Panokset kasvavat, jaossa MM-lippuja


Salpausselkä ja Lahti isännöivät Pohjoismaisten hiihtolajien maailmancupia viikonloppuna historiallisesti ennen arvokisoja. Tämä luo kisoihin aivan uuden jännitysmomentin, sillä sprinteissä taistellaan MM-lipuista.
Jari Porttila: 08.02.2019 11:43Blogi
Panokset kasvavat, jaossa MM-lippuja
Naisten kohdalla tilanne on mielenkiintoinen. Mari Eder vetäytyi Selältä ja jätti kentän muille. Viime viikonloppuna SM-kultaa hiihtänyt Katri Lylynperä on käytännössä varma MM-sprintin hiihtäjä, vaikka häntä ei viikko sitten joukkueeseen valittukaan.

Nuorten MM-kisoissa kolme mitalia kahminut ja SM-kisoissa loistanut Anita Korva on myös varma sprintin hiihtäjä MM-kisoissa. Lahdessa vain viimeistellään Seefeldin kuntoa ja pyritään tietenkin maailmancupin pisteille.

Moni laji-ihminen, joiden kanssa olen keskustellut on sitä mieltä, että Kristan ei kannata hiihtää MM-kisoissa sprinttiä

Loput kaksi paikkaa ovatkin sitten vielä auki. Ensimmäinen kysymys on se, haluaako Krista Pärmäkoski hiihtää myös MM-kisojen avausmatkan? Moni laji-ihminen, joiden kanssa olen keskustellut on sitä mieltä, että Kristan ei kannata hiihtää MM-kisoissa sprinttiä, vaan keskittyä parisprinttiin ja henkilökohtaisille matkoille. Krista tekee kuitenkin päätöksen omien tuntemustensa pohjalta.

2010-luvulla vapaan sprinttejä kotimaassa hallinnut Anne Kyllönen odotti itseltään SM-kisoissa paljon enemmän kuin sai. Hän putosi taktisesti heikolla hiihdolla finaalista ja joutuu nyt karsimaan MM-lipusta. Kyllösellä on menossa vasta toipumiskausi selkäleikkauksen jäljiltä, eikä hänen vauhtinsa ole vielä lähelläkään sitä, mihin hän parhaimmillaan pystyy. Kyllönen pyrkii antamaan Lahdessa kisakoneeseen riittävän näytön.

Laura Mononen kuuluu siihen kaartiin, joka on valmis hiihtämään vaikka kaikki matkat. SM-kisoja ei pidetä MM-näytön kannalta tärkeinä kisoina, mutta toki SM-hopea antaa hänelle itsevarmuutta hakea MM-näyttöä Lahdessa.

Jos naisissa tilanne näyttää selvältä, niin miesten puolella taistellaan tosissaan kisapaikoista. Neljästä paikasta kaksi on lukittu, Ristomatti Hakola ja Joni Mäki ovat asiantuntijoidenkin mielestä jo paikkansa ansainneet, mutta lopuista kahdesta paikasta käydään armotonta taistelua.

Alkukauden perusteella näytti selvältä, että Lauri Vuorinen nousee kisakoneeseen. Nyt häneltä odotetaan Lahdessa kovaa näyttöä, sillä kisalippua ei isketty käteen vielä SM-kisoissa, jossa Vuorinen jäi neljänneksi.

SM-kisoissa taktisesti loistavasti hiihtänyt Martti Jylhä nousi viime hetkillä mukaan taisteluun MM-lipusta. Alkukaudesta selkäongelmista kärsinyt Jylhä on pääsemässä hiljalleen kuntoon. Lahti näyttää mihin se riittää.

Viides lenkki taistossa on Anssi Pentsinen. Hänkin suksi alkukaudesta sumujen mailla, mutta viime viikot ovat osoittaneet kunnon nousseen kohisten. Toki Pentsinen hävisi Hakolalle 15 km perinteisen kisassa lähes minuutin, mutta kisavalintaan riitti SM-pronssi.

Toiset suurennuslasilla katsottavat kisat ovat yhdistetyn kilpailut

Lahden kisamontussa kannattaakin seurata tarkasti kolmikon Vuorinen-Jylhä-Pentsinen taistelua. Vaikka kolmikosta vain Pentsinen on jo valittu kisoihin, taistelevat he käytännössä kahdesta Seefeldin sprinttipaikasta.

Toiset suurennuslasilla katsottavat kisat ovat yhdistetyn kilpailut. Eero Hirvonen ja Ilkka Herola näyttivät viime viikonloppuna nousseensa siivilleen, nyt he pääsevät hyppäämään tuttuakin tutummassa Lahden mäessä.

Ennusmerkit ovat sen verran hyviä, että Lahdessa voi tapahtua vaikka mitä.

Ihan muistin virkistämiseksi, suomalainen yhdistetyn mies on voittanut viimeksi maailmancupin osakilpailun 6.3.2010, silloin Hannu Manninen nousi ykköspallille, juuri Lahden maailmancupissa.

Lue myös: