Mihin katosi kiinnostus?


Suomen urheiluliitto tekee viikon kuluttua suuria ja merkittäviä päätöksiä, kun se valitsee liitolle uuden puheenjohtajan. Lähtökohdat valinnalle ovat, no jokainen tietää millaiset. Yleisessä sarjassa ei viimeisissä arvokisoissa ole menestystä tullut ja lajin imago on laskenut suuren yleisön silmissä kuin se kuuluisa lehmän häntä.
Jari Porttila: 09.11.2018 10:15Blogi
Mihin katosi kiinnostus?
Hälyttävää on myös se, että mediaa ei juuri vähempää voisi kiinnostaa, kuka liiton johtoon valitaan. Kaukana ovat ne ajat, kun maan valtamedia revitteli sivu kaupalla kuumaa puheenjohtajataistoa. Silloin puhuttiin maan johtavasta urheilulajista, enää ei.

Puheenjohtajan valitsee liittovaltuusto, jossa valtaa käyttävät käytännössä suuret seurat. He toimivat nyt paikkansa jättävän Vesa Harmaakorven valinnan taustalla, jokainen voi tuloksista katsoa millaiset kuusi vuotta Harmaakorven johdolla saatiin aikaiseksi.


Kaukana ovat ne ajat, kun maan valtamedia revitteli sivu kaupalla kuumaa puheenjohtajataistoa.

Nyt suurseurat ovat löytäneet puheenjohtajaksi OP-ryhmän johtajiin kuuluvan Olli Lehtilän. En tunne Lehtilää, mutta hänet tuntevat vakuuttavat hänen olevan yleisurheiluihminen henkeen ja vereen. Lehtilän on toistaiseksi vaikuttanut lähinnä Yleisurheilun Tuki -säätiössä, eli hänellä on tuntuma SUL:n järjestöpuoleen.

Onko Lehtilästä sitten kentän ja lajin sytyttäjäksi, sen aika näyttää. Juuri nyt yleisurheilu tarvitsisi olemassaolonsa turvaamiseksi puheenjohtajaa, joka johtaisi joukkoja edestä. Hänen pitäisi saada kansa taas innostumaan lajista ja tuoda sitä kautta OP:n lisäksi muitakin suuria rahoittajia lajin pariin.

Toivotaan, että hän onnistuu tässä tehtävässä.

Toinen, ehkä jopa merkittävämpi ratkaisu odottaa myös päätöksiä. SUL:n valmennusjohtaja Jorma Kemppainen sysättiin paikaltaan surkeasti sujuneitten Berliinin EM-kisojen jälkeen. Yksi maan merkittävimmistä päävalmentajan paikoista odottaa ottajaansa, mutta tiedetäänkö edes liiton hallituksessa miten valinta aiotaan hoitaa ja ketä siihen on ehdolla?


Juuri nyt yleisurheilu tarvitsisi olemassaolonsa turvaamiseksi puheenjohtajaa, joka johtaisi joukkoja edestä.

Jos tiedetään, niin hyvin on asia pidetty salassa.

Heitetään tähän nyt muutama nimi, joita eteen on "Myllyn" käytävillä noussut.

Ykkösehdokkaana pidetään YLE:n yleisurheilukommentaattoria Jarkko Finniä. Finni on entinen 10-ottelija, joten lajitietoisuus on ainakin hallussa. Hän toimii Jyväskylässä valmentajana, joten hänen valintansa saattaisi siirtää päävalmentajan toimiston yhteen liiton kaupunkikeskuksista. Finni on kentällä pidetty valmentaja, joten hänen valinnan puolesta liputtaisivat varmasti myös urheilijat.

Käytäväkeskusteluissa esiin on nostettu myös Atte Pettisen nimi. Mies on valmentanut jo vuosia laajalla sektorilla maan juoksuhuippuja ja intohimoa Atelta ainakin löytyisi.

Mika Järvinen vaikuttaa myös Helsingissä. Järvisellä on vankka tausta yleisurheilun valmennustoimista ympäri maailmaa, mies on vaikuttanut ainakin Qatarissa, Yhdysvalloissa ja Tshekissä.

Löytyypä kentältä myös yksi herra, jonka nimi on nostettu esiin kummankin pestin kohdalla. Olli-Pekka Karjalainen, hän vastaa nykyään Kuortaneen Olympic Training Centerin kansainvälisestä toiminnasta, hänen johtaman kansainvälinen keihässeminaari pidetään ensi viikolla Pohjanmaalla.

Valmennusjohtajan, vai pitäisikö sanoa päävalmentajan tehtävä ei ole kadehdittava. Hänen pitäisi tehdä huippuravintolan tulosta nakkikioskin budjetilla. Tehtävässä vaaditaan siis luovuutta, kentän yhdistämistä ja harjoittelun keskittämistä.

Ei helppo rasti kenellekään.

Jari Porttila