Timanttiliiga alkoi – missä suomalaiset?


Timanttiliigan avaus Dohassa oli juuri niin kova, kuin tähän aikaan vuodesta sopii toivoa. Kansainvälinen yleisurheilukausi käynnistyi samalta kentältä, jonne se päättyy MM-kisojen merkeissä lokakuun alussa.
Jari Porttila: 04.05.2019 12:46Blogi
Timanttiliiga alkoi – missä suomalaiset?
Kausi on siis pitkä, mutta jo tässä vaiheessa urheilijat iskivät pöytään hurjia tuloksia. Kuulassa kaksi miestä työnsi yli 22 metrin, Ruotsin kiekkohirmu Daniel Ståhl kiskaisi kolme kertaa yli 70 metrin, Caster Semenya tykitti 800 metrillä kaikkien aikojen 10 parhaan listalle mahtuvan ajan ja Turkin Ramil Qulijev paineli heti avauksessaan 200 metriä alle 20 sekunnin.

Naisten 100 metrin aidoissakin paineltiin hurjia tuloksia, Danielle Williams voitti kisan ajalla 12,66, Valko-Venäjän Elvira Herman oli parhaana eurooppalaisena kuudes ajalla 12,88. Moni hieraisi silmiään kun näki lähtöviivalla Norjan Isabelle Pedersenin ( 13,26 ), miten norjalainen oli mukana, mutta ei yhtään suomalaista?

Niin, suomalaisia ei Dohan kisoissa nähty, eikä nähdä 18. toukokuuta Shanghain kisassakaan. Ei vaikka siellä heitetään miesten ja naisten keihäskisa.

Mistä suomalaisurheilijoiden poissaolo Timanttiliigan kisoista johtuu?

Muistan vielä hyvin ajan, kun kyyditsin suomalaisia keihäänheittäjiä kisapaikoilla, parhaimmillaan heitä oli neljä samassa kisassa, nyt ei siis yhtään.

Härkösen tekemää arvokasta työtä suomalaisen yleisurheilun eteen ei ole kiitelty, päin vastoin Urheiluliitosta on heitelty matkan varrella kapuloita rattaisiin

Yksi syy on tällä hetkellä se, että koska MM-kisat ovat vasta syys-lokakuun vaihteessa, eivät suomalaiset avaa kauttaan vielä toukokuussa. Toinen on se, että tulosten perusteella heitä ei ole pakko ottaa mukaan. Kolmas ja se tärkein on se, että Suomesta löytyy vain kaksi kansainvälisen tason manageria, jotka saavat "uitettua" kisoihin suomalaisurheilijoita.

Jukka Härkönen on toiminut jo kymmeniä vuosia managerina, jonka tallista löytyy paitsi kotimaisia urheilijoita, niin myös todellisia maailmantähtiä. Frank Federicks ja Caster Semenya ovat niminä sellaisia, joita jokainen kisajärjestäjä on halunnut omaan kisaansa. Heitä kaupatessa Härkönen on avittanut myös suomalaisia mukaan kisoihin, vaikka tulokset eivät ole aina sen puolesta puhuneet.

Härkösen tekemää arvokasta työtä suomalaisen yleisurheilun eteen ei ole kiitelty, päin vastoin Urheiluliitosta on heitelty matkan varrella kapuloita rattaisiin. Urheilijat sen sijaan ovat arvostaneet Härkösen työtä, toivottavasti SUL:n uusi puheenjohtaja Sami Itani osaa arvostaa suomalaisen yleisurheilun "kummisetää".

Toinen manageri on Tero Pitkämäen asioita hoitanut Tero Heiska. Hänen "talliinsa" on tullut viime vuosina uusia urheilijoita, mutta lähinnä Heiska on keskittynyt keihäänheittoon.

Käytännössä suomalaisten osallistuminen Timanttiliigaan on tämän kaksikon varassa, sillä kukaan suomalainen urheilija ei kuulu siihen kategoriaan, jotka olisi pakko kutsua kisoihin, eikä kukaan ole nimenä sellainen, jolla olisi maailmalla markkina-arvoa. Tämä on siis rehellinen arvio tämän hetken tilasta.

Suomesta löytyy toki urheilijoita, jotka voisivat kilpailla Timanttiliigassa. Tässä listaa, Tero Pitkämäki, Oliver Helander, Antti Ruuskanen, Nooralotta Neziri, Reetta Hurske, Kristiina Mäkelä, Simo Lipsanen ja Topi Raitanen. Päästäkseen mukaan kisoihin he tarvitsevat juuri Härkösen ja Heiskan yhteyksiä, he voivat saada urheilijoita "sisään" suhteillaan.

Suomalaisten osalta täytyy vielä erikseen kiittää Turun Paavo Nurmi Games järjestäjiä

Maailmasta löytyy niin paljon kovia urheilijoita kaikkiin Timanttiliigan lajeihin, että päästäkseen sinne sisään täytyy olla maailman kolmen parhaan joukossa tai sitten taustalta täytyy löytyä hyviä kontakteja omaava manageri.

Suomalaisten osalta täytyy vielä erikseen kiittää Turun Paavo Nurmi Games järjestäjiä. Nurmen kisat ovat jo IAAF:n toisen gategorian kisat, eli Timanttiliigan jälkeen seuraavaan tasoon kuuluva kokonaisuus. Ne kisat ovat myös oiva paikka, kun "sumplitaan" urheilijoita eri kisoihin.

Ei ole sattumaa, että Nurmi-Gamesit käydään tänä vuonna kesäkuun 11. päivänä. Kaksi päivää sen jälkeen kilpaillaan Oslossa, näin turkulaiset ovat voineet rakentaa kisatapahtumaa osittain yhdessä Bislettin kisojen järjestäjien kanssa.

Suomesta on lyhyt "pomppu" Osloon, niin kansainvälisillä tähdillä kuin suomalaisilla ja norjalaisilla. Turkuun saadaan varmasti mukaan useampikin norjalaisurheilija sieltä kovimman huipun takaa ja vastaavasti muutama suomalaisnimi saataneen mukaan Oslon Timanttiliigaan.

Tämänkin vuoksi on tärkeää, että Suomessa järjestetään edes yhdet todella kovan tason yleisurheilukisat.