menestyjänä suomalaisessa kunniagalleriassa. Tuli sitä MM-mitalia tai ei.

Sen sijaan, että puristamme sitä nyrkkiä taskussamme ja manaamme urheilijoita pettureiksi, meidän tulisi kunnioittaa heitä siitä uskomattomasta työstä, jonka he ovat menestyksen eteen tehneet.

Kuten jo aiemmin sanoin, se ettei menestystä tule, ei tee Kaisasta huonoa ihmistä. Se tekee hänestä taistelijan, joka on valmis tekemään kaikkensa menestyksen eteen. Joskus se tuo tulosta, mutta joskus mitaliakin arvokkaampaa on tapa, jolla sitä haettiin.