Pärmäkoskesta uusi latukuningatar


Rukan maailmancupin avauskisoissa ladut on merkitty lumella. Ensimmäisen kerran 60 vuoteen Kuusamossa ei ole luonnonlunta kun maailmancup pärähtää käyntiin. Muistan yhdetkin kisat, kun pakkasmittari näytti Rukalla aamulla -40 astetta, en lähtenyt aamulenkille.
Jari Porttila: 23.11.2018 08:35Blogi
Pärmäkoskesta uusi latukuningatar
Suomalaisodotukset kisoissa ovat korkealla. Yhdistetyssä Eero Hirvonen avaa kautensa, vaikka on pystynyt hyppäämään kuukausiin vain kolme harjoitushyppyä ennen kisoja. Hirvoselta ei tietenkään voida rasitusvamman jäljiltä odottaa vielä nousua kärkikahinoihin.

Kärjen vauhdissa menee sen sijaan Ilkka Herola. Ilu osoitti jo kesäcupissa pystyvänsä taistelemaan maailmancupin voitosta, siihen hänelle tarjoutuu Rukalla täydet edellytykset. Herolan oli viime vuoden maailmancupin kokonaispisteissä kymmenes, joten puheet osakilpailuvoitoista eivät ole tuulesta temmattuja.

Arttu Mäkiaholta ja Leevi Mutrulta odotetaan hetkittäin nousuja 15. parhaan joukkoon.

Lyhennetyillä hiihtoladuilla kovimmat odotukset miesten puolella kantaa niskassaan Ristomatti Hakola. Rise näytti kotimaan avauksessa sellaista kuntoa, jolla taistellaan jo palkintopallisijoituksista Rukalla. Vaikka Hakola väittää, ettei ole panostanut sprinttiin, niin tähän asti se on ollut hänen päämatkansa. Rukalla neljänsien sijojen kirous vihdoin murtuu ja Hakola nousee palkintopallille kotiyleisön edessä.

Hakola jätti Suomencupissa taakseen Iivo Niskasen myös normaalimatkoilla, joten ei miehen meno varmasti jää lauantain sprinttiin, vaan hän on kova luu myös sunnuntain 15 km perinteisen kisassa. Palkintopalliehdokas siinäkin.


Krista näytti Rovaniemellä olevansa juuri niin kovassa kunnossa kuin Therese Johaugin päähaastajan pitääkin olla

Niskasen ja Matti Heikkisen kuntoa on sen sijaan vaikeampi arvioida. Niskanen on toki mennyt ennenkin kovaa juuri Rukalla, joten Rovaniemen esitys ei välttämättä kerro muusta kuin siitä, että paikat olivat vielä jumissa. Heikkisen avaus Oloksella oli kohtuullisen hyvä, hän jäi venäläiskaksikko Melnitsenko-Bolshunoville vajaat puoli minuuttia. Parhaimmillaan sunnuntaina kolme suomalaismiestä löytyy 15 parhaan joukosta.

Naisten puolella katseet kohdistuvat Krista Pärmäkoskeen. Krista näytti Rovaniemellä olevansa juuri niin kovassa kunnossa kuin Therese Johaugin päähaastajan pitääkin olla. Rukan laduilla nähdään sunnuntaina huikea otatus suomalaisen ja norjalaisen välillä, en usko muiden pystyvän heittämään lusikkaansa tämän kaksikon soppaan.

Pärmäkoski on pystynyt nostamaan tasoaan taas muutamalla pykälällä ja taistelee Johaugin kanssa kauden latukuningattaren tittelistä. Se episodi, joka julkisuudessa nähtiin Rovaniemen sprintin jälkeen, ei ole jättänyt jälkiään Pärmäkoskeen. Mielestäni Pärmäkosken "keskeytys" silloin kertoi vain tasan tarkkaan siitä, että hänen mielessä oli jo silloin jättipotti maailmancupin avauksessa. Ja juuri niin huippu-urheilijan pitääkin ajatella ja toimia.

Kerttu Niskasen nykykunnon tietää vain hän itse, toivottavasti hän taistelee jo nyt sijoituksesta 10 parhaan joukkoon. Itse odotan mielenkiinnolla Johanna Matintalon esityksiä. Matintalo räväytti Rovaniemellä oltuaan toinen perinteisen kympillä. Eroa Pärmäkoskeen tuli 28 sekuntia, mutta Laura Mononen jäi hänestä kymmenkunta sekuntia.

Matintalon toistaiseksi paras maailmancupin sijoitus on 10. sija Lahdessa viime keväänä, ei olisi suurikaan ihme, jos hän parantaisi tuota ennätystä Rukalla sunnuntaina.

Toinen mielenkiintoinen nimi on Eveliina Piippo. Kaksi vuotta Matintaloa nuorempi Piippo hiihtää Rukalla maajoukkue-statuksella ja uskallan odottaa, että tekee sen ylpeydellä. Piippo oli viime keväänä Lahden kisoissa kympin perinteisellä 28., se on toistaiseksi hänen paras sijoituksensa maailmancupissa, mutta vain toistaiseksi.


Itse olen seisoskellut mäkimontussa ja manannut, kun suomalaisten kolmoisvoitto murenikin vain kaksoisvoitoksi

Mäkihypyssä Antti Aalto pamautti heti maailmancupin avauksessa pommin, jota oli odotettu hartaasti jo kolme vuotta; otti paikan 10. parhaan joukosta. Itse olen seisoskellut mäkimontussa ja manannut, kun suomalaisten kolmoisvoitto murenikin vain kaksoisvoitoksi. Jos rehellisiä ollaan, niin hetken on tuntunut, etteivät nuo menestyksen päivät aivan heti palaa.

Aalto osoitti, että meillä on kasvamassa mäkeen uusi sukupolvi, joka on valmis menestykseen. Wislan maailmancupin avauksessa moni tekijämies jäi sijoille ynnä muut. En varmasti ollut ainoa, joka ihmetteli kisan jälkeen kuinka Gregor Schlierenzauer on voinut valua tuolle tasolle, yhden esimerkin ottaakseni. Niin se menestyskin on aaltoliikettä.

Suomalaisten ongelma on tällä hetkellä quata. Se tarkoittaa sitä, kuinka monta hyppääjää saamme mukaan maailmancupin kisoihin. Viimeiset vuodet olemme uineet niin syvissä vesissä, että kisoihin saadaan vain kaksi hyppääjää. Onneksi Rukalla mukaan saadaan myös kisajärjestäjän ominaisuudessa ns. kansallinen ryhmä. Rukan mäessä on pelissä paljon, sillä vain kahden hyppääjän kausi jatkuu normaalisti maailmancupissa, muut pääsevät hyppäämään korkeintaan continental-cupia.

Ensimmäisen kerran vuosiin ollaan Rukalla tilanteessa, jolloin jokaisessa lajissa suomalainen voi yltää 10 parhaan joukkoon.

Katso myös aiheeseen liittyvät pääsivumme: