Voiko suomalainen menestyä?


Juha Väätäinen, kaksinkertainen Euroopan mestari ja suomalaisen kestävyysjuoksun uuden tulemisen ensimmäinen sytyttäjä vuoden 1971 Euroopan mestaruuskisoissa lanseerasi viikolla Mestarimylly-projektin.
Jari Porttila: 29.03.2019 20:58Blogi
Voiko suomalainen menestyä?
Projektin tarkoitus on nostaa yleisurheilu uuteen kukoistukseen takaamalla kymmenelle potentiaaliselle arvokisamenestyjälle paras mahdollinen harjoitusrauha arvokisoja kohden. Tämä merkitsee sitä, että urheilija voi keskittyä harjoitteluun ilman kompromisseja.

Projekti on otettu vastaan hyvin, urheilijat ovat ainakin innoissaan ja projektin managerin Mika Järvisen puhelin on ollut kuumana. Viesti kentältä on ollut yksiselitteinen - hyvä että urheilija on keskiössä.

Tiedän projektin taustoista sen verran, että uskallan sanoa sen olevan juuri sellainen, mitä on kaivattu. Projektissa urheilija on keskiössä ja kaikki toiminta tähtää hänen parhaimpaansa. Urheilijalle taataan mukaan leireille hieroja.

Leirit pyritään pitämään keskitetysti, niin ettei kenenkään tarvitse olla ulkomailla yksin. Lääkäriin pääsee heti kun on tarvetta, vaikka keskellä yötä. Valmentajalle taataan korvaus, jos hän joutuu leirien vuoksi olemaan poissa töistä.

Projektilla on myös kovat tavoitteet, joihin urheilijat sitoutetaan

Projekti pitää myös huolen siitä, että urheilija saa syödä juuri sitä ruokaa, jota tarvitsee ja voi maksaa vuokransa ajallaan. Urheilija pääsee myös opiskelemaan sähköisiä oppimisalustoja hyväksi käyttäen, niin ettei elämä pyöri pelkästään urheilun ympärillä.

Projektilla on myös kovat tavoitteet, joihin urheilijat sitoutetaan. Puhutaan 3-5 arvokisamitalista ensimmäisen viiden vuoden aikana. Tässä kohtaa moni epäilevä tuomas on ilmoittanut, ettei se ole mahdollista.

Miksi ei olisi?

Jos urheilijan lähtökohtana on se, että hän ottaa vuoden 2022 EM-kisoissa mitalin, niin miksi tuo tavoite ei olisi mahdollinen ? Kysehän on vain siitä, että seuraavan kolmen vuoden aikana otetaan tehokkaan harjoittelun kautta se loikka, joka nostaa urheilijan tavoittelemaan mitaleista.

Mahdotonta, kuulen taas äänen katsomosta.

Miksi olisi?

Barcelonan EM-kisat 2010 mukaan lukien suomalaiset ovat saaneet viisissä EM-kisoissa yhteensä viisi mitalia. Se on kaikkien mielestä aivan liian vähän. Göteborgin EM-kisoissa 2006 suomalaiset saivat kolme mitalia. Jukka
Keskisalo
voitti 3000 esteet, Olli-Pekka Karjalainen moukarin ja Tero Pitkämäki sai keihäässä hopeaa.

Millaiset olivat kolmikon tulokset 19-vuotiaana: Jukka Keskisalo 8.52,46, Karjalainen 78.33 ja Pitkämäki 74.89. Ei siis Karjalaista lukuun ottamatta mitenkään hurjia tuloksia. Ja silti he pystyivät nousemaan arvokisojen palkintopallille.

Vai mistä luulette sen johtuvan, että vielä nuorten sarjoissa suomalaiset palaavat arvokisoista kotiin mitalien kanssa, mutta eivät pysty siihen aikuisiässä?

Katsotaan millaisia kärkituloksia 19-vuotiaissa oli kyseisissä lajeissa viime kesänä. 3000 esteet juostiin aikaan 9.09.31, kevyempää moukaria heitettiin 68,37 ja keihästä heitettiin 75.90. Kuten nähdään, esteissä ja keihäässä meillä on todella lupaavia nuoria!

Kun miehillä on 19 lajia ja kävelyt päälle ja naisilla 18 ja kävelyt, niin ei tulevista menestyjistä ole todellakaan pulaa. Kyse on vain siitä, että juuri tuossa kriittisessä 17-19 vuoden iässä he voivat olla varmoja siitä, että satsaus yleisurheiluun kannattaa ja on ylipäätänsä mahdollista.

Vai mistä luulette sen johtuvan, että vielä nuorten sarjoissa suomalaiset palaavat arvokisoista kotiin mitalien kanssa, mutta eivät pysty siihen aikuisiässä?

Mestarimylly-projektin avulla tämä kierre halutaan muuttaa. Se on haasteellinen, mutta ei varmasti mahdoton tehtävä.