Matti oli maailman paras


Maailman kaikkien aikojen paras mäkihyppääjä Matti Nykänen on nukkunut pois.
Jari Porttila: 04.02.2019 12:52Blogi
Matti oli maailman paras
Matti Nykäsen arvoa ja merkitystä suomalaiselle urheilulle ei ole tähän päivään mennessä ymmärretty täysin.

Matti itse oli asiasta huolissaan tavatessamme, kun tein kirjaa Talvilajien olympiasankarit. Sen kannessa on Matti.

Vietin silloin ikimuistoisen päivän Joutsenossa. Kävimme Matin kanssa kasvokkain läpi uran vaiheet pikkupojasta nykypäivään. Sitä ennen olin seurannut Matin uraa läheltä, nyt noita hetkiä on vaikea muistella.

Eihän Matin vielä pitänyt lähteä.

Hänestä tuli maailmanmestari Oslon hernerokkasumussa 1982, Sarajevon olympialaisissa 1984 hän voitti kultaa ja hopeaa, Calgaryssä 1988 kolme kultaa. Hän oli ja on maailman paras mäkihyppääjä, mutta ymmärrettiinkö hänen arvonsa?

Kun kysyin syksyllä 2017 asiaa Matilta, hymyili hän sitä velmuilevaa hymyään ja tokaisi, että ei.

Kun minä menin harjoittelemaan, niin silloin harjoiteltiin. Ei siellä puhuttu ja kerrottu vitsejä, vaan harjoiteltiin kovaa

Mattia oikeastaan harmitti se, että hänen urheilumenestystään ei osattu arvostaa sille kuuluvalla arvolla. Hänen palkintokaapistaan löytyi sentään 19 arvokisamitalia.

Matti oli urheilijana erityisen lahjakas ja kun hän sai valmentajakseen Matti Pullin ja Hannu Lepistön, oli tie tähtiin auki. Matti teki kaiken tieteellisen tarkasti, harva tietää, että hän oli Jyväskylän yliopiston testiaseman vakioasiakas. Dataa Matin testituloksista löytyy yhä ja se data kertoo omaa kieltään siitä, miksi Matti Nykänen oli maailman paras.

"Kun minä menin harjoittelemaan, niin silloin harjoiteltiin. Ei siellä puhuttu ja kerrottu vitsejä, vaan harjoiteltiin kovaa. Kun "Maisteri" Pulli sanoi, että nyt riittää, niin vedin aina vielä vähän päälle", Matti muisteli.

Nykänen oli paitsi lahjakas, myös periksiantamaton. Hänelle esteet olivat tehty ylitettäviksi ja hän ylitti ne.

Hänestä ei tullut sattumalta maailman parasta mäkimiestä.

Monessa puhelussamme Matti suunnitteli oman "mäkijoukkueen" rakentamista, siihen olisi otettu nuoria lupauksia ympäri Suomen ja heille olisi järjestetty huippuvalmennusta

Matti Nykänen oli sankari myös ulkomaalaisille mäkimiehille. Kuopiossa järjestettiin kevättalvella 2013 koripallo-ottelu Suomen mäkimiehet- Ulkomaan tähdet. Kun tieto Nykäsen osallistumisesta peliin kiiri mäkimaailman tietoisuuteen, halusivat kaikki olla mukana. Noriaki Kasai, Gregor Schlierenzauer ja Thomas Morgenstern , sen ajan kuumimmat mäkimiehet halusivat olla samalla kentällä Matin kanssa. Ja halusivat tietenkin ottaa "selfietä" idolinsa kanssa.

Matti kantoi loppuun saakka huolta suomalaisen mäkihypyn tulevaisuudesta. Monessa puhelussamme Matti suunnitteli oman "mäkijoukkueen" rakentamista, siihen olisi otettu nuoria lupauksia ympäri Suomen ja heille olisi järjestetty huippuvalmennusta, Matin toimiessa mentorina.

Tuo hanke jäi toteutumatta, mutta Jyväskylän kaupunki ja hiihtoseura sen voisivat toteuttaa. Matin mäkikoulu olisi hyvä kunnianosoitus mäkilegendalle.

"Minun piti olla tuplasti parempi hyppääjä, kuin Lahden ja Rovaniemen kaverien. Mäkivaltikka oli silloin näillä paikkakunnilla ja kun minä tulin Jyväskylästä, niin silloin piti olla reilusti muita parempi että pääsin maajoukkueeseen."

Matti Nykänen
Matti Nykänen