Uskaltaako päävalmentaja luottaa nuoriin hiihtäjiin?


Hiihdon SM-kisojen ensimmäinen päivä, jolloin hiihdettiin suomalaisten paraatimatkojen 10 ja 15 kilometrin perinteisen mitaleista vahvisti alkukauden asetelmia.
Jari Porttila: 01.02.2019 18:09Blogi
Uskaltaako päävalmentaja luottaa nuoriin hiihtäjiin?
Suomesta löytyy kolme kansainvälisessä vauhdissa pysyvää hiihtäjää. Krista Pärmäkoski taistelee MM-kisoissa mitaleista kaikilla niillä matkoilla, joilla hiihtää ja samaa voi sanoa Iivo Niskasesta. SM-ladulla vakuuttavasti esiintynyt Ristomatti Hakola taistelee yhdessä Niskasen kanssa MM-mitalista parisprintissä ja omaa periaatteessa mahdollisuudet sprintin finaaliin.

Siinä ne mitaliehdokkaamme sitten ovatkin.

Naisten kisassa saatiin Kerttu Niskaselta jo sellainen näyttö, että jos kunto jatkaa nousua samaan tahtiin, voi hän yltää MM-ladulla jopa TOP-10 sakkiin. Se olisi melkoinen saavutus alkukauden ongelmien jälkeen.

Anita Korvan nousu pronssille oli kisojen positiivisin asia. MM-kisoissa kolme mitalia huuhtonut Korva on yksi suurimmista tulevaisuuden lupauksistamme ja hänen paikkansa on ilman muuta MM-kisoissa ja kympin hiihtävässä nelikossa.

Uusi päävalmentaja Matti Haavisto onkin nyt kovan paikan edessä. Hänen on valittava tulevaisuuden toivon tai vanhojen menestyjien välillä. Kun Korvan saavutuksia verrataan maailmancupissa hiihtäneiden esityksiin, on valinta itsestään selvä. Pitää muistaa, että paikat Pärmäkosken takaa jaettaville hiihtäjille ovat paikkoja, joissa taistellaan sijoista 15-30.

Karrikoiden voisikin sanoa, että nuoren hiihtäjän valinta kisoihin on kuin laittaisi rahaa pankkiin

Jos Haavistolle on tarjolla nuori, tulevaisuuden lupaus tai kokenut konkari, niin valinnan ei pitäisi olla vaikea. Korvan kaltaisille hiihtäjille MM-edustus ilman turhia menestyspaineita on myös oiva kasvun paikka. Ja kun Korvan taustahenkilöt alkavat ensi keväänä kerätä sponsorirengasta Pekingin talvikisoihin, on niitä isoja sponsoreita helpompi saada, kun CV:ssä on esittää myös MM-kisojen edustuspaikka.

Karrikoiden voisikin sanoa, että nuoren hiihtäjän valinta kisoihin on kuin laittaisi rahaa pankkiin. Niin suomalaisen hiihdon kuin hiihtäjän itsensäkin tilille.

Nuoriin hiihtäjiin voidaan lukea myös Johanna Matintalo (22v), Vilma Nissinen (22v) ja Eveliina Piippo (21v). Heistä ainakin Matintalon ja Piipon paikka on MM-joukkueessa ja kun kisoihin valitaan, niin silloin myös hiihdetään. Suomalaisnaisistahan vain Pärmäkoski voi kertoa Haavistolle mitkä matkat MM-kisoissa hiihtää, muiden kohdalla päävalmentaja tekee valinnat, eikä urakoitsijoita näillä näytöillä ole liiaksi.

Miesten puolella tilanne on jokseenkin sama. Iivo Niskanen päättää itse mitkä matkat kisoissa hiihtää. Varmoja ovat 15 km perinteisellä, parisprintti ja viesti. Ristomatti Hakolan pakasta löytyvät ainakin 15 km perinteisellä, sprintti (v), parisprintti (p) ja viesti.

Miesten 15 kilometrillä Suomella on viisi paikkaa, koska Niskasella on maailmanmestarina henkilökohtainen paikka. Tämä on hyvä asia, koska näin blogataan kisasta pois yksi kova norjalainen ja venäläinen hiihtäjä. Niskasen ja Hakolan perässä muut suomalaismiehet tavoittelevat realistisesti paikkoja 20-30 joukkoon, joten tässäkin valintakriteerinä kannattaisi pitää tulevaisuuden näkymiä.

Perinteisellä 15 kilometrin kisassa erot nuoriin haastajiin venyivät nyt niin pitkiksi, että 22-vuotiaat Markus Vuorela ja Lauri Lepistö joutunevat odottamaan kisalippua vielä seuraaviin MM-kisoihin.

Niskanen, Hakola, Perttu Hyvärinen, Anssi Pentsinen ja Matti Heikkinen erottuivat kuitenkin niin paljon muista, että heidän kisalippunsa lienee varmoja. Lisäksi 24-vuotias Joni Mäki on vahva ehdokas MM-kisoihin.

Päävalmentaja Haavisto julkistanee jo lauantaina ensimmäiset MM-kisoihin lähtevät urheilijat. Viimeiset paikat ratkotaan viikon kuluttua Salpausselän kisoissa, jotka hiihdetään nyt poikkeuksellisesti ennen arvokisoja.