Kuinka pitkälle Räty heittäisi?


Seppo Räty jaksaa yllättää. Viikonlopun aluksi Räty kertoi kipparoivansa yleisurheilun Suomen heittomaajoukkuetta ensi kesänä Tallinnassa. Kyseessä on aikuisurheilijoiden maaottelu Viroa vastaan.
Jari Porttila: 12.01.2019 12:23Blogi
Kuinka pitkälle Räty heittäisi?
Aikuisurheilijoiden, keitä he ovat, kysyy moni.

Heitä ovat kaikki yli 35 vuotiaat aikuiset, jotka kilpailevat yleisurheilussa. Kun selvitin asiaa, kerrottiin minulle, että viime kesänäkin heitä oli eri kilpailuissa yli 3000, siis pelkästään Suomessa.

Itsekin olen osallistunut jopa yleisurheilun MM-kisoihin, ne pidettiin Lahdessa. Hyppäsin pituudessa finaaliin kolmannella karsintahypylläni. Harmikseni siinä samassa takareiteni revähti pahasti, enkä pystynyt hyppäämään finaalissa, mutta olin kuitenkin 50-sarjassa MM-kisojen 12:sta.

Räty on toiminut aikuisikään ehtineiden yleisurheilijoiden valmentajana nyt vuoden päivät. Hän on vetänyt Tanhuvaaran urheiluopistolla jo useita leirejä, joissa on ollut mukana kymmeniä lajiensa MM-mitalisteja. Into siellä on kova.

Tätä taustaa vasten onkin ihmeellistä, että yhteiskunta ei ole reagoinut lajiin kummemmin

Tätä taustaa vasten onkin ihmeellistä, että yhteiskunta ei ole reagoinut lajiin kummemmin. Aikuisurheilijat maksavat kaikki kulunsa itse, kilpailumatkoista alkaen. Kun heitä kilpailee aktiivisesti noin 3000, niin harrastajia on eri arvioiden mukaan kymmeniä tuhansia. Se on valtava määrä ihmisiä, jotka urheilevat pysyäkseen paremmassa kunnossa.

Aikuisurheilun merkitys yhteiskunnalle on valtava, sillä ilman tutkimuksiakin voidaan todeta, että parempikuntoisina he rasittavat vähemmän terveydenhuoltoa. Pitäisikö valtiovallan oikeasti miettiä sitä, että se tukisi jatkossa enemmän ennaltaehkäisevää toimintaa, kuten liikuntaa, eikä keskittäisi varoja vain sairauksien hoitoon?

Suomalaisten taso aikuisurheilussa on mykistävän kova. Selasin viime vuoden maailmantilastot läpi, ensin ajattelin kirjata ylös kaikki TOP-10 joukkoon kuuluvat urheilijat, mutta se joukko oli niin valtava, että tyydyin TOP-3 urheilijoihin.

Yleisurheilun maailmantilastoissa rankingin ykköspaikka on suomalaisilla 11 eri lajissa ja TOP-3 sijoituksia on 21! Vanhin suomalainen maailmantilaston TOP-3 kärjessä on 93 vuotias Lauri Helle, hän on maailmantilaston 3:s painonheitossa ja toinen heittolajien viisiottelussa. Helle on työntänyt 3 kilon kuulaa 7.40!

Ensin oli hiljaista, sitten Seppo pudotteli omaan tyyliinsä sanat, kyllä minä paikaltani heittäisin vielä huipputuloksia.

Maailmantilastojen 100 metrin kärkiaikaa pitää puolestaan ikäluokassa 100-vuotiaat hallussaan Orville Rogers. Hän juoksi matkan viime kesänä aikaan 40.09. Siis 100 vuotiaana! Siinä tavoitetta meille kaikille.

Palataan vielä Rätyyn. Keskustelin hänen kanssaan ja Seppo sanoi, että maaottelu Viroa vastaan voi kääntyä erittäin tasaiseksi, jos Viron Gerd Kanter heittää kiekkoa. Kysyin, että olisiko hän siinä tapauksessa valmis tarttumaan itse keihääseen.

Ensin oli hiljaista, sitten Seppo pudotteli omaan tyyliinsä sanat, kyllä minä paikaltani heittäisin vielä huipputuloksia.

Sitten oli taas hiljaista, kunnes Seppo jatkoi: Olen kuitenkin päättänyt, että heitot kilpailumielessä ovat minun osaltani heitetty.

Niin hän sanoi, mutta jotenkin jäi sellainen vaikutelma, ettei hän sanojensa perään latonut nyrkkiä pöytään.